Sahabat Baru :)

Sabtu, 30 November 2013

Hati...... ingin dimengerti!

Semakin dalam kita menyelaminya, 
Semakin meningkat rasa kasih dan kasihan padanya.

Ayuh! Selamatkan hati dengan kasih sayang..


“Sesungguhnya di dalam setiap jasad anak adam itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, maka baiklah seluruhnya. Jika jahat daging itu, maka jahatlah seluruhnya. Ketahuilah daging itu adalah hati.”

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


  Hati itu lembut. Sekali dirosakkan lama utk terubat. Sayangnya hati ini tak mampu bersuara menyatakan ketika mana ia menderita dan bahagia. Namun, kita sebagai penjaga bertanggungjawab memastikan ia sentiasa setia kepadaNya Maha Pencipta tidak kira ketika diduga ataupun diberi nikmat. Siapalah hamba tanpa anugerah berharga ini.

   Hati itu berharga. Ia membawa kita dekat pada Pencipta. Mana tidaknya, bila diuji dgn penuh sengsara kita berharap utk berada dekat denganNya. Itu fitrah! Dan itu jugalah perasaan yg paling mesra kita denganNya.Ketika senang, hati jugalah yg banyak lalai melupakanNya. Sampai bila hati ini harus dipersenda. Sekejap setia bersama Ilahi, sekejap berkongsi dengan hambanNya yg lain.

   Hati itu suci. Jangalah terlalu benci, janganlah terlampau sayang. Jernihkan hati dengan kasih sayangNya. Percayalah! cintaNya sungguh indah. Bila sesaat kamu sunyi tanpa cintaNya, kamu akan meronta-ronta utk minta dicintai. Allah, janganlah cinta kami tidak dibalas. Aku sayang padaMu, Penciptaku yang satu.



Hati itu jujur. Org selalu kata:

“Tanyalah hati..”

Tepat sekali! Hati tidak pernah berdusta. Minda juga dikawal olehnya. Sekiranya baik hati kita,maka baiklah pemikiran kita juga. Hebatnya kuasa hati.

   Hati selalu minta dimengerti. Namun kita jarang sekali menyedari. Memaksa ia menerima suka sahaja.Pasangannya duka cukup payah utk diletakkan dihati seistimewa suka ditempatkan. 

Hati meronta:

"Cukuplah aku dijaga rapi. Kerana pada aku juga wujudnya dendam sekiranya kamu sebagai penjagaku tidak mendidik dengan ketulusan belaian."

Berhati-hatilah dengan hati!

   Jangan bodoh wahai diri menzahirkan akhlak burukmu, kerana kamu berusaha menghancurkan hatimu daripada menuju Ilahi.Kerana hati yg bersih itu sentiasa redha menerima apa yg berlaku. Kita hanyalah hamba, DIA mengetahui segala kepahitan dan kepayahan kite.Sesakit mana pun hatimu bila dihancurkan, pulihkanlah! Doa itu senjata. Jangan biarkan kehancuran itu memandu dirimu. Baik atau buruk yang pernah hatimu hadapi jadikanlah ia sentiasa positif. Cuba cari ibrah daripada semua yg telah Allah atur. Memaafkan itu indah. InsyaAllah, redha Allah bersamamu.

Pesan akhi saya:



Sungguh terkesan bila ditegur sebegitu rupa. Dulu, aku sibuk mengingatkan org lain. Sekali aku terlupa mujurlah Allah tegur melalui dia. Terima kasih.

“Jangan pernah setia. Bila harus hujung menyakitkan.”

   Maafkan diriku. Kadang2 aku juga tidak setia dengan kata-kataku.Kita manusia, pelupa!

~Sejahat mane org berdusta dgn hatimu jangan pernah kamu bersangka buruk padanya. Sebaliknya,bersangka baik pada Allah. Kerana siapa pun yg membuat hatimu berkecai. Ia tidak semudah itu tanpa izin daripada Ilahi. 

Percayalah! Bahagia itu bila hatimu tenang menerima ketentuan Allah.

YaAllah… Hidupkan kami dengan iman
Matikan kami dalam iman
Bangkitkan kami dgn iman
Dan masukkan ke syurgamu dgn iman.

YaAllah… Engkau sumber bahagia.
Engkau sumber keselamatan.
Engkau sumber Keamanan.
Engkau adalah segalaNya.

Hati ini umpama langit yg tdk selalu cerah… jadikanlah ia bulan purnama yg menerangi kegelapan!

Hati ini umpama awan yg tdk selalu putih…Jadikanlah ia rama-rama yg menceriakan suasana!

Sembuhkanlah luka dihatimu!



Pesan Ustaz:

Sakit di hati itu parah. Tapi kalau kamu berjaya selamatkan hati dengan kasih-sayang yg secukupnya kamu akan pasrah. Sambutlah cinta Allah yg selalu datang buat hambaNya. Siapa pun yg melukai hatimu itu rancangan Allah. Cuba cari hikmah yg tersembunyi.

Dulu aku susah mengerti. Menyalahkan takdir yg tidak adil. Astaghfirullah!

Sahabat-sahabatku,

Selama dua tahun jiwaku lumpuh. Telah kutemui kekuatan utkku bangun dpd jatuh. Sungguh apa yg dirancang Allah itu sememangnya terbaik utk kita. DIA lah yg paling mengerti saat hati ini ampuh.

Saat  duka… DIA buat kamu tersenyum kerana senyuman itu mampu menyembuhkan hati.

Saat bahagia… DIA bersamamu kerana Dia tahu kamu perlukan Dia setiap masa.

Kasih-sayangnya sungguhlah luas. Cuma aku jarang menilai.

Kadang-kadang aku kalah dengan rasa, menyerah dgn jiwa.Terlalu menyanjung sengsara.

Sengsara.. bahagia..

Semuanya Allah yg punya! Kite hanye penerima.

Pesanku pada diri: 

Jangan berharap masalah itu takkan datang dalam hidup tapi terus berdoa supaya Allah 
kuatkan hati dan diri. Org yg menyakitimu adalah musuhmu. Musuh yang membawa kebaikan. Percayalah! Dgn kebencian itu mendidik hatimu bersabar, mengasuh jiwamu supaya tidak alpa dan menjaga hatimu kembali padaNya pencipta. Senyumlah semanisnya dan ucaplah Terima Kasih pada musuhmu setiap hari =)

Ayuh kita pulang mencari kebenaran Allah.

Yg keruh itu perlu ditinggalkan jika mahu kejernihan sentiasa di sisi.



Maafkan diriku,
Nur Izni Farisya Bt Mohmad Yusof.

Selasa, 26 November 2013

Aku pendosa!

Bismillahi thumma walhamdulillah..

Takbir ucap takbir, Allahu akbar!

Lama sungguh aku bercuti menjadi blogger, terasa janggal nak melakar kata disini. 

Kerinduan org terhadap tulisanku disini mula membuatkan semangatku bangkit utk berkongsi lagi.

Aku tak hebat. Cuma meluah apa yg dipendam . . .

Alhamdulillah, kembali dgn satu entri =)

Mataku berkaca. Hatiku bersuara. Jiwaku berbicara.

Aku pendosa!

Bukan hanya menyesal namunku malu kepada yg Maha Kuasa.

Malu kerana tidak kuat melawan nafsu sendiri dalam erti kata lain tidak bijak mengurus diri dan hati.

Cemburuku pada mereka mempunyai iman yg hebat!

Sentiasa mempersiapkan diri menjadi yg terbaik utkNya, membenci kemungkaran sepertimana dia benci Allah campakkan dirinya ke Neraka.

S u b h a n A l l a h . . .

Aku ini pendosa! Mengapa Allah menghidupkan aku di duniaNya?

Hamba tetaplah hamba, tak perlu persoal apa yang diatur kemas olehNya.

~Sayu seketika~

Aku teringat jawapan yang dicadangkan Imam Al-Ghazali:

“Allah menghidupkan aku hari ini kerana dosaku banyak. Oleh itu, Allah izinkan aku bertaubat.”

Subhanallahi MasyaAllah.

Baik sungguh Tuhanku ini. Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Bismillahirrahmanirrahim...

Ya Allah,
Alangkah besarnya kasih sayangMu buatku.
Sungguh aku rindu utk merasai ketenangan cintaMu.
Jgn serahkan diriku kpd diriku sendiri, kerana aku akan byk melupakanMu.

Ya Ghafir,
Ampunilah dosa-dosaku.
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Maha Penerima Taubat.
Berilah kekuatan kepadaku utk menghadapi godaan keremajaan ini.
Anugerahkanlah kepadaku benci akan kemaksiatan.
Hiasilah diriku dgn akhlak yg mulia.

Amiin Ya Rabbal A’lamiin..

Sabtu, 17 Ogos 2013

Sedetik Lebih . . .

"...Kasihku ku amat mencintai kamu kerana kau beri erti hidup.
 Ku kan terus mencintai sedetik lebih selepas selamanya..."

~~Sayu mendengar lagu Anuar Zain ini.

Begitu menusuk kalbu dan membuai jiwa. 

Adakah aku akan berasa sedemikian jika mendengar sewaktu hatiku gembira?

(agak meraguinya, namun kemungkinan itu ada.)

Cuma ia bukanlah kesedihan, tetapi boleh dikatakan sebagai ‘Kesyahduan dalam kegembiraan’.

Satu yg saya belajar tentang lagu ialah kebanyakkannya berkisarkan kisah kehidupan.




Ada suka. Ada duka. Ada tawa. Ada seloka.








Liriknya pula menguatkan lagi keasyikan kita mendengar lagu tersebut.

Menghayati penceritaan disebalik apa yang cuba disampaikan oleh penggubah lagu dan penulis lirik. 

Kemudian secara tak langsung mengaitkan ia dgn diri kita.

Apabila lagu berkenaan berkait benar dengan kehidupan kita, maka kita akan mudah tersentuh. 

Mudah mengalirkan ai rmata dgn setiap liriknya kerana ia seperti cerita kita yg dikisahkan, dan suara hati kita yg diperdengarkan kepada umum. 

Tidak hairanah ramai yg mampu menangis meskipun mendengar sebuah lagu yg cuma beberapa minit. 

Kerana . . .

dalam beberapa minit itu, mengandungi 1001 rasa, 1001 kisah yg hanya seseorg itu dpt fahami.

Mengambil bait dlm lirik lagu berkenaan membuatkan saya terfikir. 

Apakah yg akan saya lakukan jika saya mempunyai sedetik lebih daripada apa yg sedang atau telah saya lalui?

dan

 Apakah yg akan saya ubah atau mungkin saya akan lakukan ? 

ada masa2nya , sedetik itu dirasakan amat bermakna kerana di dalam sedetik itu mengandungi harapan. 

Sedetik lebih... itu membuatkan kita merasa kita mampu mengubah sesuatu.
Sedetik lebih... utk kita perbaiki diri. 
Sedetik lebih... utk kita tidak mengulangi kesilapan. 
Sedetik lebih... utk kita tak melakukan apa yg akan kita sesalkan. 
Sedetik lebih... utk segala2nya pada masa2 tertentu begitu bermakna buat diri kita.

Kadangkala kita tak menghargai masa dan peluang yg ada di depan mata. 

Kita menjangkakan kita masih mempunyai banyak masa. 

Kita masih mempunyai banyak peluang dan ruang. 

Sehingga sesuatu terjadi,  dan kita tegamam. 

Sewaktu itu barulah kita sedar bahawa kita perlukan sedetik lebih berkenaan.

Org kata:

 "..menyesali dan berharap kepda sesuatu yg bukan lagi di dalam genggaman kita adalah perkara yg sia-sia. Sewaktu kita genggam itulah seharusnya kita gunakan sebaiknya. Sama seperti setiap detik dan setiap saat. Kita pastikan ia bermakna."

Sedetik itu adalah telalu terlalu singkat! 

Lebih2 lagi bagi mereka yg mengharapkan dapat membuat perubahan dalam sedetik berkenaan. 

Sedetik juga boleh menjadi terlalu panjang, buat mereka yg mahukan agar sedetik itu lekas2 ditinggalkan.

Ini bukan soal perasaan atau jiwa semata2. Ia merangkumi semua tentang kehidupan. 



Masa tidak menunggu kita. Sedetik itu bukan selamanya milik kita. 

Jangan mengharapkan kepada sedetik lebih, sebaliknya berpeganglah kepada sedetik yg kita ada. 

Itu adalah lebih baik.




p/s: sedetik sudah berlalu sewaktu ingin memiliki sedetik lebih masa…

Khamis, 8 Ogos 2013

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh . . .

Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!

Alhamdulillah a'la kulli hal,




Salam Eid Fitri Mubarak readers.

Forgive myself for all wrongdoings okay?

May this syawal brings us sustenance and happiness.

Hari ni dah 2 Syawal =)

Kejap je rasa kat rumah ni. 

Take care all of u!
* رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ *

Jumaat, 19 Julai 2013

Good Luck Classmate!

Credit to: Azwa Asshifa ^____^"

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
  jawab jangan tak jawab,hehe~



Terima Kasih utk hubungan ini =)

Semoga kita sama-sama sentiasa bersyukur dgn apa yg kite dapat.

Kebaikan hari ini utk dekatkan diri kita padaNya lagi.

Selagi kita bersahabat keranaNya,

insyaAllah, ia ingatan Izni pada Wa tak pernah hilang.

Sayang dan rindu Wa selamanya,insyaAllah!

Akhir kata,

Good Luck dear.

^________^"

Kamu da dapat apa yg kamu harapkan, alhamdulillah..

semoga Allah sentiasa ada dalam setiap langkah Wa.

Jangan lupakan doakan kejayaan kami di bumi UIA ni ye, Sayang.

Dengan lafaz yg mulia,

Alhamdulillah, Izni bahagia dan bersyukur kenal Wa.

Izni tak pandai zahirkan rasa syg ni sebenarnya =) hehe..

Assalamualaikum Warahmatullah..

p/s: sila hayati lagu blog Izni ni ye. Jumpa lagi!






Jumaat, 21 Jun 2013

Rasa ini masih ada . . .




yang pergi (mungkin) selamanya akan pergi pergi dan pergi . . .

hati mana yang tidak rasa kehilangan bila kebaikan yang diharapkan semakin jauh dan jauh . . .

tetapi! kite cuma manusia  =)

merancang semuanya yang baik2 jarang sekali mahu menerima kesusahan kan?

aku percaya:

Allah LEBIH tahu apa yang kita rasa kita tahu. Kita takde apa apa nak dibandingkan dgn kudratnya.

Hati ... semoga selamanya tenang ^___^"


Sabtu, 15 Jun 2013

ini.. Dunia baruku!

Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh semua =)

Semoga sentiasa diredhaiNya...

Alhamdulillah, taa'ruf week sudah selesai. Mudah-mudahan apa yang dipraktik selama seminggu bersama Sisters committee  berkekalan selagi disini.. InsyaAllah!

First of all, I wanna thanks to my precious family especially and my best friend too..

**to be mentioned...  Untuk both of my brothers-in-law yang sangat baik jugak billion million trilion TERIMA KASIH utk kebaikan yang diberi, jazakumullahu khairan~

Registration Day

Memang tak rasa excited! 

Sebenarnya, saya sedih.Tak pernah berpisah jauh dgn family. Tapi ini lah JIHAD, semoga aku makin kuat utk berada disini.

^__I'm here for a reason__^

Ta'aruf Week

Finally, it is the end of Ta'aruf Programme 2013/2014 for first intake students.

Congratulation to all committee members! U're awesome..

Dear Sisters and Brothers,

U've made a good job. YES! bullying culture isn't your way and we here to be invited =)

Marhallah

tadaaaa...


Walaupun agak 'kurang' molek daripada Marhallah lain tapi saya selesa dan bersyukur disini.. Alhamduillah.

EPT & APT 

Bagiku, tidak berjalan lancar untuk diri ini. Mungkin mata kuyu sbb tak cukup tido sampai boleh tetido untuk dua-dua kertas ni.

Alhamdulillah, result da boleh check.. Mungkin aku perlu kata yang Bahasa Arab aku lebih baik dpd Bahasa Inggeris.. So? kena belajar English banyak banyak banyak laa? Hah! Inilah peluang, bukan kesedihan =)

Roommates

Alhamdulillah, feeling happy ^_____^



Dorg suka panggil saya USTAZAH sambil buat2 tanye mane USTAZ =D

Part yang paling tak boleh lupa bila homesick, banjir la sama-sama, haha! LOve u all laahh..

Weekends

Hari ini cuti. Tinggal 2 org saje dalam bilik ni (termasuk saya). Nak balik rumah aunty rasa serba salah. Bukan apa, banyak barang yang tak kemas molek2 lagi. Baju pun byk nak kena basuh. Takpelah, minggu depan pun boleh balik.. Sabarlah disini sebentar~

   Alhamdulillah.. Skrg rasa lebih tenang disini. Homesick pun semakin pulih. 

YaAllah, permudahkanlah segalanya..

Ma & Abah daa lama menanti keputusan SPM saya, alhamdulillah dapat memuaskan hati both of them walaupun tak dpt straight A's. They wanna me to carry on my studies in UIA, and Alhamdulillah Allah memberi peluang aku membahagiakan kedua mereka sekali lagi.

and NOW... I'm declare that I'm the one of CFS IIUM student ..







Rabu, 8 Mei 2013

Promote seket =)


Salahkah aku . . . (?)


Jom nyanyi ...


* Jangan lupa klik 'Play' dulu yee ^___^"


Hari ini aku dah berjanji pada diriku ini

Dimana ku harus melupakan dan pergi ku darimu



**:
Aku rela rasa kecewa dari terus merasa siksa seumur hidupku
Aku rasa biar begini takkan ku hampa pada perubahan darimu



Chorus:
Salahkah aku melupakanmu kerna ku tahu apa rasamu
Lepaskan aku ku lepaskan mu agar kau tidak terasa siksa
Dah ditakdirkan seperti ini bukan ku tahu apa nak jadi
Seperlu kita masih lagi hidup biar ku bahgia dengan kehidupan



Ohh…



[**]



[Chorus]



Seperlu kita masih lagi hidup biar ku bahgia dengan kehidupan



Dengan kehidupan 2x . . .

* The End*

Sabtu, 27 April 2013

Andai ini takdirNya, aku . . . . .

 Assalamualaikum semua!

Semoga senyuman hari ini lebih manis =)

Saat ini, saya D I L E M A !! satu patah kata cukup menggambarkan diriku sekarang . . .

 


Allah, 
Permudahkanlah..






Dah singgah sini, rasanya nak bercerite la pulak.. Hilang beban minda sekejap fikirkan semua ni..

Alhamdulillah, result SPM dah sebulan lebih diberitahu. Tawaran untuk temuduga jgk pun da dapat. Itulah nikmat yang saya syukuri. Allah.. Allah.. Syukran atas semuanya..

UM---- Menunggu saya utk temuduga

KISAS--- Memanggil saya utk Form 6

JORDAN--- Mungkin (tidak)

Semoga dipermudahkan!

rezeki Allah.. yg tidak terduga
 

   Utk dipendekkan cerite, dulu saya sangat bercita-cita nak menjadi sebahagian daripada KISAS's student.. Sekolah berprestasi tinggi, sape taknak..kan?  Then, bila sahabat2 da sibuk check tawaran Form 6, Eh! rasa macam nak check jgk laaa.. And Alhamdulillah rezeki di KISAS.. tut tut tahu pulak dapat sekali dgn budak pandai ni Hadi Pataepannang =) Legaaa.. ada jgk sama ngan aku!


UM? pulak interview.. 






Dapat atau tidak belum tentu tahu (?)






Jordan? Cita-cita pertama bila jejak kaki kat Sekolah Menengah..

   Kite tak berjodoh! Maaf.. Ma & Abah berat hati utk merelakan saya ke sana.. Bukan kerana maslah kewangan tapi kerana JARAK yang memisahkan.. Mungkin Abah risau dan pentingkan kesihatan saya. Redha Ma & Abah penting. Jadi, saya akur.

Dalam masa beberapa hari lagi saya & family akan fly ke negara org ..

 sedangkan . . . . .

Keputusan masih belum dibuat!

YaAllah, permudahkanlah urusanku.
Engkau cenderungkanlah hatiku kearah keputusan yang lebih memberikan aku kebaikan.
Engkau tahu ape yang aku tidak tahu. YaAllah..

Amin.


P/s: Readers! doakan yang terbaik buat saya.. Apa yang baik cubalah kongsi =)

Isnin, 15 April 2013

Welcome back, Farisya!

Assalamualaikum... sila laa jawab!

   Sekian lama membisu kini aku datang =) hihok!



Semoga readers sekalian sihat dibawah rahmatNya sentiasa..amin!

Rasanya terlalu rindu nak menaip tapi tak sempat..

   Lepas dah dapat result SPM baru-baru ni, mati terus hajat nak update blog. Sibuk dgn urusan lain. Ohya, hampir terlupa pulak, anyway jazakumullahu khairan jaza' semua! Alhamdulillah, walaupun agak terkilan dapat jugak capai target Mak sendiri =) Memadailah dapat title yg akan menjadi kenangan terindah buat diri sendiri sepanjang bergelar student sekolah, kan. hehe!

   Kali ini masih tak de cerite nak dikongsi. Hanya singgah nak sapu debu yang dah tebal kat blog ni. Sekarang, saya sibuk menghabiskan masa bersama dia,dia dan dia yang tercinta! Sahabat menjadi teman setia sekarang. Kesedihan dia, dah pun dapat saya rasai. Bagaimana takut dan tak inginnya dia berpisah dgn diri ini. Sabarlah sahabat, teruslah berjuang! Saya akan selalu dihati awak.


Sudah cukup... cukup...sudah!

^_______^"

Hari masih cerah, senyumlah semua~

Ayuh kite lemparkan senyuman termanis buat org tercinta..

Moga-moga hari sentiasa bahagia =)

Salam Sayang semua!

*Tunggu post akan datang yee.. hehe

Jumaat, 1 Februari 2013

Nilai Seketul Hati . . .


Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

 "Sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada rupa dan hartamu, tetapi ALLAH melihat kepada hati dan amalmu."  (Riwayat Muslim) 

Hati menurut ilmu perubatan adalah darah hitam yang beku, mempunyai bentuk tersendiri yang letaknya di sebelah kiri dada.

Bagaimanapun Imam al-Ghazali mengatakan bahawa hati menurut pandangan ilmu tasawuf adalah unsur halus yang bersifat metafizik yang berada dalam bentuk hati yang bersifat jasmani.

Katanya: "Saya hairan dengan manusia yang sangat mengutamakan kebersihan dan keindahan tubuh, sedangkan hatinya tidak mereka bersihkan daripada kotoran batin dan maksiat, padahal ALLAH hanya memandang hati mereka seperti firman-Nya dalam surah asy-Syams, ayat 1 hingga 10." 

Hati ibaratkan sebagai tuan dan jasad adalah hambanya atau sebagai pemimpin yang mengatur rakyatnya.

Maka hati adalah asas atau pusat yang mengatur dan menggerakkan semua kegiatan.

Jika hati baik, maka akan baiklah kelakuan seseorang itu. Jika sebaliknya, maka buruklah peribadi seseorang itu.

Sesungguhnya hati adalah nilaian ALLAH yang paling utama dalam setiap amalan yang kita lakukan.



-Majalah NUR- isu Januari 2006

Jumaat, 25 Januari 2013

Senggugut ?

Assalamualaikum...
 
Buat kaum-kaum Hawa, 
kalau ada yang mengalami senggugut yang teruk, jangan dibiarkan.
Ikhtiarkan untuk berubat
.Antara yang boleh anda lakukan ialah berdoa.
Kerana dalam tempoh period, badan wanita tidak suci dan lemah. 
Mudahlah sang iblis untuk membuat onar.
Cuba amalkan doa ini:
 
 
Mudah-mudahan berhasil =)

Hanya keranaMu, Allah . . .

Allah.. Allah.. Allah..

Kuatkanlah hatiku, kuatkanlah jiwaku..


Ya Rahman,

Kau didiklah hatiku dengan kesabaran..

Wahai hati,

Gemerlaplah dgn cinta kepada Allah dan cinta kepada Rasulullah..

Khamis, 24 Januari 2013

Have I made a mistake ?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh =)

 Hah! Adakah saya dah melakukan kesilapan ?

Kadang2 org kata :

"Kau tak payah sibuk nak amik tahu hal org sangat. Kau tu sama je!"

As for me, salah ke org yg dikatakan "sama je" mengingati ?

Kite kena bersyukur, bukan kite yg melakukan kesilapan itu tapi pernah kite fikir tak org yang dikatakan "sama je" tu jugak tak nak kite buat kesilapan yang sama..

 Hah! That's why lah dia tazkirah kite.. Untung tak kite?

Kalau dah kite rasa org yg "sama je" tu dah mengulang kembali kesilapan yg sama tu, apa kata kite pulak jadi pentazkirah utk dia?



*saling mengingatikan indah =)

Kite selalu nak hukum org, termasuklah saya pun.. Itulah manusia!

Suka memberi pendapat tapi tidak rela dikritik ! ish.. ish.. ish..

Sudahlah tu.. 

Kite semua pernah melakukan kesilapan.. Apa salahnya kite menerima kesilapan org lain sebagai pencetus motivasi diri kite. Jangan cepat nak cakap BOSAN lah tapi cubalah cari tahu dulu kenape dia begitu dan begini =)

Hah! Lupakan kesilapn lalu.. Berdoa semoga Allah memberi kebaikan buat kite semua.

YaAllah,
Ampunilah dosa-dosaku..
Lindungilah hati dan jiwaku..
Jauhilah aku dpd kemaksiatan.. ameen!

Bangkit! Pandang kedepan, senyum dan berjalan  ^_____^"

#susahnya mendidik hati#