Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Hati...... ingin dimengerti!

Imej
Semakin dalam kita menyelaminya,  Semakin meningkat rasa kasih dan kasihan padanya.
Ayuh! Selamatkan hati dengan kasih sayang..

“Sesungguhnya di dalam setiap jasad anak adam itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, maka baiklah seluruhnya. Jika jahat daging itu, maka jahatlah seluruhnya. Ketahuilah daging itu adalah hati.”

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

  Hati itu lembut. Sekali dirosakkan lama utk terubat. Sayangnya hati ini tak mampu bersuara menyatakan ketika mana ia menderita dan bahagia. Namun, kita sebagai penjaga bertanggungjawab memastikan ia sentiasa setia kepadaNya Maha Pencipta tidak kira ketika diduga ataupun diberi nikmat. Siapalah hamba tanpa anugerah berharga ini.
   Hati itu berharga. Ia membawa kita dekat pada Pencipta. Mana tidaknya, bila diuji dgn penuh sengsara kita berharap utk berada dekat denganNya. Itu fitrah! Dan itu jugalah perasaan yg paling mesra kita denganNya.Ketika senang, hati jugalah yg banyak lalai melupakanNya. Sampai bila hati ini harus diperse…

Aku pendosa!

Bismillahi thumma walhamdulillah..
Takbir ucap takbir, Allahu akbar!
Lama sungguh aku bercuti menjadi blogger, terasa janggal nak melakar kata disini. 
Kerinduan org terhadap tulisanku disini mula membuatkan semangatku bangkit utk berkongsi lagi.
Aku tak hebat. Cuma meluah apa yg dipendam . . .
Alhamdulillah, kembali dgn satu entri =)
Mataku berkaca.Hatiku bersuara.Jiwaku berbicara.
Aku pendosa!
Bukan hanya menyesal namunku malu kepada yg Maha Kuasa.
Malu kerana tidak kuat melawan nafsu sendiri dalam erti kata lain tidak bijak mengurus diri dan hati.
Cemburuku pada mereka mempunyai iman yg hebat!
Sentiasa mempersiapkan diri menjadi yg terbaik utkNya, membenci kemungkaran sepertimana dia benci Allah campakkan dirinya ke Neraka.
S u b h a n A l l a h . . .
Aku ini pendosa! Mengapa Allah menghidupkan aku di duniaNya?
Hamba tetaplah hamba, tak perlu persoal apa yang diatur kemas olehNya.
~Sayu seketika~
Aku teringat jawapan yang dicadangkan Imam Al-Ghazali:
“Allah menghidupkan aku hari ini kerana dosaku …

Sedetik Lebih . . .

Imej
"...Kasihku ku amat mencintai kamu kerana kau beri erti hidup.  Ku kan terus mencintai sedetik lebih selepas selamanya..."
~~Sayu mendengar lagu Anuar Zain ini.
Begitu menusuk kalbu dan membuai jiwa. 
Adakah aku akan berasa sedemikian jika mendengar sewaktu hatiku gembira?
(agak meraguinya, namun kemungkinan itu ada.)
Cuma ia bukanlah kesedihan, tetapi boleh dikatakan sebagai ‘Kesyahduan dalam kegembiraan’.
Satu yg saya belajar tentang lagu ialah kebanyakkannya berkisarkan kisah kehidupan.



Ada suka. Ada duka. Ada tawa. Ada seloka.







Liriknya pula menguatkan lagi keasyikan kita mendengar lagu tersebut.
Menghayati penceritaan disebalik apa yang cuba disampaikan oleh penggubah lagu dan penulis lirik. 
Kemudian secara tak langsung mengaitkan ia dgn diri kita.
Apabila lagu berkenaan berkait benar dengan kehidupan kita, maka kita akan mudah tersentuh. 

Selamat Hari Raya!

Imej
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh . . .
Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!
Alhamdulillah a'la kulli hal,



Salam Eid Fitri Mubarak readers.
Forgive myself for all wrongdoings okay?
May this syawal brings us sustenance and happiness.
Hari ni dah 2 Syawal =)
Kejap je rasa kat rumah ni. 
Take care all of u! * رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ *

Good Luck Classmate!

Imej
Credit to: Azwa Asshifa ^____^"

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
jawab jangan tak jawab,hehe~


Terima Kasih utk hubungan ini =)
Semoga kita sama-sama sentiasa bersyukur dgn apa yg kite dapat.
Kebaikan hari ini utk dekatkan diri kita padaNya lagi.
Selagi kita bersahabat keranaNya,
insyaAllah, ia ingatan Izni pada Wa tak pernah hilang.
Sayang dan rindu Wa selamanya,insyaAllah!
Akhir kata,
Good Luck dear.
^________^"
Kamu da dapat apa yg kamu harapkan, alhamdulillah..
semoga Allah sentiasa ada dalam setiap langkah Wa.
Jangan lupakan doakan kejayaan kami di bumi UIA ni ye, Sayang.
Dengan lafaz yg mulia,
Alhamdulillah, Izni bahagia dan bersyukur kenal Wa.
Izni tak pandai zahirkan rasa syg ni sebenarnya =) hehe..
Assalamualaikum Warahmatullah..
p/s: sila hayati lagu blog Izni ni ye. Jumpa lagi!





Rasa ini masih ada . . .

Imej
yang pergi (mungkin) selamanya akan pergi pergi dan pergi . . .
hati mana yang tidak rasa kehilangan bila kebaikan yang diharapkan semakin jauh dan jauh . . .
tetapi! kite cuma manusia  =)
merancang semuanya yang baik2 jarang sekali mahu menerima kesusahan kan?
aku percaya:
Allah LEBIH tahu apa yang kita rasa kita tahu. Kita takde apa apa nak dibandingkan dgn kudratnya.
Hati ... semoga selamanya tenang ^___^"

ini.. Dunia baruku!

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh semua =)

Semoga sentiasa diredhaiNya...
Alhamdulillah, taa'ruf week sudah selesai. Mudah-mudahan apa yang dipraktik selama seminggu bersama Sisters committee  berkekalan selagi disini.. InsyaAllah!

First of all, I wanna thanks to my precious family especially and my best friend too..
**to be mentioned...  Untuk both of my brothers-in-law yang sangat baik jugak billion million trilion TERIMA KASIH utk kebaikan yang diberi, jazakumullahu khairan~

Registration Day

Memang tak rasa excited! 
Sebenarnya, saya sedih.Tak pernah berpisah jauh dgn family. Tapi ini lah JIHAD, semoga aku makin kuat utk berada disini.

^__I'm here for a reason__^
Ta'aruf Week

Finally, it is the end of Ta'aruf Programme 2013/2014 for first intake students.

Congratulation to all committee members! U're awesome..
Dear Sisters and Brothers,

U've made a good job. YES! bullying culture isn't your way and we here to be invited =)

Marhallah

tadaaaa...


Walaupu…

Promote seket =)

Imej
Salahkah aku . . . (?)

Jom nyanyi ...

* Jangan lupa klik 'Play' dulu yee ^___^"


Hari ini aku dah berjanji pada diriku ini
Dimana ku harus melupakan dan pergi ku darimu


**: Aku rela rasa kecewa dari terus merasa siksa seumur hidupku Aku rasa biar begini takkan ku hampa pada perubahan darimu


Chorus: Salahkah aku melupakanmu kerna ku tahu apa rasamu Lepaskan aku ku lepaskan mu agar kau tidak terasa siksa Dah ditakdirkan seperti ini bukan ku tahu apa nak jadi Seperlu kita masih lagi hidup biar ku bahgia dengan kehidupan


Ohh…


[**]


[Chorus]


Seperlu kita masih lagi hidup biar ku bahgia dengan kehidupan


Dengan kehidupan 2x . . .

* The End*

Andai ini takdirNya, aku . . . . .

Imej
Assalamualaikum semua!
Semoga senyuman hari ini lebih manis =)

Saat ini, saya D I L E M A !!satu patah kata cukup menggambarkan diriku sekarang . . .



Allah,  Permudahkanlah..





Dah singgah sini, rasanya nak bercerite la pulak.. Hilang beban minda sekejap fikirkan semua ni..

Alhamdulillah, result SPM dah sebulan lebih diberitahu. Tawaran untuk temuduga jgk pun da dapat. Itulah nikmat yang saya syukuri. Allah.. Allah.. Syukran atas semuanya..

UM---- Menunggu saya utk temuduga

KISAS--- Memanggil saya utk Form 6

JORDAN--- Mungkin (tidak)

Semoga dipermudahkan!



   Utk dipendekkan cerite, dulu saya sangat bercita-cita nak menjadi sebahagian daripada KISAS's student.. Sekolah berprestasi tinggi, sape taknak..kan?  Then, bila sahabat2 da sibuk check tawaran Form 6, Eh! rasa macam nak check jgk laaa.. And Alhamdulillah rezeki di KISAS.. tut tut tahu pulak dapat sekali dgn budak pandai ni Hadi Pataepannang =) Legaaa.. ada jgk sama ngan aku!


UM? pulak interview.. 






Dapat atau tidak belum tentu tahu (…

Welcome back, Farisya!

Imej
Assalamualaikum...sila laa jawab!
   Sekian lama membisu kini aku datang =) hihok!


Semoga readers sekalian sihat dibawah rahmatNya sentiasa..amin!

Rasanya terlalu rindu nak menaip tapi tak sempat..

   Lepas dah dapat result SPM baru-baru ni, mati terus hajat nak update blog. Sibuk dgn urusan lain. Ohya, hampir terlupa pulak, anyway jazakumullahu khairan jaza' semua! Alhamdulillah, walaupun agak terkilan dapat jugak capai target Mak sendiri =) Memadailah dapat title yg akan menjadi kenangan terindah buat diri sendiri sepanjang bergelar student sekolah, kan. hehe!

   Kali ini masih tak de cerite nak dikongsi. Hanya singgah nak sapu debu yang dah tebal kat blog ni. Sekarang, saya sibuk menghabiskan masa bersama dia,dia dan dia yang tercinta! Sahabat menjadi teman setia sekarang. Kesedihan dia, dah pun dapat saya rasai. Bagaimana takut dan tak inginnya dia berpisah dgn diri ini. Sabarlah sahabat, teruslah berjuang! Saya akan selalu dihati awak.


Sudah cukup... cukup...sudah!
^_______^&…

Nilai Seketul Hati . . .

Imej
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

"Sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada rupa dan hartamu, tetapi ALLAH melihat kepada hati dan amalmu."  (Riwayat Muslim) 

Hati menurut ilmu perubatan adalah darah hitam yang beku, mempunyai bentuk tersendiri yang letaknya di sebelah kiri dada.

Bagaimanapun Imam al-Ghazali mengatakan bahawa hati menurut pandangan ilmu tasawuf adalah unsur halus yang bersifat metafizik yang berada dalam bentuk hati yang bersifat jasmani.

Katanya: "Saya hairan dengan manusia yang sangat mengutamakan kebersihan dan keindahan tubuh, sedangkan hatinya tidak mereka bersihkan daripada kotoran batin dan maksiat, padahal ALLAH hanya memandang hati mereka seperti firman-Nya dalam surah asy-Syams, ayat 1 hingga 10." 

Hati ibaratkan sebagai tuan dan jasad adalah hambanya atau sebagai pemimpin yang mengatur rakyatnya.

Maka hati adalah asas atau pusat yang mengatur dan menggerakkan semua kegiatan.

Jika hati baik, maka a…

Senggugut ?

Imej
Assalamualaikum... Buat kaum-kaum Hawa,  kalau ada yang mengalami senggugut yang teruk, jangan dibiarkan. Ikhtiarkan untuk berubat .Antara yang boleh anda lakukan ialah berdoa. Kerana dalam tempoh period, badan wanita tidak suci dan lemah.  Mudahlah sang iblis untuk membuat onar. Cuba amalkan doa ini: Mudah-mudahan berhasil =)

Hanya keranaMu, Allah . . .

Imej
Allah.. Allah.. Allah..
Kuatkanlah hatiku, kuatkanlah jiwaku..

Ya Rahman,
Kau didiklah hatiku dengan kesabaran..
Wahai hati,
Gemerlaplah dgn cinta kepada Allah dan cinta kepada Rasulullah..

Have I made a mistake ?

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh =)

Hah! Adakah saya dah melakukan kesilapan ?
Kadang2 org kata :

"Kau tak payah sibuk nak amik tahu hal org sangat. Kau tusama je!"
As for me, salah ke org yg dikatakan "sama je" mengingati ?

Kite kena bersyukur, bukan kite yg melakukan kesilapan itu tapi pernah kite fikir tak org yang dikatakan "sama je" tu jugak tak nak kite buat kesilapan yang sama..

 Hah! That's why lah dia tazkirah kite.. Untung tak kite?

Kalau dah kite rasa org yg "sama je" tu dah mengulang kembali kesilapan yg sama tu, apa kata kite pulak jadi pentazkirah utk dia?



*saling mengingatikan indah =)

Kite selalu nak hukum org, termasuklah saya pun.. Itulah manusia!

Suka memberi pendapat tapi tidak rela dikritik !ish.. ish.. ish..

Sudahlah tu.. 

Kite semua pernah melakukan kesilapan.. Apa salahnya kite menerima kesilapan org lain sebagai pencetus motivasi diri kite. Jangan cepat nak cakap BOSAN lah tapi cubalah cari tahu dulu kenape dia …