Sahabat Baru :)

Jumaat, 30 Disember 2011

Ini. . . Skrip ku~

Aku terpandang sekeping nota:


  “ Adakah kau fikir semuanya sia2? Bersabarlah dengan penuh keikhlasan. Allah sedang menguji mu”


   Nota itu aku sendiri yg menulisnya ketika sedang serabut dengan permasalahan dunia yg tidak pernah putus. Sebagai kata2 semangat pada diriku sendiri. Entah dari mana aku memetik kata2 itu.Aku cuba mencari kembali buku2 yg pernah aku baca tapi gagal ditemui.

   Aku merenung nota itu. Waktu kemelut melanda hati, iaitu tempat yg paling rapuh dan ampuh dalam diri manusia~



Ya! Semuanya kelihatan sia2.


_Buat baik kemudian dibalas jahat *rasa sia2
_Bersabar tetapi tidak dipedulikan *rasa sia2
_Setia tapi dikhianati *rasa sia2
_Berusaha tapi gagal *rasa sia2


~~Modal paling murah digunakan ialah menyalahkan diri sendiri betapa malangnya!
Dan kemudian? Menyalahkan takdir, betapa tidak adilnya!




Itulah aku!







YaRahman,,

       Ampunilah aku YaAllah kerana ini pernah wujud dalam qalb ku...








Aku sering menyalahkan takdir dan kemudian merasa kesal dgn apa yg terjadi dalam pelayaran hidupku ini. Acap kali  perkataan ’jika’ dan ’kalau’ meniti dibibirku.



Namun,....

    Semuanya telah Kau susun rapi,Kau lebih mengetahui apa yg terbaik untuk hambaMu.


Ku baca kembali nota itu –mata aku mula berkaca-.
Adakah aku sedang berfikir, apa yg berlaku dalm hidupku ini sia2?


Jawapan sebenarnya : adalah TIDAK, tidak dan sama sekali tidak.



Sesuatu yg berlaku tetap akan berlaku dan yg tidak berlaku tetap takkan berlaku tanpa izinNya. Allah da merencanakan semuanya. Kebaikan akan berbalas kebaikan dan kejahatan?  Lama2 akan terbalas juga dgn kejahatan. Tidak ada sesuatu yg berlaku itu sia2. Pasti ada pengajaran disebaliknya meskipun diri diperbodohkan yg aku perlukan hanyalah kesabaran. Menyerahkan semuanya kepada yg Maha Pencipta.


   Jarang aku mendapat kesedaran ini pada waktu kesibukan. Selalunya, bila aku dihimpit kesedihan yg meruntun hati, barulah kesedaran itu datang. Namun, kali ini berbeza. Tidak kira masa, aku terkenangkan memori itu. Aku akan belajar dgn sebuah lakonan yg khas untk memberitahu kesalahan aku meskipun dgn sekeping mesej. Aku tidak boleh menganggap semua ini adalah sia2.




Jika semuanya sia2,aku tidak menjadi secekal ini sekarang.




Jika semua yg berlaku dalam hidup aku adalah sia2, tidak meningkat kematanganku untuk membezakan yg salah dan yg benar dgn lebih tepat.





Apa yg berlaku pada masa akan datang juga masih dalam angan kosong ku. Angan ku itu sendiri tidak dapat menentukan, apakah ia akan benar2 terjadi,.?
Kita tidak boleh mengawal kehidupan kite. Namun, kite mampu menjalaninya sebaik mungkin, seperti tiada lagi hari esok untuk memberi kite ruang melakukan kesilapan pada hari ini.



Ya, semuanya tidak sia2. Meskipun kejadian itu sesuatu yg benar2 menyakitkan hatiku, itu adalah tidak sia2. Pasti ada pengajaran dan pelajaran. Cuma aku perlu melihat dari sudut pandang yg berbeza. Sudah berapa ramai yg ada dalam jatuh bangun ku.


Aku sedih dgn seseorang, maka Allah akan datangkan sahabat2 yg lain untuk mengelap air mata ku. Sudah berapa kali aku rasa bersendirian namun Allah maha Pengasih, mendatangkan kasih sayangnya yg tidak putus2. Hanya aku yg tidak menyedari, tidak bersyukur. Aku sedang diajar tetapi kenapa aku lambat sangat untuk belajar. Dan sebenarnya apakah kisah hidupku sehingga aku mencoret ia disini seperti ia benar2 telah menghancur jiwa?


Bagiku, cukup menghancur jiwa tetapi mungkin bagi org lain tidak. Besar atau kecil hanya dihati dan di pemikiran sendiri.Kadangkala kite merasakan apa yg berlaku pada kite sudah cukup besar dan menghimpit. Namun, bila kite melihat alam, melihat kehidupan, melihat manusia yg lain, kisah hidup kite itu mungkin tidak sebesar mana. Dan apabila berkait hati, semuanya menjadi misteri. Namun, misteri atau tidak aku tidak mahu lagi menjadikan  semua kejadian dan kisah dalam hidup aku sia2.




Terlalu singkat masa yg ada ini. Bila lagi aku dapat habiskan hari ini bersama keluarga yg mengasihi aku, kawan2 yg sudi memberi.
Berapa lama lagi masa yg aku ada untk aku habiskan dgn menyesal dan menangis. Entah esok aku sudah tidak mampu menangis bahkan ketawa lagi.




Nota itu, aku ambil kembali, setelah gugur air mata ku di atasnya, aku lap. Aku lekatkan ia dimeja tulisku. Biar menjadi tatapan mata bila mata memandang, biar jadi tatapan hati bila hati memerlukan.


Selasa, 20 Disember 2011

ape jadi?





Suatu hari . . .



Dr : “The diasease can cause paralysis! Tapi doctor tak sarankan u buat surgery dulu. Cube makan ubat dan kite tengop perubahan nanti”

Saya: Apa doc? Lumpuh?!! –bulat mate2-

  Melihat mereka yg menjalani hidup tanpa dapat bergerak dgn sempurna  sudah cukup membuat saya merenung jauh:

“If I’m in her shoes, what should I do? What could I say?”


Macam mane nak hidup tanpa bergerak?..
Macam mane nak hidup tanpa terus bergantung?..
Macam mane nak hidup tanpa semangat yg kental?..
Macam mane nak hidup tanpa keluh kesah?..
Macam mane nak hidup tanpa merungut?..


Hakikatnya,Allah always does the right thing and it’s the best.

~Allah tidak menetapkan dugaan untuk membuat kite hancur dan tak berdaya~. We shoudn’t pray for easy life but pray  to be stronger ^__^ ,.Take a good lesson and think positive~positive~positive~ ,. Safe our husnul dhonz!


as for me, saya akan tetap teruskan!  teruskan ape? Taekwando  laa.. :'( Cume, abah,ma,kakak2 sume tak allow untk saya teruskan~ouch!
Dan pantang yg doktor jgk cakap: ’Ingat, u tak boleh angkat benda yg berat2, buat kerja yg berat2, menyapu ke, mencangkung ke,basuh pinggang ke,duduk or berdiri lame2.........bla...bla...bla..”  -lupe-   panjang betol nasihatnya ;) anehkan pantang tu,.?

Btw, saya da semakin membaik –insyaAllah- terima kaseh untuk mereka2 yg mendoakan saya ye,. Saya percaya kalau sakit tu sebagai kafarah dosa dan dgn ini saya membenarkan tanggapan ukhti naz~

Masa saya akan berakhir dlm a few days je lagi dan saya akan tahu keputusan nanti~ semoga baik2 je! Saya akan tetap merindui ’Pasir Puteh Taekwando Club’


P/s: oleh kerana saya nak sangat grab tittle ’Miss’ (blackbalt)  saya akan tetap cube pujuk abah :) Mohon doa ye readers ^__^


*sedang membina kekuatan dan meleraikan tanggapan buruk yg hampir buat saya berputus asa untk hidup :'(


Khamis, 15 Disember 2011

Leave the rest to ALLAH




…Jika mahu dihitung jumlah masalah yg kite lalui nescaya tidak terkire banyaknya…

…Jika mahu difikirkan jalan penyelesaiannya, mungkin habes helaian rambut yg tumbuh dikepala…


_Meskipun begitu, kite tetap kena cari jalan keluar setiap cabaran dan halangan_


  Anehnya semakin kite cari jalan keluar tu semakin sukar untuk kite melihat pintu sebenar-benar pintu yg dapat membawa kepada cahaya pencerahan, lama-kelamaan kite akan mula rase :



Kecewa…
Sedih…
Putus asa…
Keseorangan…
 

Kemudian kite akan tercari2 erti kebahagian,.~~

  Saya pernah bertemu seorg kawan yg masalahnya jika dilihat dgn mate kasar memang cukup berat. Dia kemudian bertanya kepada saya bagaimana saya mencari jalan keluar sesuatu permasalahan itu sehinggakan saya liat dan senyum setiap kali kesusahan menjenguk saya.

   Saya cakap la yg takde manusia yg tak melalui fasa duka dan suke. Kite takle kalau hanya nak menikmati suka tanpa mahu menerima pasangannya yakni duka. Macam mane kite merasai suka macam tu la kite kena jalani duka. Betol tak readers?

Seorg lagi kawan yg bertanya saya:

Sya,awak pernah tak ada masalah?


Jawapan saya?  cukup2 mudah,.! Yg dikatakan manusia itu sebenarnya masalah. Maka selagi kite ini masih bergelar manusia maka masalah itu adalah satu keperluan. Tanpanya, kite bukan manusia. Perbezaannya adalah cara kite sendiri yg memandang masalah tu. Seandainya kite set yg masalah tu lambang antara cinta kite dan ALLAH maka kite sukses untuk menerima seadanya. Bahkan kalau kite anggap ia adalah beban maka ia menjadi beban yg sangat terbeban la,.

Namun . . .


Jika kite memilih untk bersama Allah:

~itu akan menjadi gurauan pengalaman yg indah biarpun pada zahirnya cukup pahit.
~kita akan mudah menemui jalan keluar kerana kite meminta pd yg sepatutnya
~kite cukup faham bahawa takde sape pun yg tahu apa yg terbaik untk kite kecuali ALLAH.


Seandainya...

  Kite biarkan Allah menyelesaikan segalanya bukanlah bermaksud yg kite hanya berpeluk tubuh diam seribu bahasa dan biarkan je apa yg berlaku. Maksud sebenarnya adalah kite cuba menyerah diri dan mengaku yg diri ni lemah kepada ALLAH. Total submission perlu dilakukan kerana hanya dgn tu kite akan mula mendapat bimbingan daripadaNYA. Kite akan membongkar one by one kupasan masalah yg berlaku. Kite akan melihat apa yg berlaku dari sudut yg bijaksana.^__^

Hasilnya?

  Kite mampu melihat jalan keluar yg ditunjukkan Allah kepada kite. Dan jalan keluar ni lah kemudiannya kite perlu usahakan supaya dapat direalisasikan.Munajat pada Allah untk diberi petunjuk arah mana nak dituju. Indahnya keadaan ini adalah kerana kite tidak perlu memberatkan kepala nak pikir masalah yg sedang berlaku. Apa yg perlu kite pikir adalah sejauh mane hubungan kite dgnNYA.


P/s: Jika kite benar2 menyerah diri pada Allah insyaALLAH kite akan menemui kunci pintu yg tepat dan mudah untk semua yg menghalangi perjalanan kite. Sesungguhnya Allah tak pernah memungkiri janji ^__^

Isnin, 12 Disember 2011

Simpan je laa,..


Bila kite bercinta ----- putus adalah pengakhirannya
Bila da kahwin----- penceraian adalah penamatnya
Bila kite hidup----- kematian adalah penghujungnya


Tapi!

Kite tak pernah tahu bilakah seseorang yg mengaku atau kite anggap kawan baik akan jadi kawan biasa,kan? Malah yg menjadi lawan pun tidak kurang banyaknya.

Asalnya : Sangat baik!

Hmm, semua rahsia kite share,keluarkan, ingatkan disimpan sampai bila2, rupa2nya pecah dimulut bukan diperut,.ish3~

Lepas tu?

-Ia akan merebak dgn tokok tambah. Seorg yg dgr akan menokok satu bab, dua org yg mendengar, dua bab pulak yg ditambah. ~ bayangkab kalau sepuluh org yg dengar? (bayangggggkan)

Hujungnya ~~~ FITNAH la!


 BUKANLAH maknanya kite tak boleh percayakan semua org, tapi rahsia keaiban kite sepatutnya kite simpan sendiri je, menceritakannya tidak membawa untung, merugikan sudah pasti! Sedangkan rahsia keburukan kite ditegah menceritekannya kepada suami atau isteri (kepada yg da kahwin), inikan pula memilih kawan baik untuk berkongsi?

Ingat!



Sebaik mane pun kawan tu, siapa yg boleh jamin dia adalah sebaik2 kawan?

Sebagai contoh:

Seorang perempuan, oleh sifat jujurnya bercerite pada bakal suaminya tentang sejarah hitam dalam hidupnya –terus ditinggalkan-

Malah bukan setakat ditinggalkan, diburuk-burukkan lagi sampai jodoh perempuan berkenaan menjadi sulit.


Kesimpulannya,,..

Tak perlula kite kongsi cherite2 yg kurang elok atau memang tak elok kat sape2, cerite2 tu takkan mendatangkan apa2 kebaikan kalau diketahui. Tutup sejarah silap, bukalah fail baru.



Kite pun kena belajar faham yg


Setiap org ada sejarah silamnya, setelah bertaubat tiada apa2 lagi yg perlu dikhuatiri. ALLAH tidak mungkir janji, peluang taubat sentiase terbuka. Setelah bertaubat, anggap la diri da bersih dan berusahalah menjauhi kekotoran lagi.


Dari Abdullah Bin Umar R.A, Rasulullah S.A.W bersabda:


Org islam itu saudaranya islam, dia tidak menganiayanya dan tidak pula membiarkannya teraniaya. Sesiapa yg menolong keperluan saudaranya, Allah akan menolong keperluannya pula. Sesiapa yg menhilangkan kesusahan org islam, Allah akan menghilangkan kesusahannya di akhirat kelak. Sesiapa yg menutup rahsia org islam, Allah akan menutup rahsianya di akhirat sane.”


P/S: Sebaik2nya kalau ada rahsia kite same2 simpan, usah diceritakan pd org, simpan sendiri je. Kecuali org tu adalah teman yg paaaaling baik. Namun meskipun teman yg paaaaling baik, menyimpan rahsia tu sendiri adalah lebih baik lagi.
*tak sabar nak balek :'( dokter!!

Ahad, 4 Disember 2011

Bersusah-susah dahulu, Bersenang-senang kemudian.

Selamat Berjumpe lagi ^__^ , mujur kite jumpe lagi, Alhamdulillah diizinkan ALLAH. Biarpun tak dapat come face to face, pertemuan ni tetap bermakna,kan.


“Susahnya hidup ni, macam2 nak kena buat,. Lecehla!”


  Uit,. Bila cek duk pikiq punyer pikiq kehidupan kite ni same macam pilot. Haa,.! Nak cherite pasal pilot ni, teringat pulak saya pada seorang kakak yg sgt Cantik (SubhanALLAH),. empunye nama Noor Hafizah Bt Mohd Idrus dan sekarang memegang jawatan Senior First Officer Air Asia x. Kakak ni jugak pernah menegendalikan ’burung besi’ tu ke New Zealand (hebat2). Yang lebih mengujakan saya, kakak Hafizah ni diberi tanggungjawab menjadi Cruise Captain dan menjadi ketua kepada krew lelaki merupakan satu penghormatan yg cukup2 besar sekali gus memecah monopoli lelaki dalam bidang tu.Sekarang kakak Hafizah dalam impian untuk bergelar kapten pertama di Air Asia,. Yuk! Kite doakan semoga cite2nya terlaksana,ameen.

Kehidupan kite sama macam pilot ke?

 Sebenarnya byk benda yg boleh diumpamakan dgn kehidupan yg mungkin mempunyai maksud tersendiri tapi kali ni saya nak samakan dgn pilot jgk. Hm,. A pilot have must necessary qualification before he is selected to be a pilot,yes? Lepas tu make certain that the lives of the people in the plane are not endangered by his actions.

  Dan  mula2 nak bawak kapal terbang tu naik memang susah,kan? Kena tekan tu, kena tekan ni, makesure semuanya dlm keadaan yg baik dan berfungsi. Dan bukan calang2 org yg dibenarkan memandu kapal terbang. Sebab tu la nak sampai jadi pilot tu panjang betoi cheghite naa.

   Kapal terbang tu perlu berlari dilandasan. Pilot pulak kena jaga betol2 jgn tergelincir, tersasar dari landasan ataupun berlaga dgn kapal terbang lain yg nak mendarat. Susah ! susah ! susah ! pasal tu la kapal terbang yg beessaarr ada 3 pemandu. Masing2 sibuk urus kerja masing2. Tak de sorang pun boleh leka.lalai.mamai.mabuk apalagi tidur dalam keadaan ni.

  Bila kapal terbang da capai speednya, ia pun menaik, terapung dan terus meninggi-meninggi-meninggi. Akhirnya, kite yg berada di bumi ni dah tak dapat tengop dah dek ketinggian itu meninggalkan kite jauh di atas sane,. ~,~


   Bila kapal terbang tu dah tak mendaki lagi, sebab da capai ketinggian yg diperlukan. Apa pilot buat ? Pilot boleh tekan butang auto dan kapal terbang akan dipandu oleh robot lepas tu siap boleh tidur lagi. Haa,, tu kan ! sekarang da senang kan ? tadi je payah seket waktu nak naik tapi bila da di atas, cuaca pulak baik, angin pulak stabil, kapal terbang boleh terbang sendiri menuju destinasi, tak tersasar hanya dgn menekan butang automatik.


   Di situlah datangnya kata2 org tua, Bersusah susah dahulu, bersenang2 kemudian. Kalau sanggup bersusah2 dulu hujungnya akan bersenang2.


   Dalam agama pun macam tu. Sekarang ni susah la, bangun nak kena awal2. sebelum subuh dah kena bangun, buat qiamullail. Nanti masuk waktu subuh kena sembahyang subuh. Abah2 kite yg pergi surau,masjid. Susah tu, bermodal kan. Siang seket nanti nak kena bace Mathurat, buat solat dhuha lagi. Tengah hari pulak kena solat zohor. Tambah2 hari Jumaat, kalau lelaki da baligh, tak bermusafir kena solat Jumaat. Petangnya asar lagi.


  Maghrib ? Maghrib nak gi surau, solat kat sane kan. (perempuan tidak digalakkan ke masjid). Kalau ade ustaz mengajar, nak kena dengar pulak. Lepas tu tambah sendiri dgn macam2 amalan. Baca Quran, puasa, pergi haji pulak lagi,sedekah, hafal Quran&hadith begitu lah berulang kali selagi hidup.

SUSAHLAH . . . . .


   Tapi nanti, bila mati kot2 senang. Org kate bersusah2 dulu, bersenag2 kemudian dan selamanya.


p/s: Tak cuba memancing, bila nak dapat ikan hasil pancingan? ~,~
      *post terakhir sebelum saya pergi ^__^  tunggu post seterusnya yea!

Jumaat, 25 November 2011

isu?


Saya ni part-time blogger skrg, hehe,. Untuk menarik minat kakak2, abg2, uncle2 and aunty2 supaya singgah kat blog ‘kolot’ saya ni. I try  to be picturesque on my blog walaupun tak pandai dan arif  IT sgt. Haa,. That’s why jgk I do a lot posts to share and ‘snap’ picture -kat google je laa-, haha! supaya nampak complete! Skrg, I’m proud to say Tahniah Sya! –kire Berjaya la- hehe! At that time I get nice friends ^__^ and sweet comments from my stalkers, but the nicest ones are from those who tell me how much my writing speaks their minds.

Ok, dah melalut,.!!

 Ramai org yg Salah faham dgn ‘Makna Sabar’ (?)

 

   Ada mereka yg menganggap sabar itu sifat yg tidak berdaya saing dan sifat  yg bercorak lemah dan cepat mengalah! (berapa byk ’dan’ ni?). Mereka yg sabar adalah mereka yg pasif, tidak memiliki keinginan bahkan tidak memiliki kekuatan. Org yg sabar adalah org yg selalu mengalah pada keadaan.  

TIDAK!

Bukan macam tu. Org yg sabar la memiliki kekuatan untuk mengembalikan keadaan yg lemah menjadi kekuatan di masa hadapan. Sifat sabar bukanlah sifat pasif tapi sifat yg mendorong kite2 untuk terus dan terus bergerak mencapai cita2 atau untuk menyelesaikan masalah yg sedang melanda.

 Al-Quran menyifatkan mereka yg sabar tu:


   “Dan berapa ramainya nabi yg berpegang bersama2 mereka sejumlah besar dari pengikut yg bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yg menimpa mereka di jalan ALLAH dan tidak lesu dan tidak menyerah. ALLAH menyukai org2 yg sabar .” (ali-Imran, ayt 146)


   Betapa jelasnya al-Quran menggambarkan mereka dan betapa luar biasanya ciri2 yg diumpamakan pada mereka, wOw!. Kalau kite perasan, ada 3 sifat yg dijelaskan dalam ayat kat atas tu. ALLAH menyatakan bahawa mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yg menimpa mereka fisabilILLAH. Yes! Memang betol la bencana cenderung melemahkan seseorang tapi mereka yg sabar takkan membiarkan diri mereka lemah.jatuh.lalu tersungkur oleh dugaan. Mereka tetap sEmAngAt!! Dlm mengharungi ujian yg akan mengziarahi dia lagi. Bahkan bukan hanya mereka mampu menjaga kekuatan diri mereka, mereka jugak ternyata mampu mempertahankan dan menguatkan semangat mereka (dgn penuh dramatik ni) hik! Al-Quran jugak menyatakan bahawa mereka tidak berase lesu, maknanya mereka tak hilang semangat walaupun gelombang kesusahan menyentap banyak perkara yg mereka miliki.

 Tidakkah kite rase aneh?

   Ketika org lain menjadi lesu dan tertekan kerana ujian yg menimpa, mereka pulak tetap menunjukkan keadaan yg penuh dgn semangat dan bersedia untk bangkit kembali dari jatuh terjelopok dan terus menghadapi ancaman yg menghalang mereka.


 Ya!! Semangat seperti inilah yg kite dapati pada sahabat2 baginda Nabi SAW.

 Dimana  pada saat manusia berasa gentar dgn musuh yg menyerbu Madinah (perang ahdzab) mereka pula menyambut gertakan yg dahsyat tu dgn ucapan yg penuh semangat. Firman ALLAH tentang gambaran kasar yg dihadapi oleh peduduk Madinah pada masa org2 musyrik menyerbu dan mengepong mereka:


   ”Ketika mereka datang kepadamu dari atas dan dari bawahmu dan ketika tidak tetap lagi penglihatan dan hatimu naik menyesak sampai ke kerongkong dan kamu menyangka terhadap ALLAH dgn bermacam2 prasangka. Disitulah diuji org2 mu’min dan digertak dgn goncangan yg sgt.” (al-Ahzab, ayat 10-11)

  Tapi, ALLAH menjelaskan bahawa org2 yg BENAR beriman dan tentulah mereka memiliki kesabaran, tidak terpengaruh oleh gertakan yg hebat itu.

   Mereka yg sabar adalah mereka yg sangat gigih dan pantang menyerah. Yg tidak kurang penting dari itu semua, mereka sentiasa menyerah diri pada ALLAH dalam kegigihan mereka itu. Dan dalam berdoa pun mereka tidak tergesa2, tidak cepat hilang sabar dalam menanti termakbulnya doa mereka..


Sekian.

p/s: Jgn menyerah dan berputus asa  dari rahmat dan kasih sayangNYA ^__^ illaliqa’

Khamis, 24 November 2011

Tazkirah ker?


ASsalamualaikum,.
Pagi tadi, saya terjumpe satu artikel dan suke la saya untuk selitkan kisah sang Subuh ni buat renungan kite,.
Kire kite share2 la ni kan, tak baik gune sorang2 je~ hehe


SUBUH



 Pada pagi itu, seperti mana pagi2 yg lain, aku menyambut kedatangan seorang tetamu tetapku.

“Asalamualaikum”, seru Subuh.
“Waalaikumusalam”, sahutku.

 Dan kami terus berpelukan, tanda rindu serta kasih saying. Kutanyakan khabar Subuh, bagaimana keadaannya mengembara dari satu tempat ke tempat yg lain. “Tadi…” , kata Subuh dgn sayu, “Aku baru saje melintasi satu tempat, kucari tempat persinggahan, ku ketuk rumah2 yg sunyi, bilik2 yg berpenghuni tapi satu pun yg tiada mahu menerimaku sebagai  tetamu.” Dan air mate Subuh pun berlinangan. “Subuh, usah kau pedulikan mereka, bukankah aku menyambutmu dgn penuh rase kegembiraan?

Subuh mengangkat mukanya seolah2 teringat akan sesuatu.

“Oh ya, tadi aku lalu di suatu tempat yg tanahnya di sebalik sungai. Org2nya sepertimu, menyambutku dgn penuh kesukaan, menjamuku dgn pekbagai hidangan yg lazat serta mengiurkan. Hidangan yg paling aku suke ialah buah Tahajjud, puas ku cari di bumi lain, tapi jarang ku jumpa. Di situ aku meratah buah Tahajjud dgn puas dan leka.”

Kemudian, Subuh merenung mataku mengharapkan sesuatu. Ake mengerti maksudnya.

 ”Maaf Subuh, aku tiada menanam pohon al-Lail, jadi aku tidak dapat menghidangkanmu dgn buah yg kau sukai. Tapi aku ada roti Shiyam”, cadangku pada Subuh. Subuh menolak dgn hormat, ”Roti itu ada empunya”, kata Subuh.

”Adakah kau mahu manisan Zikir?”, rayu ku pada Subuh.
”Baiklah, ambilkan aku sedikit, serta bawakan aku segelas Air mate tangisan”, pinta Subuh. Aku agak sugul, bagaimana harusku bagitahu pada Subuh yg Ari Mata Tangisan sudah hampir kering akibat kemarau Maksiat yg berpanjangan?

Aku terkejut. Perigi tersebut hampir separuh penuhnya. Lantas terdetik dihatiku, adakah ini tanda kemarau akan berakhir? Tanpa berlengah lagi ku bawa air tersebut pada Subuh, tetamu yg ku sanjungi dan ku suapkan manisan yg dipintanya. Selesai menjamah kesemuanya, Subuh pun melirikkan sebuah senyuman.

”Subuh...” ,seruku. ”... mahukah kau tinggal selamanya dgnku? Aku memerlukan teman dalam kesunyian. Akan ku layan kau dgn sebaiknya, wahai Subuh.” Subuh tersenyum lagi menandakan permintaanku tidak akan dipenuhi.

”Aku perlu menziarahi ramai org, dan ramai lagi yg memerlukan kehadiranku untk mengubati rindu mereka, sepertimana aku menguliti mimipimu.”

 Lantas ku akur dgn penjelasan subuh. ”Subuh...”, seruku lagi bila melihat Subuh bersipa untk pergi, ”Sudikah kau menziarahiku lagi esok hari?”.

”InsyaALLAH”, jawab Subuh. ”.....Bukankah aku kekasih yg kau rindui?”. Subuh berangkat pergi meninggalkan aku.

 ”Assalamualaikum.”, seru Subuh.
”Waalaikumusalam.”, jawabku kembali.

 Dan mataku terus meneliti langkah Subuh yg semakin laju, akhirnya Subuh hilang.

p/s: Time cuti2 ni ramai la yg terbabas Subuh kan ? (nauzubillah) Jadi, tido awal2, set timing elok2 bolehlah qiamullai seperti hari2 biase persekolah  ^__^