Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2012

The Ideal Student.

Imej
After changing a new background, I fell like a school girl again~



Mood : School girl !

My definition of an ideal student ----> is one who excels in his/her :

studiesdoes superbly in co-curricular xtvtiesparticipates in school plays and debatesand is well-behaved

It is very probable that such a student doesn't exist, but we should all try to be one! agree with me ? -__-

schools . . . were built to teach and advance knowledge. Therefore, the first and foremost priority of a student is to try his/her utmost to excel in academic subjects.

# we should revise the lesson learnt in school regularly.

Besides, we should opt for a co-curricular xtvt that we're interested in and try to become as proficient as possible in that xtvt (I'm trying too) ^__^

#Taking part in plays help us develop and appreciate the arts while debates and oratorical competitions teach us the valueable art of public speaking.



And the last but not least, 

...are good manner ~



A student who has good manner, …

Sekilas Masa Itu.

Imej
“Akan ada satu ketika kita akan rase sempit, putus asa, hilang semangat seperti hendak rapuh.
  Bertahanlah kerana akan datang sesuatu yg membuatkan kite terus berdiri”
Kalau kehidupan itu mudah, ia bukanlah dinamakan kehidupan.
Kadangkala kite merasakan kesusahan yg kite tanggung  tak mungkin difahami org lain.
Tenggelam dgn  kerumitan yg semakin dikusutkan oleh hati sendiri yg kejam.
Namun cuba pandang pada kesusahan org lain.
Baru nanti hati akan terasa kerdil.
Wahai hati, susah sedikit pun kau dijulang seperti besar.
Namun lumrah hidup . . .

 Himpitan,
 kekeliruan,
 kesesakan pasti akan berlaku.


Ada yg terasa payah, terasa perit dan ada jugak yg mampu ditangani dgn mudah. Berilah masa untuknya.Dalam himpitan  dan kesesakan, tentu ramai yg tersungkur. Hilang percaya diri. Hilang semangat yg satu ketika dulu tak terjual. Hilang dirinya. Namun diri bertabahlah. Dalam himpitan hidup dan kepayahan yg membuatkan kita terasa seperti di tahap paling bawah,dan seperti takkan ade lagi yg …

Gracias!

Imej
Assalamualaikum.. Hi!
ape benda yg paling best agaknya ek?

as for me,

Yang paling best kat dunia ni ialah bila kita dapat hadiah. Betul tak? Semua orang akan rase happy bila dapat hadiah. Walaupun hadiah tu murah atau ala kadar or very simple je pun. Tapi sebab nama yg telah pun dikhususkan sebagai hadiah kita jadi seronok.
so,
Kalau nak tawan hati sape2 bagilah hadiah banyak2 yea,hee
Sekarang hati saya pun sudah ditawan dgn hadiah2 ni:
So now. I’ve a new one! That can be my loyal friend -mungkin-

and yang ni pulak: 





It was such a wonderful surprise. Thanks for a lovely gift!

 and the last one:




Hols to PENANG.
Haa, dah lame pun nak pergi sane.
Finally, tercapai!
almaklumlah sudah bertahun2 tak menjenguk negeri org.
Last pun mase 2010 dulu.
dah lama sangat kot.
so, esok kite jumpe yea -__-


Yang ni from Ma & Abah.
Thanks Ma, Abah! -Love both-




Org kata: kite kena share susah dan senang dgn kawan2 ^__^ So, today i just wanna share:

K.E.G.E.M.B.I.R.A.A.N.
kegembiraan yg diberi dan turut dikongsi

Rahmatnya ujian itu.

Imej
Allahumma Yassir wala tu’asir
Asslamualaikum.
Apa khabar readers sekalian? I hope that all is well. ^__^
Saya teringat satu kate2 yg mungkin menjadi penguat semangat tatkala diuji:

” Harus ada rase bersyukur disetiap kali ujian menjelma. Itu jelas membuktikan Allah mengasihimu setiap masa. Diuji tahap keimanan sedangkan ramai  terbiar dilalaikan. Hanya yg terpilih saja antara berjuta mendapat rahmatNya”
(Rahmat Ujian)
A few month before saya selalu rase letih. Tido pun cukup2 terganggu. Masa tu saya pikir : “mungkin aku tak cukup rehat.”
Every night saya amik mase untuk study sampai jam 2,3 pagi dan time tu mulalah akan batuk2 dengan tiba2 kemudian nafas tersekat-sekat. Saya pernah ingat pesan seorang ukhti: “stress yg skeet takpe dik. Jangan sampai badan tak cukup rehat dan nafas tersekat2”
Ya!

Mungkin betol kot aku tak cukup rehat ----> Begitulah jawapan untuk diri saya.
Saya akan study kat ruang tamu luar biasanya. Dan sekitar jam 1 pagi Ma akan baliklah ke rumah. Masuk je r…

Dipaksa lalu terpaksa !

Imej
Assalamualaikum.. (!)
Wah, update lewat malam macam ni agaknya hantu mane yg nak bace la ;) (mulut hang jgn celupor sangat)
Alhamdulillah esok merupakan last day exam midyear (suke2) Maka cuti akan bermula!
Sebelum cuti lagi saya dah tahu jadula sepanjang cuti. Cukup2 sibuk. mengalahkan pengarah sebuah syarikat terkemuka kot.
Mai sini saya kongsi jadual saya seket:
Jadual Cutiku:

1-Kelas Tambahan
2-Hols meta 3-Latihan Presentation
4-Menaip karya2 pelajar
5-Ke Demong Resort (menjalankan amanah ok)


Wah3~ baru 5 kot, dah kecoh. haha!
Pertama kelas tambahan? Tu tak kesah pun da memang keje sabagai pelajarkan so akur jelah kalau nak pandai kena belajar rajen2 and akur cakap cikgu ;)
Hols?
Haa,, kali ini kakak2ku yg cukup cun nak paksa dan bawak saya pergi negeri mane pulak hah? Yg penting saya taknak balek KL ok! kalau nak balek KL jugak biarlah adindamu tinggal di Kelate jah (banyak keje lagi nak dibuat kot)
Training --> Oh malasnyo!
Ni la yg chek duk habaq 'dipaksa lalu…

Selamat Datang Bulan Allah (Rejab) ^__^

Imej
Peristiwa Penting
1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia)

Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah. Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.
2. Isra’ dan Mi’raj

Isra’dan Mi’raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 wa…

Kau punyer ke?

Imej
Assalamualaikum,. Hari ni saya nak share sesuatu dgn readers.. -__-
Hmm, saya pernah kenal dgn seorang lelaki (as a friend) dan lama-kelamaan saya makin aneh dgn perangai dia.Membuatkan saya rimas dan tak suke! -sory-

Kemudian saya buat keputusan >> tak mau layan kamu lagi even sebagai kawan!

Tut2~ a few days kemudian dia text "Saya tahu kamu takkan pilih lelaki macam saya"

ayoO! pilih ape bendanya? Kite da kawan pun~

"saya suke awak kot. Terserahlah nak cari seribu alasan pun. Saya tak kisah"

Assalamulaikum brother!

Macam mane pun yg hang buat untuk dapatkan sesuatu tu yg kalau bukan hak hang, bukan hak hang lah.
Tapi…
Memang tak salah pun kalau kate hang berpegang dgn ape yg da hang usahakan  tu yg hang akan dapat, dalam mase yg same hang kena faham jugak ape yg hang nak tu kalau da memang bukann hak hang, jawabnya memang bukan hang punyer laa!
 Betol tak readers? Ke da pening? Hehe!
 Saya pun ada pendirian saya dan ada pilihan saya! -harap maklum-

Sekaran…

Good Bye kelate!

Imej
Mood: sedih ;(
Kenape saya sedih bila nak tinggal tempat kelahiran saya:
1-saya akan rindu bed saya ! …Satu2nya benda yg kalau boleh saya nak usung pegi sane sini bila kena bermalam.
2-saya akan rase ‘jauh’ dgn org2 yg saya syg …even ade sesetengahnya tak tinggal kat PP sbb carry on studies ke negeri org pun. Tu la reason kenape tiap kali nak pergi jauh saya text awak, dulu je tapi sekarang tak lagi-__-
3-saya akan merindui ‘org tu’ …pelik bebenor gamaknya!

4-saya tak suka berjalan jauh… pening kepalo eden haa.
Alhamdulillah belum tamat SPM lagi da ada Principal Primary school yg swasta chop saya jadi ustazah. Hihik!
>>Ustz Farisya<< Lucu kot!
Sayateragak2 jugak nak terima, tengop dulu ye Ummi ;)
Tiba2 ma cakap:
“sape la nak gi antar KL nanti”
Kakak saya yg tak berapa nak chantek nyakat:
“Larr ma biar dia sorang2 jah. Dulu kan kate nak ngaji jauh mesti tak takut naik flight sorang2. Boleh ngejah pilot skali..haha”
Amboi! Hang peril chek na~ dush!dush!
Haaa,, sekarang ni …

Sampai sini dulu.

Imej
Bismillahirahmanirahim,
YaAllah, Sebelum saya memulakan entri kali ini saya memohon keredhaanMu mengiringi ape yg saya akan tulis. insyaAllah
Assalamualaikum,
Readers sekalian.
Saya ingin berkongsi dan menginagti satu benda yg mungkin saya jugak lupa. Sesetengah kite memang sedar bahawa BERCINTA sebelum waktunya adalah  haram. Tapi tak semua yg betol2 faham, termasuk saya,. Jadi, hari ini dengan kesempatan yang Allah berikan saya sendiri akan cuba buat diri saya faham dan berkongsi dengan kalian semua.
BERCINTA adalah…………Normal!
Yang buat jadi abnormalnya sebab kite akan jauuuhh terpesong.  
Kenape kite nak bercinta?
Kadang2 mungkin sebab kite terikut2. Sebab tengop kawan2 ‘bahagia’ kan?
Mengikut pengalaman saya sendiri --- Orang yang mulanya bercinta ,hatinya akan berbunga2. Tak sedar ape yang berlaku sekelilingnya kerana sibuk dengan cintanya. Semua benda akan nampak baik.molek.comel jah. Semuanya kan berjalan dgn penuh optimis dan positif. Lalu mungkin ‘menipu diri sendiri’ sudah m…
Imej
CINTA ALLAH VS CINTA MANUSIA

pandangan ku lontarkan jauh nun di sana, merenung kembali perjalanan hidup, ranjau dan onak yang telah dilalui, semua berputar sekali lagi dlm mindaku… Ya Allah… jauhnya aku padaMU, dalam mengejar cinta seorang bernama insan, aku kecewakan dan abaikan engkau, dalam mencari cinta hakiki seorang insan, aku sering terleka dan lalai, dalam mencari cinta hakiki seorang insan, aku sering tersasar meletakkan kasih itu, dalam mencari cinta hakiki seorang insan, aku sering mengabaikan ‘cinta’ ilahi Rabbi, dalam mencari cinta hakiki seorang insan,

Really Miss This Moment,.

Imej
Sometimes, I think I’ve to be honest as a mirror to others I really miss u there! I wanna look your smile… - rosy - Seriously, u’re always in my heart ..wish too And Who is the nicest one for me.
There, I wandered lonely as a cloud, Waiting for a suitable time to see u even just for a second I really hope for getting a good chane again To come face to face with u,to share part of us together And I know everything comes to her who waits

I admit, when I think bout u. It’s really make me miss this moment. I think that something is true bcoS I want it to be so No matter who u’re I’ll do whatever it takes To prove that I still miss this moment here..
Dear, I should grab the opportunity when it comes because there is no time That’s why I wanna beg your forgiveness If  I’ve made a mistake But I promise to take immediate step to correct it No matter what happens to our relation I hope distance makes the heart grow fonder..insyaAllah




Credit to ‘YOU’- Friends!

P/s: Sya sayang korang! Even k…