Sahabat Baru :)

Rabu, 30 Mei 2012

The Ideal Student.

After changing a new background, I fell like a school girl again~



Mood : School girl !

My definition of an ideal student ----> is one who excels in his/her :

  • studies
  • does superbly in co-curricular xtvties
  • participates in school plays and debates
  • and is well-behaved


It is very probable that such a student doesn't exist, but we should all try to be one! agree with me ? -__-

schools . . . were built to teach and advance knowledge. Therefore, the first and foremost priority of a student is to try his/her utmost to excel in academic subjects.

# we should revise the lesson learnt in school regularly.

Besides, we should opt for a co-curricular xtvt that we're interested in and try to become as proficient as possible in that xtvt (I'm trying too) ^__^

#Taking part in plays help us develop and appreciate the arts while debates and oratorical competitions teach us the valueable art of public speaking.



And the last but not least, 

...are good manner ~



A student who has good manner, who is considerate and helpful, is always well liked by everyone.

#Rules and regulations help instill discipline and good manner in us.

** A student who excels in his/her academic subjects and co-curicullar xtvties but isn't well-behave and rude can never be truly well-liked by anyone !

p/s : Going astray into the wrong path is very easy in the modern world. But I believe that if we are sincere, have faith in ourselvesand work hard enough, we can all become as close to an ideal student as possible so that we may, one day, become useful and productive citizens of our country, and the pride of our parents, insyaAllah ~ ameen!


My role model ;)

Isnin, 28 Mei 2012

Sekilas Masa Itu.


“Akan ada satu ketika kita akan rase sempit, putus asa, hilang semangat seperti hendak rapuh.
  Bertahanlah kerana akan datang sesuatu yg membuatkan kite terus berdiri”

Kalau kehidupan itu mudah, ia bukanlah dinamakan kehidupan.
Kadangkala kite merasakan kesusahan yg kite tanggung  tak mungkin difahami org lain.
Tenggelam dgn  kerumitan yg semakin dikusutkan oleh hati sendiri yg kejam.
Namun cuba pandang pada kesusahan org lain.
Baru nanti hati akan terasa kerdil.

 Wahai hati, susah sedikit pun kau dijulang seperti besar.

Namun lumrah hidup . . .

 Himpitan,
 kekeliruan,
 kesesakan pasti akan berlaku.


Ada yg terasa payah, terasa perit dan ada jugak yg mampu ditangani dgn mudah. Berilah masa untuknya.Dalam himpitan  dan kesesakan, tentu ramai yg tersungkur. Hilang percaya diri. Hilang semangat yg satu ketika dulu tak terjual. Hilang dirinya.
Namun diri bertabahlah. Dalam himpitan hidup dan kepayahan yg membuatkan kita terasa seperti di tahap paling bawah,dan seperti takkan ade lagi yg lebih bawah,akan datang sesuatu yg membuatkan kita bangkit semula. Terus berdiri. Malah lebih teguh daripada kebiasannya.

Kita tak akan tahu apa ‘sesuatu’ itu. Kalaulah seseorang mampu memaklumkan terlebih awal tentu menjadi lebih mudah. Itulah rahsia hidup yg perlu kita terima. Jangan keterlaluan memikirkannya sehingga terjejas hari ini. Yakinlah, dalam kedinginan akan datang selimut yg akan menyamankan.

Ada yg datang dalam bentuk bisikan hati yg halus. Datang dalam bentuk kasih sayang yg berlainan. Datang dalam sesuatu yg tak terduga. Siapa tahu masalah yg selama ini menghantui kite mempunyai jawapan hanya depan mata? Dunia itu misteri.

Seperti aku. Aku tak pernah menyangka seseorang yg satu ketika dulu aku kenal sekadar dgn nama Kak Ah boleh menjadi teman yg lebih akbar hari ini. Kasih sayang dari sebuah persahabatan tak semestinya hadir dgn perancangan. Masa juga bukan penentu kepercayaan.Semuanya  boleh berlaku.

Bila melalui satu fasa yg menghimpit, ajar diri untuk melepaskannya. Perubahan memang tersa pahit pada awalnya tetapi bukanlah sekatan untuk menikmati bahagia. Kita harus melalui perubahan itu. Pecayalah hati kite mampu.Memang pada waktu inilah ramai yg patah. Patah yg mungkin takde cantumnya. Sekiranya kite mampu bertahan sedikit masa lagi. Aku yakin ada jawapannya nanti.
Jangan terlalu merancang untuk tidak kecewa, kerana ia akan hanya menutup hati untuk rasa bahagia. Begitu juga dalam persahabatan. Jangan merancang diri untuk sebuah persahabtan, sebaliknya bersahabatlah dgn sesiapa saje. Hati akan mendapat nilai persahabatan  yg sebenarnya.

Semua ini adalah babak adalam drama kehidupan. Kitaran hidup apabila bahagia sedikit terduga, kemudian bangkit dan bahagia semula. Cuma dalam tempoh itu kita perlu bertahan. Akan datang sesuatu yg menongkat kite. Tongkat untuk kite berjalan semula.


P/s: Sahabat2ku, jadikan setiap apa yg berlaku adalah satu lagi episode baru dalam kehidupan kite. Ia akan buat kite semakin kuat dan matang. Banyak pengajaran yg dapat kite tangkap dari situ. Cuma apa perlu kite buat ialah bertahan dan sentiasa bersangka baik padaNya. InsyaAllah, kite akan kembali tersenyum . Maka bertahanlah, jangan patah!

Jumaat, 25 Mei 2012

Gracias!

Assalamualaikum..
  
Hi!
ape benda yg paling best agaknya ek?

as for me,

Yang paling best kat dunia ni ialah bila kita dapat hadiah.
Betul tak?
Semua orang akan rase happy bila dapat hadiah.
Walaupun hadiah tu murah atau ala kadar or very simple je pun.
Tapi sebab nama yg telah pun dikhususkan sebagai hadiah kita jadi seronok.

so,

Kalau nak tawan hati sape2 bagilah hadiah banyak2 yea,hee

Sekarang hati saya pun sudah ditawan dgn hadiah2 ni:

Mr. Totty yg comel ^__^
 
 So now. I’ve a new one! That can be my loyal friend -mungkin-

and yang ni pulak: 

BB...love it! expensive ni~




It was such a wonderful surprise. Thanks for a lovely gift!

 and the last one:


Penang,. I'm coming!


Hols to PENANG.
Haa, dah lame pun nak pergi sane.
Finally, tercapai!
almaklumlah sudah bertahun2 tak menjenguk negeri org.
Last pun mase 2010 dulu.
dah lama sangat kot.
so, esok kite jumpe yea -__-


Yang ni from Ma & Abah.
Thanks Ma, Abah! -Love both-




Org kata: kite kena share susah dan senang dgn kawan2 ^__^
So, today i just wanna share:

K.E.G.E.M.B.I.R.A.A.N.
kegembiraan yg diberi dan turut dikongsi
  mereka2 yg sudah menjadi sebahagian daripada hidupku
Keluargaku lah!
sementara diberi peluang, saya begitu teruja nak berkongsi dgn sahabat2 saya dialam maya ini.

Sebenarnya,
bila kita nak kasi hadiah ada adab2nya.
Sini kite cakap kat awak:

antaranya ialah....
  • Ikhlas
  • Merahsiakan pemberian tersebut
  • Memberi barang yang paling disayangi
  • Mengutamakan Kaum kerabat & jiran
Kalau nak tahu lebih detail incik google ada.
Tanye dia okea ^__^

Sebagai Pemberi, ayuhlah kite mengamalkan adab2 tersebut. InsyaAllah berkat.

Bagi saya,
Hadiah yg paling baik ialah BUKU.

kenape?

Sebab kite bagi dia ilmu
Ilmukan berguna sepanjang hidup.
kalau dia da takde pun buku tu
boleh dipusakakan.
kan best gitu.

Hakikatnya
Takde hadiah yg lebih berharga daripada nasihat yg baik.
Buku pun ade peranan.
cth:
Nak ubah org, kalau tak larat da nak cakap.
hadiahkan buku dan ia akan tolong kite bercakap ;)

  Kesimpulannya,
memang syok bila dapat hadiah!

P/s:
Ape pun bentuk hadiah yg kite dapat. Bersyukurlah dan hargailah.
Gunakan pada jalan yg diredhai insyaAllah diberkati o,O
Gracias!



Khamis, 24 Mei 2012

Rahmatnya ujian itu.



                                                                                               

Allahumma Yassir wala tu’asir

Asslamualaikum.

Apa khabar readers sekalian? I hope that all is well. ^__^

Saya teringat satu kate2 yg mungkin menjadi penguat semangat tatkala diuji:

” Harus ada rase bersyukur disetiap kali ujian menjelma.
Itu jelas membuktikan Allah mengasihimu setiap masa.
Diuji tahap keimanan sedangkan ramai  terbiar dilalaikan.
Hanya yg terpilih saja antara berjuta mendapat rahmatNya”

(Rahmat Ujian)

A few month before saya selalu rase letih. Tido pun cukup2 terganggu. Masa tu saya pikir : “mungkin aku tak cukup rehat.”

Every night saya amik mase untuk study sampai jam 2,3 pagi dan time tu mulalah akan batuk2 dengan tiba2 kemudian nafas tersekat-sekat. Saya pernah ingat pesan seorang ukhti: “stress yg skeet takpe dik. Jangan sampai badan tak cukup rehat dan nafas tersekat2”

Ya!

Mungkin betol kot aku tak cukup rehat ----> Begitulah jawapan untuk diri saya.

Saya akan study kat ruang tamu luar biasanya. Dan sekitar jam 1 pagi Ma akan baliklah ke rumah. Masuk je rumah ma akan kate: “Tiap2 male tido lewat. Pegilah tido. Nanti sambung study pulak”

Mm, Walaupun Ma terlalu sibuk mencari rezeki untuk bantu abah memenuhi kemaslahatan keluarga ini namun Ma tetap berusaha menjadi ibu yg baik. Dan saya masih ingat kata2 ma: “anak ma semua baik2” -insyaAllah-

YaAllah,
Jadikanlah hambaMu ini anak yg solehah
Buat kedua ma dan abah hamba


Sejurusnya selesai exam.. Ma ajak pegi check-ups. So saya pergi lah. Sampai je situ saya tengop seorang dR yg quite busy dan dikenali as Dr.Lim ~

A few minutes later, dia amek darah saya dan panggil semua family yg berada disitu, katanya:

“Paru2 kamu luka dan bila Saya check titik darah keenam.Usus kamu jugak turut mengalami luka yg teruk. Sel kanser yg mencecah 30% lebih akan di-announce Penghidap Kanser. Untungnya baru 20% dalam badan kamu.”

Saya terdiam bungkam mendengar . . .

Ma pun turut terkejot. Seingat saya baru 2 bulan lepas saya pulih sakit Sciatica.

Dr kate masih boleh sembuh. Cara pemakanan memang betol2 kena jaga. Tak boleh makan daging atau ayam sangat. Kena makan sayur2 dan minum jus setiap hari and so on. Dr. pesan lagi “ Balik nanti kena pantanglah jangan amik makanan yg berminyak dan bakar. Umur 17 da macam 71 (sambil senyum)”

Selamalam tido agak lewat. Mungkin terlalu banyak pikir. Tiba2 saya tersentak:

“Aku beruntung. Dalam kesusahan Allah selitkan kesenangan. Benar janjiNya.Dengan izin yg dikurniakan, aku dapat tahu semua dan ia cukup2 mentarbiyahkan diri ni agar sentiasa tingkatkan amal ibadat padaNya.”

Dulu, pernah seseorang cakap pada saya:

“ Kalau rase penyakit  yg Allah berikan tu da cukup2 menghukum. Bertaubatlah”

Mungkin betol. Kata2 kamu.

YaAllah,
semoga saya sempat untuk membalas jasa ma dan abah yg nak tengop saya jadi pendakwah dan saya diberi peluang mebahagiakan org2 yg pernah menjadi sebahagian daripada hidup saya. saya yakin, masih ramai yg mempedulikan saya.
YaRahman,
Hamba mohon dgn qudratMu, engkau ampunilah dosa2 hamba. Hamba merindui kasih sayang yg hebatMu yaAllah. Hamba takut jika engkau berpaling. Hamba tidak mahu terus dan terus lalai lagi. Cukuplah hidup ini untukMu yaRabb.

P/s: Masa yg berllau taknak mampu untuk kita panggil kembali. Hidup yg ada meskipun berat harus dijalani. Semoga diri ini tabah dan terus mengerti kurnia Ilahi. Mohon doanya ;) terima kaseh menjadi pembaca yg setia ^^

Rabu, 23 Mei 2012

Dipaksa lalu terpaksa !

Assalamualaikum.. (!)

Wah, update lewat malam macam ni agaknya hantu mane yg nak bace la ;)
(mulut hang jgn celupor sangat)

Alhamdulillah esok merupakan last day exam midyear (suke2) Maka cuti akan bermula!

Sebelum cuti lagi saya dah tahu jadula sepanjang cuti. Cukup2 sibuk. mengalahkan pengarah sebuah syarikat terkemuka kot.

Mai sini saya kongsi jadual saya seket:

Jadual Cutiku:

1-Kelas Tambahan
2-Hols meta
3-Latihan Presentation
4-Menaip karya2 pelajar
5-Ke Demong Resort (menjalankan amanah ok)



Wah3~ baru 5 kot, dah kecoh. haha!

Pertama kelas tambahan? Tu tak kesah pun da memang keje sabagai pelajarkan so akur jelah kalau nak pandai kena belajar rajen2 and akur cakap cikgu ;)

Hols?

Haa,, kali ini kakak2ku yg cukup cun nak paksa dan bawak saya pergi negeri mane pulak hah? Yg penting saya taknak balek KL ok! kalau nak balek KL jugak biarlah adindamu tinggal di Kelate jah (banyak keje lagi nak dibuat kot)

Training --> Oh malasnyo!

Ni la yg chek duk habaq 'dipaksa lalu terpaksa' tu.. 

Cikgu: Izni, this year u've to join present lagi deh.

Me: hah?~!@#$%^&*()_+

Cikgu: No excuse please.. sacrifice untuk sekolah. U selaku Pengarah Urusan.

Me: What? Pengarah Urusan? Takmoa!! Pleaseeeeeeeee...

Cikgu: Tengop lah dulu.

A few days tu

Me: Cikgu saya taknak join la. Saya ada hal keluarga kot.

cikgu: If u won't join so semua tak payah merasa masuk pertandingan.

Me:,..?...?..? (awat lagu tui cikgu aku neh)

cikgu: Cikgu tak harapkan org lain.

Me: Ok, fine (nada sedih tuu)

Sebenar2nya, hari ni cukup2 berat mengatakan 'aku taknak pegi la' .. Puas aku cari ore menggantikan tempat aku. Semua cakap tak pandai.tak reti. 

awak and awak semua : Wo bu keyi aa.. bu hui lo~ (praktik seket)

Kasihanilah diriku! 

Tadi,, saya pun pujuklah hati dan carilah text tu. Dimana?!

Teks hilang?! urgh~

Tiba2 saya terfikir mungkin teks tu merajuk sebab saya taknak terima dia kan. Puas saya cari awak, sampai hampir putus asa saya dibuatnya. Cari punye cari.. ehh! terjumpe! (kenape tak lenyap terus) haha

Lepaas saya terus pikir : Terimalah sya. Awak bantu diri awak untuk bantu org lain! Ikhlas la seket, betulkan niat tu. Awkakan budak baik ^^ euww (angkat bakul)

Keputusan akhir : Okea, saya TERIMA! -satiesfied-

Hmm jam da pukul 12.43 am kot. Buku da panggil pun. So, saya pun nak berhenti membebel yg entah papeh ni dulu okea ;)

P/s: Jangan tiru perangai yg quite buruk ni.. Eiii~ tak elok kot!

Selasa, 22 Mei 2012

Selamat Datang Bulan Allah (Rejab) ^__^




Peristiwa Penting

1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia)

Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.
2. Isra’ dan Mi’raj

Isra’dan Mi’raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.
Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.
Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi’tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi’tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu.
Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya “At-Tobaqatil Qubra”, bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)
3. Perang Tabuk

Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.
4. Pembebasan Baitul-Muqaddis

Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.
5. Lahirnya Imam Syafie RH.

Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.


Amalan

Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra’ dan Mi’raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra’ dan Mi’raj itu.
Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid’ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.
Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur’an dan lain-lain lagi. Di sini penulis ingin menyarankan agar pada akhir bulan Jamadilakhir khasnya pada 29 Jamadilakhir, kita bolehlah melatih mata kita untuk menjejaki hilal.
Proses melatih mata untuk merukyah hilal boleh dimulakan 20 minit sebelum Maghrib sehinggalah 20 minit selepas maghrib dengan memerhatikan ufuk Barat sekitar tempat matahari terbenam. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar tanpa menggunakan sebarang alat kecuali untuk melihat matahari perlukan penapis (solar filter).
Bagi mereka yang mempunyai teleskop atau teodolite ataupun binocular, inilah masanya untuk menguji peralatan dan kemahiran masing-masing agar pada hari cerapan hilal Sya’ban, Ramadhan dan Syawal kita tidak menghadapi masaalah dalam melakukan cerapan hilal. Dan sebenarnya Rasulullah SAW sendiri amat mengambil berat tentang kedudukan bulan pada setiap akhir bulan khasnya apabila menjelangnya bulan Rejab dan bulan-bulan seterusnya.


P/s : Kopi and Pasta ;) hehe!

Jumaat, 18 Mei 2012

Kau punyer ke?


Assalamualaikum,. Hari ni saya nak share sesuatu dgn readers.. -__-
Hmm, saya pernah kenal dgn seorang lelaki (as a friend) dan lama-kelamaan saya makin aneh dgn perangai dia.Membuatkan saya rimas dan tak suke! -sory-

Kemudian saya buat keputusan >> tak mau layan kamu lagi even sebagai kawan!

Tut2~ a few days kemudian dia text "Saya tahu kamu takkan pilih lelaki macam saya"

ayoO! pilih ape bendanya? Kite da kawan pun~

"saya suke awak kot. Terserahlah nak cari seribu alasan pun. Saya tak kisah"

Assalamulaikum brother!

Macam mane pun yg hang buat untuk dapatkan sesuatu tu yg kalau bukan hak hang, bukan hak hang lah.

Tapi…

Memang tak salah pun kalau kate hang berpegang dgn ape yg da hang usahakan  tu yg hang akan dapat, dalam mase yg same hang kena faham jugak ape yg hang nak tu kalau da memang bukann hak hang, jawabnya memang bukan hang punyer laa!

 Betol tak readers? Ke da pening? Hehe!

 Saya pun ada pendirian saya dan ada pilihan saya! -harap maklum-

Sekarang, saya sendiri tengah pujuk diri ni:

   “kalau da jodoh kite, jodoh kite. Bercinta la sejauuhh mane pun kalau da memang tak berjodoh tetaplah bukan jodoh”. Maka terimalah hakikat yg kehidupan ni keseluruhannya adalah dalam pantauan qada dan qadar Allah. Setuju?

credit to : awak!

   Kite boleh berusaha + berikhtiar + berdoa + bertawakal, moga2 takdir kite berubah mengikut kehendak kite, tetapi kalau bukan hak kite, ia tetap bukan kite punyer, okea ;)





Hasilnya…adalah apa yg sememangnya telah ditakdirkan buat kite.







Sama ada ia same macam yg kite harapkan ataupun tak same, sememangnya itu semua adalah ketentuan yg telah ditentukan buat kite.

   Jiwa manusia tercipta oleh tabiat yg mengilhamkan kepada diri manusia itu sama ada potensi untuk bertakwa atau potensi berbuat dosa. Mereka yg sedar dirinya adalah hamba. Pasti bersedia menerima ape sajeee, mereka sedia menerima bala. Melalui pepatah, ‘ikut hati mati, ikut rase binase’. Maksudnya: tak payah diikutkan sangat kemahuan sebab kesannya buruk, sebab kemahuan tak semestinya baik, buruk kadang2 adalah temannya.

Allah berfirman:

“ada perkara yg kamu tidak suke tetapi ia baik bagimu dan ada perkara yg kamu suke tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahuii dan kamu tidak mengetahuinya”

(al-Baqarah: 26)

Perumpamaan org yg beriman bila ditimpa ujian

>> bagai besi yg dimasukkan ke dalam api, lalu hilangkan karatnya dan tinggalkan yg baik saja.


Kadang2 ada jugak mar’ah  yg menginginkan seorang zauj yg agak:

Penyayang…
Elok paras rupa…
Bertanggungjawab…
Romantik….
And bla….bla…bla…

*dan saya sangat menyukai lelaki yg kasih kepada kanak2, supaya dia cukup2 kasih kepada anaknya kelak,aHaa!

~schayusof~

Tapi!

Kalau rezeki saya, rezeki saya. Walau berada dalam mulut org akan keluar balik.

Milik org,milik org. Kalau berada di tangan saya pun akan terlepas jugak nanti.

  Jangan terlalu kecewa wahai Farisya! Andainya sesuatu tu terlepas dari tangan kite. Itu mungkin tidak baik untuk kite, meskipun dilihat melalui mate kasar ia sangat menguntungkan. Tidak salah untuk mencuba dan terus berusaha tamsilannya saya yg menginginkan akh yg begitu menyayangi kanak2 maka saya jugak mestilah berusaha mengasih kanak2 dengan secukupnya.



 Namun., kadang2 ada yg kite usahakan nampaknya macam baik tapi sebaliknya ada buruk yg menanti atau dengan ibarat lain,org membeli kereta, memanglah nampak untung dan bertuah.

Tapi macam mane kalau nanti disebabkan kereta itulah terbabit dalam kemalangan dan hilang sebelah kaki? Memangla tak salah kalau kite nak beli, tapi kalau rase belum upaya, bersabarlah dan redhalah dgn suasana yg sedang dilalui.

Agaknya, jalan kaki lebih baik kot dpd memandu kenderaan yg hujungnya mengundang mala petaka.

saya nak tegaskan! ~wahai lelaki tolong la jadi lelaki yg baik dan tolonglah jangan mengajak perempuan mendekati maksiat! boleh kan? Serious tak suka lelaki yg rase dah memiliki diri ini.huh!



Kesimpulannya, kalau jodoh kite, jodoh kite. Biar macam mane halagan yg terjadi, kalau milik kite,milik kite. Biar macam mane ruang yg terbuka, kalau bukan jodoh kite, bukanlah jodoh kite.

P/s: ayuh la kite laluilah hidup dgn selamba. InsyaAllah,bertenang itu hujungnya bahagia. Kalau dapat tu memang hak kite, kalau tak ia memang bukan kepunyaan kite. Hak kite, hak kite. Jodoh kite, jodoh kite. Kalau tak? Kalau tidak terima ia seadanya, insyaAllah hidup penuh bahagia.. (pesan utk diri sendiri) hee

Khamis, 17 Mei 2012

Good Bye kelate!



Mood: sedih ;(

Kenape saya sedih bila nak tinggal tempat kelahiran saya:

1-saya akan rindu bed saya ! …Satu2nya benda yg kalau boleh saya nak usung pegi sane sini bila kena bermalam.

2-saya akan rase ‘jauh’ dgn org2 yg saya syg …even ade sesetengahnya tak tinggal kat PP sbb carry on studies ke negeri org pun. Tu la reason kenape tiap kali nak pergi jauh saya text awak, dulu je tapi sekarang tak lagi  -__-

3-saya akan merindui ‘org tu’ …pelik bebenor gamaknya!

4-saya tak suka berjalan jauh… pening kepalo eden haa.

Alhamdulillah belum tamat SPM lagi da ada Principal Primary school yg swasta chop saya jadi ustazah. Hihik!

>>Ustz Farisya<< Lucu kot!

Saya  teragak2 jugak nak terima, tengop dulu ye Ummi ;)

Tiba2 ma cakap:

“sape la nak gi antar KL nanti”

Kakak saya yg tak berapa nak chantek nyakat:

“Larr ma biar dia sorang2 jah. Dulu kan kate nak ngaji jauh mesti tak takut naik flight sorang2. Boleh ngejah pilot skali..haha”

Amboi! Hang peril chek na~ dush!dush!

Haaa,, sekarang ni nak tinggal kelate la ni. Ooo my bed! I’ll miss u~ sob3

Exam ada 4 subjek lagi sempat pulak nak pergi hols! -ape keje la-

Saya ikot org je, kalau cakap ‘NO’ nanti dorang warning saya balek -,- so, dgn paksarelanya saya pergi ok! -puas hati ko?- haha, gurau jee.

Dah2, pi pack barang nu..

Urgh!~!@#$%^&*()_+ papai~

Rabu, 16 Mei 2012

Sampai sini dulu.

Bismillahirahmanirahim,
YaAllah,
Sebelum saya memulakan entri kali ini
saya memohon keredhaanMu mengiringi ape yg saya akan tulis. insyaAllah

Assalamualaikum,

Readers sekalian.

Saya ingin berkongsi dan menginagti satu benda yg mungkin saya jugak lupa. Sesetengah kite memang sedar bahawa BERCINTA sebelum waktunya adalah  haram. Tapi tak semua yg betol2 faham, termasuk saya,. Jadi, hari ini dengan kesempatan yang Allah berikan saya sendiri akan cuba buat diri saya faham dan berkongsi dengan kalian semua.

BERCINTA adalah…………Normal!

Yang buat jadi abnormalnya sebab kite akan jauuuhh terpesong.  

 Kenape kite nak bercinta?

Kadang2 mungkin sebab kite terikut2. Sebab tengop kawan2 ‘bahagia’ kan?

Mengikut pengalaman saya sendiri --- Orang yang mulanya bercinta ,hatinya akan berbunga2. Tak sedar ape yang berlaku sekelilingnya kerana sibuk dengan cintanya. Semua benda akan nampak baik.molek.comel jah. Semuanya kan berjalan dgn penuh optimis dan positif. Lalu mungkin ‘menipu diri sendiri’ sudah menjadi pegangan agar hubungan tu terus.terus.terus  berlangsung dgn menarik kemudian dapt dikekalkan.

Bila hubungan da berkelap-kelip, baru la kite akan mula fakir balik baik buruk pasangan kite tu. Kemudian usaha mencari solusi, kalau jumpe dgn solusi tu maka hubungan akan berjalan macam biasa lagi kalau tak berjaya pulak akan membawa kepada putus cinta .Perkataan yang sangat menghancue jiwa, rasa kecewa, terhina, sakit hati dan putus asa. Istilah2 cinta yg dulunya berkisarkan fantasi bukanlah reality lagi.

Sandarkan kerana Allah?

Kerana Allah? Kerana agama? Cinta yg berlandaskan kerana kedua2nya tu akan dibawa di dunia dan ke akhirat. Tapi! Ramainya terjerumus di lembah hina. Sebab ape yang dibawa rupanya selama ini adalah nafsu tetapi disolek dengan nama Allah dan Agama.

Readers,
Sekarang saya mulai sedar. Kita memang akan dapat ape yg kite nak atau niatkan dgn usaha tapi perjalanan cinta sesame manusia amat jauuuhh dan mungkin jugak dekat ataupun ia hanyalah satu perjalanan yg tak pasti!

Cinta hingga ke akhirat?

Bila hubungan tu da diketahui ma dan abah tentunya mereka akan tanye bila pula tarikh merisik,pertunangan dan perkahwinan pula akan dijalankan? Dan tentu2nya saudara mara akan ternanti2.

Wahai Cik Admin blog ni,
Menyebut perkataan cinta sesame manusia tu  memang mudah, tapi nak laksanakan tu cukup payah. Bercinta bukan menjadi tiket yang menghalalkan ape yang da memang haram. Bukan jugak bermakna awak da jadi normal macam insan lain yg bercinta. Semaklah semula adatnya bagaimana Rasulullah menyalurkan perasaan cinta.

Aku ingin mendapat redhaNya. Apa yang saya boleh buat sekarang? -,-

TAUBAT! 

Taubat yg murni. Taubat yg benar2 taubat.

1-Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan yg tak diredhai.

2-Menyesal. Menginsafi diri atas tindak tanduk hidup yg menjurus diri dalam percintaan.

3-Berazam. Bertekad dalam hati takkan bercinta lagi dgn sape2 kecuali dgn seseorang yg bernama suami. Saatnya setelah ijab Kabul nanti ^__^

#semoga Allah terima taubatku#

p/s: Berpisah kerana Allah. Kalau ada jodoh tak kemana.

Terima kasih Allah kerana melindungi saya. Readers, saya pernah bercinta bukan satu tapi ramai. Namun akhirnya hanyalah penyesalan yg hadir. Alhamdulillah, ‘cinta terakhir’ sebelum saya meninggalkan kerja buruk ni banyak mengajar saya dan banyak menyedarkan saya betapa mahalnya nilai cinta. Berakhirnya semua tu, saya tak berkeinginan lagi untuk letak mane2 lelaki pada tempat yg istimewa buat saya. YaAllah, jika saya diuji dgn lelaki2 yg hebat maka peliharalah hambaMu ini. Agar tetap utuh dgn pendirian ini.


P/s: Terima Kasih Allah,. Alhamdulillah..

Sabtu, 5 Mei 2012

CINTA ALLAH VS CINTA MANUSIA



pandangan ku lontarkan jauh nun di sana,
merenung kembali perjalanan hidup,
ranjau dan onak yang telah dilalui,
semua berputar sekali lagi dlm mindaku…
Ya Allah… jauhnya aku padaMU,
dalam mengejar cinta seorang bernama insan,
aku kecewakan dan abaikan engkau,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering terleka dan lalai,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering tersasar meletakkan kasih itu,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering mengabaikan ‘cinta’ ilahi Rabbi,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering mengabaikan kewajipanku pada ilahi,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering melakukan kesilapan dengan dosa-dosa,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering berkata ‘ala, dosa kecil jer… ’
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku tidak sedar yang dosa ku anggap kecil itulah yang ‘gelapkan’ hatiku,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku buta dalam menilai cinta yg tulus dan ikhlas,
dalam mencari cinta hakiki seorang insan,
aku sering disakiti, dikecewakan dan ditinggalkan…
hatiku milik siapa???
adakah hatiku milik insan yang tidak tetap hatinya?
adakah hatiku milik insan yang cintanya ada batasan?
adakah hatiku milik insan yang cintanya sementara waktu?
adakah hatiku milik insan yang bermusim kasihnya?
adakah hatiku milik insan yang rapuh hatinya pada ilahi?
adakah hatiku milik insan yang tiada KALAM ilahi dalam hatinya?
adakah hatiku milik insan yang leka dengan duniawi?
adakah hatiku milik insan yang lupa akhiratnya?
inikah yang aku mahu letakkan hatiku padanya???….
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim…
baru aku sedari yang hatiku begitu jauh dariMU,
baru aku sedari yang hatiku terlalu kotor,
baru aku sedari yang hatiku ini ceteknya keimanan,
baru aku sedari yang hatiku penuh dengan sifat nifak,
baru aku sedari yang hatiku ini penuh dengan bisikan syaitan,
baru aku sedari yang hatiku ini penuh dengan duniawi…
Ya Hayyum, Ya Qayyum, Ya Latif…
ada padaMU sifat kekal…maka kekalkanlah hatiku menuju nurMU
ada padaMU sifat berdiri dengan sendiri… maka kuatkanlah hatiku dlm ranjau duniawi agar ku bisa berdiri dengan kekuatanMU,
ada padaMU sifat lembut… maka lembutkanlah hatiku menuju maghfirahMU…
Ya Allah, Ya Rabbi,
jangan Kau kelamkan hatiku dengan kegelapan dunia kini,
campakkan cahaya hidayahMU ke dalam hatiku,
moga dapat aku berikan sedikit,
cahaya itu buat mereka yang kegelapan,
semoga segala yang ku lakukan hanya untukMU,
hanya untuk merebut kasihMU yang Agung,
hanya untuk mencapai redhaMU,
di dunia dan akhirat….
Ameennn Ya Rabbal ‘Alamin….

Jumaat, 4 Mei 2012

Really Miss This Moment,.

*schayusof.blogspot*

Sometimes,
I think I’ve to be honest as a mirror to others
I really miss u there!
I wanna look your smile… - rosy -
Seriously, u’re always in my heart ..wish too
And Who is the nicest one for me.

There,
I wandered lonely as a cloud,
Waiting for a suitable time to see u even just for a second
I really hope for getting a good chane again
To come face to face with u,to share part of us together
And I know everything comes to her who waits


I admit, when I think bout u.
It’s really make me miss this moment.
I think that something is true bcoS I want it to be so
No matter who u’re
I’ll do whatever it takes
To prove that I still miss this moment here..

Dear,
I should grab the opportunity when it comes because there is no time
That’s why I wanna beg your forgiveness
If  I’ve made a mistake
But I promise to take immediate step to correct it
No matter what happens to our relation
I hope distance makes the heart grow fonder..insyaAllah





Credit to ‘YOU’- Friends!


P/s: Sya sayang korang! Even kite da berpisah selama 6 tahun~ Korang semua takde gantinya! :*