Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2014

What the . . .?

Imej
Assalamualaikum and Hello!


Just wanna be yr fav hello and the hardest gudbye!
anyway,
miss u!
ok then, bai~ Hee.
peace.

Love!

'Tap on my window, knock my door, I, wanna make you feel beautiful...'

Good Evening Sunshine :)
'Love never dies. You are loved if you learn to love,'
I miss home. So quiet here. Well, it should be. It's Saturday. Just finished my assignments. Oh well...
'Will you stay awake for me, I don't want to miss anything, I will share the air I breathe, I'll give you my heart on a string,
I just don't want to miss anything.'

Nilai Persaudaraan.

Assalamualaikum semua =)


وعن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال‏:‏ ‏"‏إياكم والظن، فإن الظن أكذب الحديث، ولا تحسسوا، ولا تجسسوا ولا تنافسوا، ولا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تدابروا، وكونوا عباد الله إخوانًا كما أمركم‏.‏ المسلم أخو المسلم، لا يظلمه، ولا يخذله ولا يحقره‏.‏ التقوى ههنا، ‏"‏ ويشير إلى صدره ‏"‏بحسب امرئ من الشر أن يحقر أخاه المسلم، كل المسلم على المسلم حرام‏:‏ دمه، وعرضه، وماله، إن الله لا ينظر إلى أجسادكم، ولا إلى صوركم، ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تجسسوا، ولا تحسسوا ولا تناجشوا وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ 
وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تقاطعوا، ولا تدابروا، ولا تباغضوا ولا تحاسدوا، وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تهاجروا ولا يبع بعضكم على بيع بعض‏"‏‏.‏ ‏                                                (‏‏(‏رواه مسلم بكل هذه الروايات، وروى البخاري أكثرها‏)‏‏)

Abu Hurairah (May Allah be pleased with him) said: The Messenger of Allah (ﷺ) said,…

Kutunggu,Datanglah Jawapan!

Imej
بسم الله الرحمن الرحيم
9 April 2014.
Hari yang penuh dengan rasa yang tidak boleh di terima jiwa.


Jujur!
Lepas dapat result SPM 2012 dulu, perasaan 'dilema' sebeginilah yang paling tidak suka.
Sekali lagi jiwa dan hati ini diuji,
Allah. Allah.
Hamba bersyukur dikhabarkan layak ke Interview IPG Bandar Tun Razak.
Sungguh tidak sangka sebab tempat tu tak jauh pun kalau nak pegi.
Tiba-tiba terfikir sendiri:
"U nak pegi ke Sya? U'll finish yr foundation in this year kan? so, next year dah masuk Gombak pun."
Ok, Masa utk rujuk gulahati-gulahati dirumah.
Everyone said: YOU BETTER GO.
Minda semakin Celaru!
YaAllah,
Sungguh aku tidak ingin kecewakan kedua Ibu bapaku,
aku tahu, mereka pernah berharap utk aku berada di situ,
tetapi aku sendiri tidak tahu apa yg terbaik utkku.
YaRahmah,
Engkaulah sebaik-baik Pengatur.
Tunjukkanlah jalan yg terbaik utkku.
Hamba mohon YaAllah.
Ampunilah dosa-dosa hamba jika itu yg menjadi hijab yg tidak mampu hamba melihat kebaikan mana yg pa…

When Dakwah Steal Your Heart =)

Imej
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum semua =)
!صباح الخير

.لعلكم في رحمة الله عز وجل, أنشأالله
Entri kali ini nak tunai janji dengan Ukhti saya ^^
cc: Nurfarahin Ahmed Azlee
Bulan lepas ada pegi talk and Ukhti Farra minta saya share sedikit isi talk tu, 
sekarang ni datang menulis disini nak share dengan semualah. insyaAllah.
^___^" 

Tajuk talk: Bila Dakwah Mencuri Hati Anda.
Disampaikan oleh: Ustaz Idrus B. Ali.
Firman Allah SWT dalam Surah al-imran 3:110 :

Talk kali ni nak bincangkan perkara yang sangat penting yang perlu kita tahu sejak kita dah libatkan diri kita dalam aktiviti dakwah supaya kita terus istiqamah utk sampaikan dakwah kepada semua org, tak kiralah sahabat sendiri ke, keluarga sendiri ke bahkan sesama umat Islam sendiri. InsyaAllah.
Ustaz ada sebut realiti dunia dan umat Islam hari ini ialah:
1) Kita hidup di zaman yang mana Islam tak lagi memimpin dunia. Atau dalam bahasa saya nya, ramai tapi tak berpengaruh pun.
2) Keadaan umat Islam pula amat menyedihkan dan s…