Sahabat Baru :)

Isnin, 28 April 2014

What the . . .?

Assalamualaikum and Hello!



Just wanna be yr fav hello and the hardest gudbye!

anyway,

miss u!

ok then, bai~ Hee.

peace.

Sabtu, 26 April 2014

Love!

'Tap on my window, knock my door,
I, wanna make you feel beautiful...'


Good Evening Sunshine :)

'Love never dies.
You are loved if you learn to love,'

I miss home.
So quiet here.
Well, it should be.
It's Saturday.
Just finished my assignments.
Oh well...

'Will you stay awake for me,
I don't want to miss anything,
I will share the air I breathe,
I'll give you my heart on a string,

I just don't want to miss anything.'

Jumaat, 25 April 2014

Nilai Persaudaraan.

Assalamualaikum semua =)



وعن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال‏:‏ ‏"‏إياكم والظن، فإن الظن أكذب الحديث، ولا تحسسوا، ولا تجسسوا ولا تنافسوا، ولا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تدابروا، وكونوا عباد الله إخوانًا كما أمركم‏.‏ المسلم أخو المسلم، لا يظلمه، ولا يخذله ولا يحقره‏.‏ التقوى ههنا، ‏"‏ ويشير إلى صدره ‏"‏بحسب امرئ من الشر أن يحقر أخاه المسلم، كل المسلم على المسلم حرام‏:‏ دمه، وعرضه، وماله، إن الله لا ينظر إلى أجسادكم، ولا إلى صوركم، ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تجسسوا، ولا تحسسوا ولا تناجشوا وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ 

وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تقاطعوا، ولا تدابروا، ولا تباغضوا ولا تحاسدوا، وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تهاجروا ولا يبع بعضكم على بيع بعض‏"‏‏.‏
‏                             
                  (‏‏(‏رواه مسلم بكل هذه الروايات، وروى البخاري أكثرها‏)‏‏)


Abu Hurairah (May Allah be pleased with him) said:
The Messenger of Allah (ﷺ) said, "Beware of suspicion, for suspicion is the worst of false tales. Do not look for other's faults. Do not spy one another, and do not practise Najsh (means to offer a high price for something in order to allure another customer who is interested in the thing). Do not be jealous of one another and do not nurse enmity against one another. Do not sever ties with one another. Become the slaves of Allah, and be brothers to one another as He commanded. A Muslim is the brother of a Muslim. He should neither oppress him nor humiliate him. The piety is here! The piety is here!" While saying so he pointed towards his chest. "It is enough evil for a Muslim to look down upon his Muslim brother. All things of a Muslim are inviolable for his brother in Faith: his blood, his wealth and his honour. Verily, Allah does not look to your bodies nor to your faces but He looks to your hearts and your deeds."

Another narration is: "Do not feel envy against one another; do not nurse enmity; do not spy on one another and do not cheat one another. Be Allah's slaves, brethren to one another."

Another narration is: "Do not have estranged relations with one another. Do not nurse enmity and do not feel envy against one another. O Allah's worshippers! Be brothers!"

Another narration is: "Do not estrange mutual relations and do not intervene into the transaction which is likely to be settled with another person."

[Muslim].

**Alhamdulillah, kelas Hadis sudah berakhir semalam =) #prayforfinalexam


     

Jumaat, 11 April 2014

Kutunggu,Datanglah Jawapan!

بسم الله الرحمن الرحيم

9 April 2014.

Hari yang penuh dengan rasa yang tidak boleh di terima jiwa.



Jujur!

Lepas dapat result SPM 2012 dulu, perasaan 'dilema' sebeginilah yang paling tidak suka.

Sekali lagi jiwa dan hati ini diuji,

Allah. Allah.

Hamba bersyukur dikhabarkan layak ke Interview IPG Bandar Tun Razak.

Sungguh tidak sangka sebab tempat tu tak jauh pun kalau nak pegi.

Tiba-tiba terfikir sendiri:

"U nak pegi ke Sya? U'll finish yr foundation in this year kan? so, next year dah masuk Gombak pun."

Ok, Masa utk rujuk gulahati-gulahati dirumah.

Everyone said: YOU BETTER GO.

Minda semakin Celaru!

YaAllah,

Sungguh aku tidak ingin kecewakan kedua Ibu bapaku,

aku tahu, mereka pernah berharap utk aku berada di situ,

tetapi aku sendiri tidak tahu apa yg terbaik utkku.

YaRahmah,

Engkaulah sebaik-baik Pengatur.

Tunjukkanlah jalan yg terbaik utkku.

Hamba mohon YaAllah.

Ampunilah dosa-dosa hamba jika itu yg menjadi hijab yg tidak mampu hamba melihat kebaikan mana yg patut hamba pilih dan jalani.

Hidupku. Matiku. Semua dalam rencanaNya.




Rabu, 2 April 2014

When Dakwah Steal Your Heart =)

                                                  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum semua =)

!صباح الخير

.لعلكم في رحمة الله عز وجل, أنشأالله

Entri kali ini nak tunai janji dengan Ukhti saya ^^


Bulan lepas ada pegi talk and Ukhti Farra minta saya share sedikit isi talk tu, 

sekarang ni datang menulis disini nak share dengan semualah. insyaAllah.

^___^" 

Tajuk talk: Bila Dakwah Mencuri Hati Anda.

Disampaikan oleh: Ustaz Idrus B. Ali.

Firman Allah SWT dalam Surah al-imran 3:110 :


Talk kali ni nak bincangkan perkara yang sangat penting yang perlu kita tahu sejak kita dah libatkan diri kita dalam aktiviti dakwah supaya kita terus istiqamah utk sampaikan dakwah kepada semua org, tak kiralah sahabat sendiri ke, keluarga sendiri ke bahkan sesama umat Islam sendiri. InsyaAllah.

Ustaz ada sebut realiti dunia dan umat Islam hari ini ialah:

1) Kita hidup di zaman yang mana Islam tak lagi memimpin dunia. Atau dalam bahasa saya nya, ramai tapi tak berpengaruh pun.

2) Keadaan umat Islam pula amat menyedihkan dan sangat mengkhuatirkan. Pd pendapat saya jgk, Sebahagian besar kehidupan manusia hari ni sangat jauuuhh dari Islam ( dr segi kita taat pd perintah Allah dan kita tinggal apa yg dilarang)  Wa nauzubillahi min zalik.

3) Keadaan dunia pula dikuasai oleh org2 kafir. Kata saya, tengok saja hari ni, budaya kehidupan mereka mempengaruhi dan meresap dlm kehidupan umat Islam.

kita simpulkan disini:

   Punca Umat Islam ni berada dibelakang kerana Kita sendiri tak yakin dengan kembali kepada Islam secara keseluruhannya tu adalah satu-satu jalan utk kita raih kemuliaan Umat Islam!

Kenape kita mesti terus berdakwah?

  Dakwah ini adalah tugas yang diwariskan Rasul kepada kita dan yang diperintahkan Allah agar setiap dari kita melaksanakannya. Mafhum Allah, sebaik-baik manusia adalah mereka yang melaksanakan dakwah dan mengajak manusia beribadah kepada Allah.

InsyaAllah, kita mampu lakukan! =)

Jom siapkan diri semua!

   Tugas ini adalah kewajiban kita semua bukan khusus kepada mereka yang belajar course agama sahaja atau bukan jgk wajib kpd Ustaz sahaja. Islam tidak pernah kenal pengkhususan dan pembatasan dlm berdakwah. Tapi kalau kita sedar yg ilmu kita tak cukup tu kenalah siapakan diri belajar ilmu Syari'e jugak supaya kita mampu berdalil menggunakan Al-Quran dan Sunnah. InsyaAllah, bila kita hiaskan diri dengan niat mulia ini akhlak kita juga terjaga ^^

Okay, memandangkan entri ni dah nak sampai hujung. Saya share sikit adab yang kita kena jaga bila kita berdakwah.

  • Mesti Ikhlas
  • Kena tahu apa yang kita nak dakwah
  • Harus 'kenal' keadaan org yang kita nak dakwah
  • Bila ada kesempatan, kita manfaatkan utk dakwah
  • Perhatikan waktu dan keadaan jgk ye. Jgn nak ikut mood kite je. hehe
  • Berdakwahlah dengan berhikmah supaya dapat sentuh hati yang org kita nak dakwah
  • Penting! Jgn pandang rendah pd org yg kita nak dakwah
  • Jgn mudah jemu dan sabar bila ditolak
  • Kebaikan yang kita ada tu (cthnya Ilmu) kita guna pd dakwah
  • Last, sentiasa berdoa pd Allah dan mintak pertolongan Dia

هل انتن متأكدن؟



.انشأالله


Wallahualam, walhamdulillah.

   **Semoga bermanfaat.