Sahabat Baru :)

Selasa, 30 Ogos 2011

'SaHaBaTku,.'

Sahabat,

Dunia ini penuh godaan dan mehnah…
Penipuan yang tak henti memecah..
Ketidakadilan mengalir tak bersudah..
Keseronokan terlihat semuanya indah...
Sering hamba tersungkur tanah..
Dek hembusan udara jahiliyyah..

Namun Sahabat,
Allah jua sayang pada diri hamba..
Menghadiahkan dirimu sebagai teman di jiwa..
Bersama mengukir ukhwah antara kita..
Berkasih sayang bertaut mesra..
Terasa indah di kaca mata..
Kamu terlalu istimewa..
Menyerapkan Iman di dada..
Membuat diri terasa bahagia..

Sahabat,
Senyummu cukup menggamit jiwa..
Sapaanmu terasa selalu bersama..
Wajahmu pemusnah segala gelisah..
Tuturmu pemadam segala resah..
Hanya gembira dan bahagia terasa..
Dalam ikatan ukhwah yang terbina..
Mengisi jiwa hamba..
Jauh dari dosa dan noda..
Mengingatkan kepada yang Maha Esa..
Mengajak dalam suasana tarbiah Islamiah..
Duduk bersama dalam biah solehah..

Sahabat,
Diharap ukhwah kita terus membunga..
Bersama mengejar hasrat dicita..
Merasa bersama keindahan tempat bernama Jannah..
Dalam cinta kita kepada Allah..
Ketahuilah hati kita tidak akan berpisah..
Ukhwah kita tidak akan punah..
Kerana kita akan terus mengutus doa..
Tanda ingatan kita bersama..
Membawa bersama dakapan Iman..
Dalam ukhwah yang berpanjangan..
Ingat dan ketahuilah..
Hamba ini ingin sekali melafaz ‘uhibbukifillah’.
Sedih, terharu, gembira bagaikan tergaul rata dan mesra di hati ini. 
Ya Allah, perteguhkanlah lagi ikatan ini ya Allah, ikatan yang ditaut semata-mata untuk mencari keredhaanMu ya Allah, berikan kekuatan kepada diri ini agar dapat memberi manfaat kepada sahabat-sahabatku. Semoga ikatan ini menjadi mahar untuk berada di JannahMu kelak. Amin~

.:: Salam Kelahiran Menuju Kematian Wahai Sahabatku ::.
Wallahu'alam 

                 


Sabtu, 27 Ogos 2011

Wahai hati,. Jangan bersedih,.!

"Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang ketika musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita akan kembali".Mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari tuhannya,dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk".(Al-Baqarah:155~157)

"Dan janganlah kamu merasa lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamu orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman."(Ali-Imran:139)

Sejak berbulan-bulan yang lalu diri ini dilanda al-fatrah yang agak kritikal membuatkan hari-hari yang dilalui agak tidak bersemangat.Namun kutabahkan diri ini untuk menghadapinya.Kadang terasa seolah-olah diri ini keseorangan di celah-celah manusia bermata sepet.Kadang terasa hampir-hampir ku tersungkur menyembah bumi dek kerana kesedihan. Namun cepat kusedari,..."ah baru sedikit ku diuji olehNya"...Nyata sekali diri ini masih belum cukup kuat dan ampuh untuk menghadapi dugaan ini berseorangan.Ya,aku tidak keseorangan.Aku punya tempat mengadu yang sentiasa ada disitu,yang takkan menghampakanku tika aku mengadu segalanya padaNya, DIA yang bisa menenangkan hati ini tatkala aku berbicara denganNya...itulah Al-Khaliq...Sungguh hanya dengan mengadu padaNya membuatkan hati ini tenang, bak bumi gersang disimbah hujan rahmat.Alhamdulilllah...Kupanjatkan kesyukuran kepadaNya,Tuhan Rabbul Jalil.Benarlah, hanya dengan mengingati Allah,hati akan merasa tenang.,!

Sungguh hambaMu yang kerdil dan hina ini insaf ya Allah.Betapa setiap dugaan yang Kau berikan itu tak lain dan tak bukan telah lebih mendekatkan lagi aku denganMu. Fitrah orang mukmin tatkala dilanda kesedihan pasti hati cenderung untuk kembali kepadaNya.Sungguh aku bersyukur di atas nikmat iman yang dikurniakan olehMu,ya Allah, ya Rahman,ya Rahim...

Rasulullah saw bersabda yang maksudnya:
"Orang yang sangat banyak mendapat ujian itu adalah para nabi,kemudian baru orang yang yang lebih dekat darjatnya kepada mereka.Orang diuji menurut tingkat ketaatannya kepada agamanya.Jika sangat kuat dalam beragama maka sangat kuat pula ujian yang menimpanya,bila lemah dalam agamanya,maka diuji pula oleh Allah sesuai dengan tingkatan ketaatannya kepada agamanya.Demikianlah ujian itu sentiasa ditimpakan kepada seorang hamba sampai ia dibiarkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan tidak berdosa."
(Hadis riwayat at-Tarmizi)

Dari hadis di atas dapatlah disimpulkan bahawa musibah atau cubaan yang diturunkan Allah kepada hamba-hambanya adalah bertujuan:
1. Untuk membersihkan dan memilih, mana orang mukmin yang sejati dan mana orang munafik.
2. Untuk mengangkat darjat serta menghapuskan dosa.
3. Untuk melihat sejauh mana kesabaran dan ketaatan seorang hamba.
4. Untuk membentuk dan mendidik keperibadian manusia sehingga menjadi umat berbudi tinggi.
5. Sebagai latihan, supaya manusia terbiasa menerima ujian dengan demikian akan bertambah kesabaran, kuat cita-cita dan tetap pendiriannya.

ubat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan tadabbur
Yang kedua kummu assolat lailan
Yang ketiga ijma' dengan orang soleh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima zikir malam diperbanyak


Selagi kita bernafas di atas muka bumi ini,selagi itulah kita akan diuji...kita hanyalah makhlukNya yang cuma menumpang seketika di alam fana ini, berkelana menuju destinasi yang pasti.,lalu mengapa terlalu mendambakan kesenangan yang sementara. Dunia ini bukankah tempat ujian semata?

Allah, kupohon kepadaMu diberi sekelumit kekuatan dan kesabaran buatku menempuh hari-hari mendatang yang pastinya akan lebih mencabar.Kupujuk hati ini,"Sabarlah wahai hati,cuma untuk beberapa waktu sahaja lagi, mentari pastinya kan muncul lagi.Wahai hati,jangan bersedih lagi.Senyumlah dan tabahlah menghadapi hari-hari, demi mengejar sinar di hujung destinasi".


"Ajaib bagi orang mukmin,bila senang dia bersyukur lalu diberi pahala.Bila susah dia bersabar lalu diberi pahala.Dalam kedua-dua keadaan dia mendapat keuntungan."

~monolog hati seorang aku yang sedang berusaha mengumpul kekuatan~
Moga dipermudahkan oleh Allah segala urusan-urusanku.Diberi kekuatan untuk menghadapi segala dugaanNya.Dan moga terus beristiqomah meneruskan perjuangan,..amien..

Khamis, 25 Ogos 2011

YaAllah ,. :'(


Ya Allah,

Berilah aku kekuatan dalam menghadapi ujianMu.


Berilah aku petunjuk dan hidayah agar aku tidak sesat.


Terangilah jalanku dengan cahayaMu.



Ya Allah,


Jadikanlah aku orang-orang yang kuat dan sabar dalam melayani kehendakMu.


Jadikanlah aku orang-orang yang redha atas sesuatu perkara yang menimpa

.
Jadikanlah aku setabah para utusanMu ketika mereka sedang berjihad,


hingga akhirnya mereka menang memerangi musuhMu.



Ya Allah,


Berikanlah berita gembira buatku,


dan buat mereka yang sentiasa sabar dengan ujian yang menimpa.


Bukakan mata hati dan mata batinku agar bisa memahami


hikmah yang Engkau turunkan.



Ya Allah,


Jadikanlah aku hambaMu,


yang bersyukur atas nikmat dan rahmat yang Engkau kurniakan.


Hindarilah aku daripada menjadi orang-orang yang lalai dan


hindari juga aku dari menjadi orang-orang yang fasik.



Ya Allah,


Janganlah Engkau putuskan nikmat yang Engkau berikan padaku.


Pimpinlah aku agar terus berada di landasanMu yang benar ini.


Pimpinlah aku menjadi wanita soleha dan baik budi serta akhlaknya.



Ya Allah,


Ampuni segala dosa yang telah aku lakukan.


Berikanlah aku kejayaan di Dunia dan di Akhirat....

Amin....

Kepadamu Wanita,.! agar kau bahagia.,,

  Kepada setia muslimah yg rela Allah swt sebagai Rabbnya, Islam sebagai addinnya dan Nabi Muhammad sebagai Rasulnya.

  Kepada setiap pendidik yg berjihad fi sabilillah dgn untaian kalimahnya, menjaga norma-normanya dan menyucikan jiwanya.

  Kepada wanita yg bimbang dn bersedih, berbahagialah dgn dekatnya kemudahan, datangnya pertolongan Allah swt serta janji pahala yg besar dgn terhapus segala dosa.

  Tidak ada kecantikan bagi seorang wanita, tiada pula keindahan, harga diri dan kedudukan kecuali beriman kepada Allah swt. Apabila dirinya tegak di atas jalan ini, maka dialah wanita yg mndapat petunjuk, diterima amalnya dn menjadi wanita pilihan disisi Rabbnya.

  Namun, jika dia melepaskan jalan kebenaran tersebut, kafir terhadap tuhannya, mengingkari agamanya dn melepaskan tuntutan-Nya, maka dia lah cermin kpd wanita yg murahan, hina dan terbuang.

  Pada saat itulah sinar kecantikan seorang wanita mula menghilang, walau berkalung gugusan bintang di langit, meskipun bermahkotakan bintang gemini dn matahari terbit di keningnya.

  Wahai wanita muslimah yg jujur, wahai wanita mu'minah yg selalu kembali kpd Allah.Jadikanlah dirimu itu seperti sepohon kurma. Jauh dari keburukan, menjulang tinggi menghindar dari sifatmengangau. Dilempar dgn batu dia menjatuhkan buahnya, tetap hijau pada musim panas mahupun dingin dan memberikan manfaat kepada sekelian manusia.

  Jadilah engkau org yg mnjauhi perkara2 yg rendah, keperibadianmu terjaga dari segala pola hidup yg menipu rasa malu. Ucapanmu adalah zikir, pandanganmu melahirkan ibrah, diammu adalah berfikir.Saat itulah engkau mendapat ketenangan dn akan diterima oleh enduduk bumi. Tercurah segala pujian yg bai2, doa yg jujur dari semua makhluk, dan Allah swt akan menjauhkanmu dari awan kesempitan, bayang2 ketakutan, dan gumpalan kekeruhan.

  Tidurlah berbantalakn curahan doa org2 mu'min, lalu bangunlah untk meraih pujian yg ditujukan kpdamu. Saat itulah kamu akan menyedari bahawa kebahagiaan bukan tersimpan pada harta mahupun pada kasih nya seorg manusia, namun pada ketaatan terhadap Zat Yang Maha Terpuji. Kedamaian hidup bukan pada hiasan keduniaan, bukan juga mengabdikan pada hamba, namun kpd kepatuhan terhadap Zat Yang Maha Mulia.

  Pesanku, jadilah seorang wanita yg bermaruah, yg punya kedudukan tinggi disisi Tuhan kita. Dimana namanya sentiasa dizikirkan dalam kalangan para malaikat, dn yg brjaya meraih cinta yg TerAgung, iaitu cinta Ya Rabb lantas menjadi wanita yg paling bahagia di dunia,. insyaAllah ~



Ingatkanku semua, wahai sahabat,.!

   sebuah cherite mengenai sahabat,..

Sahabat….

suatu hari kamu dan temanmu sedang bertengkar,dan itu membuatmu memutuskan untuk
tidak mau lagì bersahabat dgnya.esok harinya dia tersenyum padamu.Namun sebaliknya kamu mencibir dan meninggalkannya.dia menceritakan tentang kebaikanmu kpd kawan2nya.sedangkan,kamu menyebarkan khabar angin tentangnya.dia mencoba mendekatimu & menegurmu tapi kamu balas dgn sikap sinis & tak peduli.dia pun memenuhi diarynya dgn kenangan manis bersamamu.tapi kamu menulis saat2 buruk yg kau ingat bersamanya.

Jauh di sudut hatimu kau menyayanginya.
Namun di hatimu sudah penuh dgn kebencian.
keesokan harinya kau menerima sepucuk surat darinya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sahabat,

aku sudah mencuba menjelaskan tentang permasalahan itu.tapi kau tak memberi peluang untuk bicara.ku mencuba tersenyum padamu tapi,kau
menyambutnya dgn kebencian.
sekarang, keadaanku terlalu lemah & tak berdaya.aku tulis surat ini di ‘rumah sakit’
aku sudah tidak punya waktu!
aku minta maaf atas segala perselisihan yg tjdi diantara kita.
kau sahabat terbaikku,aku kan slalu menempatkanmu di hatiku….


salam sayang,,


sahabatmu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

setelah membaca surat itu kamu pun langsung berlari ke RS tuk minta maaf pdnya.Namun sayang semuanya sdh terlambat,Allah SWT sudah memanggilnya…
di sana hanya ada keluarga & seorang ibu yg menangis berlutut seraya memohon supaya Allah mengembalikan anaknya,,,

Nah itulah yg namanya persahabatan kadang ada senang dn sedihnya.ada perselisihan dn pertengkaran mewarnai persahabatan.
dan kadang ‘KITA’ perlu meminta maaf.
jangan menunggu orang lain yg melakukannya 「minta maaf」.
sebab siapapun di dunia ini tak pernah tau akan apa yg akan terjadi esok hari….!


p/s: Mohon maaf keada sahabat2ku sekiranya SYA da banyak susahkan awak semua,bazirkan masa awak semua layan SYA,Curi perhatian awak semua untuk kesenangan SYA,dan dah buat awak semua terasa hati,.. SYA syygg awak semua,.! tanpa awak semua SYA takkan sehebat sekarang,..! InsyaAllah,, SYA takkan lupakan sahabat2 SYA sekelian,. Mohon Maaf Silaturahim,,. Ukhuwah Fillah Abadan Abada.,.



Rabu, 24 Ogos 2011

Apeni,.?!

BuKan mudah kita nak lakarkan 'kebahagian' dalam sebuah perhubungan,.

Aneh sungguh percaturan hidup..,ada org suka sama suka :)

namun ada jugak yg "saya suke awak,.! tapi awak xsuke saya bahkan dah ada insan lain"

Org yg belum di'uji' ujian yg hebat camni akan pandang enteng benda ni,,!

 Tapi,kita takle la nak judge org 'senang2' sbb bnyk bentuk ujian yg Allah beri,,
 lain org , lain cara :-) 

kadang2. ada org yg selalu berusaha untk jadi terbaik depan org yg dia syg
tapi, org yg dia syg tu jarang nampak 'usaha' dia pastu negative terus dan cop "hypO" pulak,.! ishh~

"Hati terseksa pun takpe ,asal org yg aku syg bahagia" tapi org yg dia syg pernah tak nak buat benda yg same,.? Sampai sanggup biarkan dia pegi mencari kebahgiaan dgn org yg dianggap lebih layak 'menjaga' dia,. 

Ni lah BUTA,.! buta dan telah dibutakan.. isk3~ YaAllah..

A True Story

A true story happened in the U.S. Moga kita boleh ambil iktibar………..
There’s one asian muslim lady, pakai tudung and with good akhlak. One nigth this lady was on her way home, walking all by herself. Since she finished job late, she decided to take the short cut to her house. She walked at an isolated lorong and the surroundings made her feel very uncomfortable. Tiba-tiba dia nampak ada one guy (white American male) standing againts the wall kat tepi lorong tu. Dia rasa takut & tak sedap hati…all that she can do was pray to Allah for her safety….dia baca ayat kursi dgn penuh pengharapan agar Allah membantu dia di saat tu.
Masa she passed by that guy, dia sempat tengok muka lelaki tu.Fortunately that guy buat tak endah jer and this lady selamat sampai ke rumah dia. The next morning, this lady terbaca dlm newspaper that an American lady had been raped by an unknown stranger dekat lorong yg dia jln semalam just 10 minutes after she passed that lorong.
She was very positive that the guy she saw last nigth was the rapist. So she went to lodge a police report & became a witness to the rape case.She identified the rapist and
after further investigation the police had proved that the guy was really the rapist.This muslim lady hairan juga why that man tak rape dia masa dia lalu kat lorong tu, but rape the next passer by at that lorong. She really wants to know..so she asked for permission to talk to the rapist before any punishment dijatuhkan….
She asked the rapist “Why dont U do anything to me on that nigth eventhough you know that I’m alone?”
The rapist jawab…”No, you are not alone.That nigth I saw two young man walking with U.One on ur right side & the other one was by your left side.If U were alone of course U will be my victim.”
That muslim lady was very supprised to hear the answer……dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam tu,may be juga berkat ayat Kursi yg dia baca mlm tu.

p/s: suddenly jah nkpost in english pulak,.! entah org paham ke tidak =p,.ihiks!

PerjalanaN

Peluang yang Allah beri hari ini, laluilah dengan baik, ceria dan gembira. Ujian dan cabaran adalah penguat kepada jiwa setiap insan. Seumpama kaca, lagi digilap, lagi diuji, lagi bersinar dan bercahaya..

Ingat nasyid Nazrey Raihan dulu-dulu?

'Apa yang ada..
Jarang disyukuri..
Apa yang tiada..
Sering dirisaukan..
Nikmat yang diberi..
baru kan terasa..
Bila tiada di dalam genggaman..'

Nikmati semua nikmat Allah..
Dalam Iman dan Syukur..
Setiap yang ada semuanya baik belaka..

Ada duit, berbelanja dengan baik
Ada ilmu, ajarilah mana yang berkehendak
Ada kelebihan, berkongsilah dengan orang lain
Ada harta, bersedekahlah selalu


Nikmati hari ini..
kerana ia adalah hadiah dari Allah..

..Renungkan..

Yesterday is a history.
Tomorrow is a mystery...
and today? ?
Today is a gift...
Thats why we call it the 'PRESENT'.

Jumaat, 19 Ogos 2011

Cinta Kerana ALLAH ^_^

Sering aku mendengar kata ini “Cinta”,

Bahkan mungkin sejak masih hingusan.

Tapi kata “Cinta kerana Allah”



Aku baru mendengarnya saat menapaki jinjang menengah…

Lalu seperti apa “Cinta kerana Allah” itu?



Jika sekarang aku mengatakan



“Sahabatku, aku mencintaimu kerana Allah”,

Apa yang membuatmu mempercayai kata-kataku?

Aku rasa bukan kerana aku menuruti semua mahumu

Dan membiarkan kau melakukan apapun yang kau suka bukan?



Bukan… aku rasa bukan itu…

Maka akan aku katakan “Aku mencintaimu kerana Allah”…



Ketika aku menyayangimu kerana akidahmu …

Ketika aku meluruskanmu kerana tak ingin kau berbelok arah …

Ketika aku mendoakanmu tanpa kau tahu …

Ketika aku berlapang dada dengan teguranmu …

Ketika aku tersenyum untuk kebahagiaanmu …

Ketika aku menguatkan saat kau mulai terjatuh …

Ketika aku sekuat tenaga tanpa jemu membantumu ..

Ketika sahutan salam menyapa saat kita bertemu …

Ketika aku begitu cepat melupakan kesalahanmu …

Ketika aku membuka lebar-lebar pintu maaf untukmu …

Ketika aku menjaga rahsiamu …

Ketika kita duduk bersama dan pembicaraan kita selalu tertuju untuk kebaikan …

Dan Ketika terkadang aku perlu melepasmu dengan penuh keikhlasan …





Jika Allah yang memintaku untuk mencintaimu…

Dan aku melakukannya, dengan izin Allah dan semoga hanya kerana Allah….



Sahabatku, apa kau juga “mencintaiku kerana Allah”?

Maka aku akan selalu berharap…. dan semoga hanya kerana Allah….

Amin.



Nabi SAW bersabda :

“Doanya seorang muslim untuk saudaranya yang tidak bersamanya pasti dikabulkan. Di dekat kepalanya ada malaikat yang menjaganya. Setiap kali ia berdoa untuk kebaikan saudaranya, malaikat itu berkata “Amin”, Dan engkau akan mendapatkan yang serupa.” (Muslim: 48-Kitab adz-Dzikr wad Du’aa’, hlm. 88)



Dalam sebuah hadis qudsi Allah swt berfirman :

“KecintaanKu pasti akan diberikan kepada orang-orang yang saling mencintai keranaKu, KecintaanKu berhak diperoleh untuk orang-orang yang saling mengunjungi keranaKu, KecintaanKu berhak diperoleh untuk orang-orang yang saling memberi keranaKu, KecintaanKu berhak diperoleh untuk orang-orang yang saling menjalin persaudaraan keranaKu” … (Riyadhus Salihin)


Bagaimana Iblis Sambut Ramadhan ,.?

RASULULLAH SAW soal Iblis mengenai puasa bulan Ramadhan..

Jawap iblis..

“Ya Rasulullah! Inilah satu bencana amat besar bagiku. Bila tibanya bulan ini, bersinarlah cahaya di Arasy serta Kursi, dan semua malaikat bersukaria. Bagi mereka yang berpuasa akan mendapat kurnia besar dari Allah. Dosa mereka di ampuni, digantikan dengan pahala kebajikan dan tidak ditulis kesalahan mereka selama berpuasa.

"Yang lebih nenyakitkan hatiku lagi, ialah semua isi langit, bumi serta semua makhluk bernyawa sentiasa mendoakan mereka, siang malam memohon keampunan. Bagi mereka yang berpuasa, akan dimerdekakan Allah setiap hari Ramadan dengan 1,000 merdeka dari azab neraka.. semua pintu neraka akan di tutup dan di bukakan semua pintu syurga. Pada hari bermulanya umatmu berpuasa, datanglah malaikat kepadaku dengan garangnya, lalu menangkap aku bersama angkatan tentera aku, terdiri dari jin, syaitan dan ifrit.

“Dipasangkan pada kaki dan tangan kami dengan rantai besi panas, lalu di masukkan kami ke dalam perut bumi yang paling bawah sekali. Di sini kami mendapat berbagai azab siksaan dan terpaksa menunggu sehingga umatmu selesai mengerjakan puasa. Selepas itu barulah kami di bebaskan, ini supaya umatmu merasa kesenangan dalam mengerjakan ibadat puasa”


SUBHANALLAH! YA RASULULLAH,..



kEsah sedeyh seorang Ibu ~

Cerita ni
dalam bentuk luahan hati seorang anak yang kesedihan akibat kelalaian
atau dengan kata lain kederhakaannya kepada seorang ibu!

Cerita si anak.....

Ibuku buta sebelah mata!
Aku benci ibuku… Dia amat
memalukanku!
Tugas harian dia ialah memasak untuk pelajar dan guru
untuk menyara keluarga kami.

Pada suatu
hari semasa di sekolah rendah, ibuku datang ke sekolah untuk bertanya
khabar.
Aku sungguh malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini
kepadaku?!
Aku tidak pedulikan dia dengan menunjukkan wajah benci
kepadanya dan terus lari.

Keesokan harinya
salah seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!"
Ketika
itu aku hanya ingin membenamkan diriku. Aku juga mahu ibuku hilang dari
hidupku!
Oleh itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau
hanya mahu menjadikan diriku bahan ketawa, alangkah baiknya kalau kau
mati saja?!!!”
Ibuku hanya berdiam diri!!!

Aku tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa
yang telah aku katakan kepadanya kerana aku tengah marah ketika itu..
Aku
langsung tidak peduli akan perasaannya…

Aku
ingin keluar dari rumah itu…
Oleh itu aku belajar bersungguh-sungguh
dan akhirnya dapat melanjutkan pelajaran ke Singapura.
Kemudian aku
berkahwin. Aku membeli rumah sendiri dan mendapat anak. Aku amat gembira
dengan kehidupanku.

Suatu hari ibuku
datang menziarahiku. Sudah lama dia tidak berjumpa denganku dan tidak
pernah berjumpa cucunya!.
Bila dia berdiri di depan pintu rumahku,
anakku mentertawakannya...
Aku menjerit kepadanya, “Sanggup engkau
datang ke sini dan menakutkan anakku!"KELUAR DARI SINI SEKARANG!!!
Dengan
pantas ibuku menjawab “Maaf, Saya tersilap alamat” dan terus
menghilangkan diri.

Satu hari surat jemputan untuk perjumpaan
pelajar-pelajar lama sampai ke rumahku..
Oleh itu aku telah
memberitahu isteriku yang aku akan pergi untuk urusan perniagaan…

Selepas perjumpaan itu, aku telah pergi ke rumah
usang ibuku hanya untuk ingin tahu!!!.
Jiran memberitahuku yang ibuku
telah meninggal…
Aku tidak menitiskansetitik airmata pun!!

Jiran itu telah menyerahkan kepadaku sepucuk surat
yang ibuku ingin aku membacanya…
“Anakku yang dikasihi, Ibu selalu
teringatkan kamu setiap masa…
Ibu minta maaf kerana datang ke
Singapura dan telah menakutkan anakmu.
Ibu gembira kerana kamu akan
datang
ke perjumpaan pelajar-pelajar lama…
Tetapi ibu mungkin
tidak dapat bangun
untuk berjumpa denganmu.
Ibu minta maaf kerana
sentiasa memalukan kamu
semasa kamu sedang membesar.

Kamu
mungkin tidak tahu…. Semasa kamu masih kecil, kamu telah mendapat
kemalangan dan hilang satu mata........
Sebagai ibu, aku tidak
sanggup melihat anaknya membesar dengan satu mata...
Oleh itu… Aku
memberi salah satu mataku kepada kamu…
Aku amat berbangga kerana anak
lelakiku dapat melihat dunia ini dengan mata ibumu ini…

…Dengan kasihku kepadamu…
…IBUMU…
Sabda Rasullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: Dia
memberitahu kamu supaya taat kepada Allah dan RasulNya sentiasa. Selepas
itu taatlah kepada ibumu kemudian ibumu kemudian ibumu kemudian ayahmu!

Wassalam...

Khamis, 18 Ogos 2011

Setia Menjadi Sakit,.!

mengapa setiap kali insan setia,
disalah erti akan tulusnya..
layakkah dia diertikan begitu??

aku tidak mengerti...
tiap kali insan yg setia...
pasti merasai sakit!
kenapa?
kenapa??

mestikah dia disakiti??
tidak haruskah dia bersikap setia??
setianya terus menerus menjadi sakit..
pedihnya,ditanggung sendiri..

khadijah,setianya akan Rasulullah,
zulaikha,setianya akan yusuf..

lihat!
indahnya setia...
bayangkanlah,
tiada siapa yg bergelar insan ingin menjadi setia..
pasti tunggang terbalik semuanya..

Hargailah mereka yg setia..^^


cherite ::setia Seorang Lelaki::

Pasti anda pernah melihat iklan Petronas yang seorang lelaki tua menaiki bas dan ada seorang lelaki bertanya pakcik tu nak ke mana ?? Anda ingat lagi tak denga iklan tu? Kalau tak silap iklan perayaan aidilfitri... Mungkin ada sedikit perubahan daripada iklan itu tetapi cerita ini berteraskan iklan Petronas itu hehehee... Jom layan ceritanya...


Pagi itu klinik sangat sibuk. Sekitar jam 9:30am seorang lelaki berusia 60-an
datang untuk membuka jahitan pada luka di ibu-jarinya.Seorang pelatih di hospital itu menyiapkan peralatan
dan memintanya menunggu, sebab semua doktor masih sibuk, mungkin dia baru
dapat dirawat setidaknya 1 jam lagi.

Sewaktu menunggu, lelaki tua itu nampak gelisah, sebentar-sebentar melihat ke jam
tangannya. Terpancarlah kasihan dimuka Si Pelatih  itu. Jadi ketika sedang sibuk Si Pelatih itu cuba untuk memeriksa
lukanya, dan nampaknya cukup baik dan kering, tinggal membuka jahitan dan memasang
balutan baru. Pekerjaan yang tidak terlalu sukar, sehingga atas persetujuan doktor,
si Pelatih putuskan untuk melakukannya sendiri..

Sambil merawat lukanya, Si Pelatih itu bertanya apakah dia punya janji lain hingga nampak
terburu-buru. Lelaki tua itu menjawab tidak, dia hendak ke satu tempat untuk makan
tengahari bersama isterinya, seperti yang dilakukannya sehari-hari. Dia menceritakan
bahawa isterinya sudah dirawat di sana sejak beberapa waktu dan isterinya mengidap
penyakit Alzheimer.

Lalu ditanya lagi apakah isterinya akan marah kalau dia datang terlambat. Dia menjawab
bahawa isterinya sudah tidak lagi dapat mengenalinya sejak 5 tahun terakhir. Si Pelatih itu sangat
terkejut dan berkata, ?Dan pakcik masih pergi ke sana setiap hari walaupun isteri pakcik
tidak kenal lagi?? Dia tersenyum ketika tangannya menepuk tanganku sambil berkata, ?

Dia memang tidak mengenali saya, tapi saya masih mengenali dia, kan?
Aku terus menahan air mata sampai pakcik itu pergi, aku kagum.

Cinta kasih seperti itulah yang aku mahu dalam hidupku?

Cinta sesungguhnya tidak bersifat fisik atau romantis. Cinta sejati adalah menerima
apa adanya yang terjadi saat ini, yang sudah terjadi, yang akan terjadi, dan yang
tidak akan pernah terjadi.

Moral/Renungan:

Bagiku pengalaman ini menyampaikan satu pesan penting:

Orang yang paling berbahagia tidaklah harus memiliki segala sesuatu yang terbaik, mereka hanya
berbuat yang terbaik dengan apa yang mereka miliki.

Hidup ini bukanlah hanya menghadapi badai,
tapi bagaimana kita boleh tetap menari di tengahhujan,.?

Wanita & Kelemahan Lelaki ~

Tidak sedikit lelaki yang rebah di persada wanita. Lelaki sekuat Julius Ceaser boleh lemah apabila berdepan dengan Cleopatra. Mark Anthony, ketua tentera yang menggantikan Julius Ceaser juga jatuh ke tangan Cleoparta. Ramai sungguh pemimpin agung dunia kalah oleh pujuk rayu wanita. Sekuat-kuat lelaki boleh ditipu oleh sebodoh-bodoh wanita. Begitulah nisbah hebat dan kuatnya kuasa wanita dalam menundukkan lelaki. Sekuat mana pun lelaki selalunya kalah oleh kata-kata lembut sang wanita. Seorang lelaki boleh menangis apabila ditinggalkan oleh seorang wanita, padahal dia terkenal perkasa.

Di medan pertempuran dia boleh membunuh begitu ramai musuh, tetapi berhadapan dengan wanita, hatinya boleh tunduk dan bahasa yang digunakan turut lunak.Demikianlah hebatnya wanita. Anda amat berkuasa dan amat perkasa.Tolonglah gunakan kekuasaan dan kehebatan anda itu untuk membantu membangunkan lelaki. Jangan gunakan kekuasaan anda itu untuk menjatuhkan lelaki. Lelaki pasti kalah oleh pujuk rayu, apatah lagi tatkala nafsunya sedang bergejolak, atau rasa kecintaannya sedang memuncak, dia memang sanggup lakukan apa sahaja untuk membuktikannya.Kejayaan seseorang lelaki biasanya dikaitkan dengan seseorang wanita di sisinya; mungkin isteri, mungkin ibu, mungkin anak, mungkin kakak, mungkin makcik.

Kemusnahan seseorang lelaki juga biasa dikaitkan dengan seorang wanita, mungkin pada kedudukan-kedudukan yang serupa.Jika anda cantik dan pandai memujuk rayu, gunakanlah kecantikan anda dan kelebihan yang dianugerahkan ALLAH itu untuk membantu memperkasakan lelaki. Lelaki memang sudah sedia kalanya perkasa, tetapi dia boleh menghalakan keperkasaannya itu untuk membina sejarah keagungannya dengan sokongan anda. Sebaliknya dia juga boleh mencipta sejarah kedunguannya dengan peranan yang anda mainkan.Lelaki dikurniakan lebih akal tetapi kekurangan nafsu. Dia hanya ada satu nafsu dan sembilan akal, tetapi nafsu yang satu itu selalu gagal dipelihara. Maka itu lelaki lebih mudah liar berbanding wanita. Wanita pula, dek terlalu banyak nafsu dia boleh memecah-mecahkan atau mencabang-cabangkannya kepada pelbagai hal. Dia boleh bernafsu terhadap barang-barang kemas, baju cantik, perabot, kereta, rumah dan berbagai-bagai lagi. Jadi, untuk setiap cabang darjahnya sudah tidak setinggi lelaki. Dia mungkin bernafsu kepada semua benda tetapi dia tidak mudah musnah oleh semua benda.

Nafsu lelaki biasanya lebih tertumpu pada keghairahannya terhadap wanita. Sebab itu kita akan lihat lelaki biasanya tidak kisah dengan berapa helai pakaian yang dimilikinya, tidak begitu kisah dengan hiasan rumahnya, sebab nafsunya ke arah itu tiada. Tetapi sebut syahwat, lelaki akan terus terangsang sebab yang satu itu memang sentiasa arahnya ke sana. Tiada cabang-cabang, tiada pecahan-pecahan.Maka itulah lelaki walau sekuat mana apabila digoda wanita cantik biasanya runtuh. Kadang-kadang wanita yang menggodanya bukanlah cantik sangat, tetapi nafsunya selalu terpesona oleh kata-kata yang lunak, suara yang sedap didengar, kenyitan mata yang bercahaya dan bermacam-macam lagi.

Nafsunya tidak dapat membezakan antara syahwat yang betul dengan syahwat yang tidak betul, lantaran dia hanya mempunyai satu nafsu.Lelaki tua boleh naik ghairah hanya melihat seorang kanak-kanak. Kadang-kadang dek terlalu ghairah dia gagal membezakan antara haiwan dengan manusia. Pernah terjadi lelaki mengembiri haiwan. Banyak sungguh onar yang boleh dilakukan oleh para lelaki. Ternyata mereka selalunya gagal memberi penalaan yang betul terhadap nafsu mereka walaupun hanya satu.Oleh itu, wahai wanita, kasihanilah makhluk lelaki. Mereka itu lemah dalam perkasa. Usah digoda mereka, nanti dia terlupa anak isterinya di rumah, ibunya di kampung malah dirinya sendiri yang sudah bergelar lelaki tua.

Khamis, 4 Ogos 2011

Ujian Hidup~

Ketika Hidupku Tertekan
Mengaburi Pedoman
Kepada-Nya Akan Ku Pergi
Untuk Mencari Bimbingan
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Dia Di Hati Selalu
Memberikanku Petunjuk
Apabila Pemandagan Samar
Biarpun Hidup Digoda
Ujian dan Pancaroba
Pasti Ada Hikmah Di Akhirnya
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini


  "semoga kita berjodoh"