Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

'SaHaBaTku,.'

Imej
Sahabat,
Dunia ini penuh godaan dan mehnah… Penipuan yang tak henti memecah.. Ketidakadilan mengalir tak bersudah.. Keseronokan terlihat semuanya indah... Sering hamba tersungkur tanah.. Dek hembusan udara jahiliyyah..
Namun Sahabat, Allah jua sayang pada diri hamba.. Menghadiahkan dirimu sebagai teman di jiwa.. Bersama mengukir ukhwah antara kita.. Berkasih sayang bertaut mesra.. Terasa indah di kaca mata.. Kamu terlalu istimewa.. Menyerapkan Iman di dada.. Membuat diri terasa bahagia..
Sahabat, Senyummu cukup menggamit jiwa.. Sapaanmu terasa selalu bersama.. Wajahmu pemusnah segala gelisah.. Tuturmu pemadam segala resah.. Hanya gembira dan bahagia terasa.. Dalam ikatan ukhwah yang terbina.. Mengisi jiwa hamba.. Jauh dari dosa dan noda.. Mengingatkan kepada yang Maha Esa.. Mengajak dalam suasana tarbiah Islamiah.. Duduk bersama dalam biah solehah..
Sahabat, Diharap ukhwah kita terus membunga.. Bersama mengejar hasrat dicita..

Wahai hati,. Jangan bersedih,.!

"Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang ketika musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita akan kembali".Mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari tuhannya,dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk".(Al-Baqarah:155~157)

"Dan janganlah kamu merasa lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamu orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman."(Ali-Imran:139)

Sejak berbulan-bulan yang lalu diri ini dilanda al-fatrah yang agak kritikal membuatkan hari-hari yang dilalui agak tidak bersemangat.Namun kutabahkan diri ini untuk menghadapinya.Kadang terasa seolah-olah diri ini keseorangan di celah-celah manusia bermata sepet.Kadang terasa hampir-hampir ku tersungkur menyembah bumi dek kerana kesedihan. Namun cepat kusedari,..."ah baru sedikit ku diuji olehNya"...Nyata sekali diri ini masih belum cukup kuat dan ampuh u…

YaAllah ,. :'(

Imej
Ya Allah,

Berilah aku kekuatan dalam menghadapi ujianMu.

Berilah aku petunjuk dan hidayah agar aku tidak sesat.

Terangilah jalanku dengan cahayaMu.


Ya Allah,

Jadikanlah aku orang-orang yang kuat dan sabar dalam melayani kehendakMu.

Jadikanlah aku orang-orang yang redha atas sesuatu perkara yang menimpa
.
Jadikanlah aku setabah para utusanMu ketika mereka sedang berjihad,

hingga akhirnya mereka menang memerangi musuhMu.


Ya Allah,

Berikanlah berita gembira buatku,

dan buat mereka yang sentiasa sabar dengan ujian yang menimpa.

Bukakan mata hati dan mata batinku agar bisa memahami

hikmah yang Engkau turunkan.


Ya Allah,

Jadikanlah aku hambaMu,

yang bersyukur atas nikmat dan rahmat yang Engkau kurniakan.

Hindarilah aku daripada menjadi orang-orang yang lalai dan

hindari juga aku dari menjadi orang-orang yang fasik.


Ya Allah,

Janganlah Engkau putuskan nikmat yang Engkau berikan padaku.

Pimpinlah aku agar terus berada di landasanMu yang benar ini.

Pimpinlah aku menjadi wanita soleha dan baik bu…

Kepadamu Wanita,.! agar kau bahagia.,,

Kepada setia muslimah yg rela Allah swt sebagai Rabbnya, Islam sebagai addinnya dan Nabi Muhammad sebagai Rasulnya.

  Kepada setiap pendidik yg berjihad fi sabilillah dgn untaian kalimahnya, menjaga norma-normanya dan menyucikan jiwanya.

  Kepada wanita yg bimbang dn bersedih, berbahagialah dgn dekatnya kemudahan, datangnya pertolongan Allah swt serta janji pahala yg besar dgn terhapus segala dosa.

  Tidak ada kecantikan bagi seorang wanita, tiada pula keindahan, harga diri dan kedudukan kecuali beriman kepada Allah swt. Apabila dirinya tegak di atas jalan ini, maka dialah wanita yg mndapat petunjuk, diterima amalnya dn menjadi wanita pilihan disisi Rabbnya.

  Namun, jika dia melepaskan jalan kebenaran tersebut, kafir terhadap tuhannya, mengingkari agamanya dn melepaskan tuntutan-Nya, maka dia lah cermin kpd wanita yg murahan, hina dan terbuang.

  Pada saat itulah sinar kecantikan seorang wanita mula menghilang, walau berkalung gugusan bintang di langit, meskipun bermahkotakan binta…

Ingatkanku semua, wahai sahabat,.!

Imej
sebuah cherite mengenai sahabat,..

Sahabat….

suatu hari kamu dan temanmu sedang bertengkar,dan itu membuatmu memutuskan untuk
tidak mau lagì bersahabat dgnya.esok harinya dia tersenyum padamu.Namun sebaliknya kamu mencibir dan meninggalkannya.dia menceritakan tentang kebaikanmu kpd kawan2nya.sedangkan,kamu menyebarkan khabar angin tentangnya.dia mencoba mendekatimu & menegurmu tapi kamu balas dgn sikap sinis & tak peduli.dia pun memenuhi diarynya dgn kenangan manis bersamamu.tapi kamu menulis saat2 buruk yg kau ingat bersamanya.

Jauh di sudut hatimu kau menyayanginya.
Namun di hatimu sudah penuh dgn kebencian.
keesokan harinya kau menerima sepucuk surat darinya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sahabat,
aku sudah mencuba menjelaskan tentang permasalahan itu.tapi kau tak memberi peluang untuk bicara.ku mencuba tersenyum padamu tapi,kau
menyambutnya dgn kebencian.
sekarang, keadaanku terlalu lemah & tak berdaya.aku tulis surat ini di ‘…

Apeni,.?!

BuKan mudah kita nak lakarkan 'kebahagian' dalam sebuah perhubungan,.

Aneh sungguh percaturan hidup..,ada org suka sama suka :)

namun ada jugak yg "saya suke awak,.! tapi awak xsuke saya bahkan dah ada insan lain"

Org yg belum di'uji' ujian yg hebat camni akan pandang enteng benda ni,,!

 Tapi,kita takle la nak judge org 'senang2' sbb bnyk bentuk ujian yg Allah beri,,
 lain org , lain cara :-) 

kadang2. ada org yg selalu berusaha untk jadi terbaik depan org yg dia syg
tapi, org yg dia syg tu jarang nampak 'usaha' dia pastu negative terus dan cop "hypO" pulak,.! ishh~

"Hati terseksa pun takpe ,asal org yg aku syg bahagia" tapi org yg dia syg pernah tak nak buat benda yg same,.? Sampai sanggup biarkan dia pegi mencari kebahgiaan dgn org yg dianggap lebih layak 'menjaga' dia,. 

Ni lah BUTA,.! buta dan telah dibutakan.. isk3~ YaAllah..

A True Story

A true story happened in the U.S. Moga kita boleh ambil iktibar………..
There’s one asian muslim lady, pakai tudung and with good akhlak. One nigth this lady was on her way home, walking all by herself. Since she finished job late, she decided to take the short cut to her house. She walked at an isolated lorong and the surroundings made her feel very uncomfortable. Tiba-tiba dia nampak ada one guy (white American male) standing againts the wall kat tepi lorong tu. Dia rasa takut & tak sedap hati…all that she can do was pray to Allah for her safety….dia baca ayat kursi dgn penuh pengharapan agar Allah membantu dia di saat tu.
Masa she passed by that guy, dia sempat tengok muka lelaki tu.Fortunately that guy buat tak endah jer and this lady selamat sampai ke rumah dia. The next morning, this lady terbaca dlm newspaper that an American lady had been raped by an unknown stranger dekat lorong yg dia jln semalam just 10 minutes after she passed that lorong.
She was very positi…

PerjalanaN

Peluang yang Allah beri hari ini, laluilah dengan baik, ceria dan gembira. Ujian dan cabaran adalah penguat kepada jiwa setiap insan. Seumpama kaca, lagi digilap, lagi diuji, lagi bersinar dan bercahaya..

Ingat nasyid Nazrey Raihan dulu-dulu?

'Apa yang ada..
Jarang disyukuri..
Apa yang tiada..
Sering dirisaukan..
Nikmat yang diberi..
baru kan terasa..
Bila tiada di dalam genggaman..'

Nikmati semua nikmat Allah..
Dalam Iman dan Syukur..
Setiap yang ada semuanya baik belaka..

Ada duit, berbelanja dengan baik
Ada ilmu, ajarilah mana yang berkehendak
Ada kelebihan, berkongsilah dengan orang lain
Ada harta, bersedekahlah selalu


Nikmati hari ini..
kerana ia adalah hadiah dari Allah..

..Renungkan..

Yesterday is a history.
Tomorrow is a mystery...
and today? ?
Today is a gift...
Thats why we call it the 'PRESENT'.

Cinta Kerana ALLAH ^_^

Imej
Sering aku mendengar kata ini “Cinta”,

Bahkan mungkin sejak masih hingusan.

Tapi kata “Cinta kerana Allah”



Aku baru mendengarnya saat menapaki jinjang menengah…

Lalu seperti apa “Cinta kerana Allah” itu?



Jika sekarang aku mengatakan



“Sahabatku, aku mencintaimu kerana Allah”,

Apa yang membuatmu mempercayai kata-kataku?

Aku rasa bukan kerana aku menuruti semua mahumu

Dan membiarkan kau melakukan apapun yang kau suka bukan?



Bukan… aku rasa bukan itu…

Maka akan aku katakan “Aku mencintaimu kerana Allah”…



Ketika aku menyayangimu kerana akidahmu …

Ketika aku meluruskanmu kerana tak ingin kau berbelok arah …

Ketika aku mendoakanmu tanpa kau tahu …

Ketika aku berlapang dada dengan teguranmu …

Ketika aku tersenyum untuk kebahagiaanmu …

Ketika aku menguatkan saat kau mulai terjatuh …

Ketika aku sekuat tenaga tanpa jemu membantumu ..

Ketika sahutan salam menyapa saat kita bertemu …

Ketika aku begitu cepat melupakan kesalahanmu …

Ketika aku membuka lebar-lebar pintu maaf untukmu …

Ketika aku menj…

Bagaimana Iblis Sambut Ramadhan ,.?

Imej
RASULULLAH SAW soal Iblis mengenai puasa bulan Ramadhan..

Jawap iblis..

“Ya Rasulullah! Inilah satu bencana amat besar bagiku. Bila tibanya bulan ini, bersinarlah cahaya di Arasy serta Kursi, dan semua malaikat bersukaria. Bagi mereka yang berpuasa akan mendapat kurnia besar dari Allah. Dosa mereka di ampuni, digantikan dengan pahala kebajikan dan tidak ditulis kesalahan mereka selama berpuasa.

"Yang lebih nenyakitkan hatiku lagi, ialah semua isi langit, bumi serta semua makhluk bernyawa sentiasa mendoakan mereka, siang malam memohon keampunan. Bagi mereka yang berpuasa, akan dimerdekakan Allah setiap hari Ramadan dengan 1,000 merdeka dari azab neraka.. semua pintu neraka akan di tutup dan di bukakan semua pintu syurga. Pada hari bermulanya umatmu berpuasa, datanglah malaikat kepadaku dengan garangnya, lalu menangkap aku bersama angkatan tentera aku, terdiri dari jin, syaitan dan ifrit.

“Dipasangkan pada kaki dan tangan kami dengan rantai b…

kEsah sedeyh seorang Ibu ~

Imej
Cerita ni
dalam bentuk luahan hati seorang anak yang kesedihan akibat kelalaian
atau dengan kata lain kederhakaannya kepada seorang ibu!

Cerita si anak.....

Ibuku buta sebelah mata!
Aku benci ibuku… Dia amat
memalukanku!
Tugas harian dia ialah memasak untuk pelajar dan guru
untuk menyara keluarga kami.

Pada suatu
hari semasa di sekolah rendah, ibuku datang ke sekolah untuk bertanya
khabar.
Aku sungguh malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini
kepadaku?!
Aku tidak pedulikan dia dengan menunjukkan wajah benci
kepadanya dan terus lari.

Keesokan harinya
salah seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!"
Ketika
itu aku hanya ingin membenamkan diriku. Aku juga mahu ibuku hilang dari
hidupku!
Oleh itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau
hanya mahu menjadikan diriku bahan ketawa, alangkah baiknya kalau kau
mati saja?!!!”
Ibuku hanya berdiam diri!!!

Aku tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa
yang telah aku katakan kepadanya kerana aku tengah marah ke…

Setia Menjadi Sakit,.!

Imej
mengapa setiap kali insan setia,
disalah erti akan tulusnya..
layakkah dia diertikan begitu??

aku tidak mengerti...
tiap kali insan yg setia...
pasti merasai sakit!
kenapa?
kenapa??

mestikah dia disakiti??
tidak haruskah dia bersikap setia??
setianya terus menerus menjadi sakit..
pedihnya,ditanggung sendiri..

khadijah,setianya akan Rasulullah,
zulaikha,setianya akan yusuf..

lihat!
indahnya setia...
bayangkanlah,
tiada siapa yg bergelar insan ingin menjadi setia..
pasti tunggang terbalik semuanya..

Hargailah mereka yg setia..^^


cherite ::setia Seorang Lelaki::

Imej
Pasti anda pernah melihat iklan Petronas yang seorang lelaki tua menaiki bas dan ada seorang lelaki bertanya pakcik tu nak ke mana ?? Anda ingat lagi tak denga iklan tu? Kalau tak silap iklan perayaan aidilfitri... Mungkin ada sedikit perubahan daripada iklan itu tetapi cerita ini berteraskan iklan Petronas itu hehehee... Jom layan ceritanya...


Pagi itu klinik sangat sibuk. Sekitar jam 9:30am seorang lelaki berusia 60-an
datang untuk membuka jahitan pada luka di ibu-jarinya.Seorang pelatih di hospital itu menyiapkan peralatan
dan memintanya menunggu, sebab semua doktor masih sibuk, mungkin dia baru
dapat dirawat setidaknya 1 jam lagi.

Sewaktu menunggu, lelaki tua itu nampak gelisah, sebentar-sebentar melihat ke jam
tangannya. Terpancarlah kasihan dimuka Si Pelatih  itu. Jadi ketika sedang sibuk Si Pelatih itu cuba untuk memeriksa
lukanya, dan nampaknya cukup baik dan kering, tinggal membuka jahitan dan memasang
balutan baru. Pekerjaan yang tidak terlalu sukar, sehingga atas…

Wanita & Kelemahan Lelaki ~

Imej
Tidak sedikit lelaki yang rebah di persada wanita. Lelaki sekuat Julius Ceaser boleh lemah apabila berdepan dengan Cleopatra. Mark Anthony, ketua tentera yang menggantikan Julius Ceaser juga jatuh ke tangan Cleoparta. Ramai sungguh pemimpin agung dunia kalah oleh pujuk rayu wanita. Sekuat-kuat lelaki boleh ditipu oleh sebodoh-bodoh wanita. Begitulah nisbah hebat dan kuatnya kuasa wanita dalam menundukkan lelaki. Sekuat mana pun lelaki selalunya kalah oleh kata-kata lembut sang wanita. Seorang lelaki boleh menangis apabila ditinggalkan oleh seorang wanita, padahal dia terkenal perkasa.

Di medan pertempuran dia boleh membunuh begitu ramai musuh, tetapi berhadapan dengan wanita, hatinya boleh tunduk dan bahasa yang digunakan turut lunak.Demikianlah hebatnya wanita. Anda amat berkuasa dan amat perkasa.Tolonglah gunakan kekuasaan dan kehebatan anda itu untuk membantu membangunkan lelaki. Jangan gunakan kekuasaan anda itu untuk menjatuhkan lelaki. Lelaki pasti kalah oleh pujuk…

editing~

Imej

Ujian Hidup~

Ketika Hidupku Tertekan
Mengaburi Pedoman
Kepada-Nya Akan Ku Pergi
Untuk Mencari Bimbingan
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Dia Di Hati Selalu
Memberikanku Petunjuk
Apabila Pemandagan Samar
Biarpun Hidup Digoda
Ujian dan Pancaroba
Pasti Ada Hikmah Di Akhirnya
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini


  "semoga kita berjodoh"