Sahabat Baru :)

Jumaat, 25 November 2011

isu?


Saya ni part-time blogger skrg, hehe,. Untuk menarik minat kakak2, abg2, uncle2 and aunty2 supaya singgah kat blog ‘kolot’ saya ni. I try  to be picturesque on my blog walaupun tak pandai dan arif  IT sgt. Haa,. That’s why jgk I do a lot posts to share and ‘snap’ picture -kat google je laa-, haha! supaya nampak complete! Skrg, I’m proud to say Tahniah Sya! –kire Berjaya la- hehe! At that time I get nice friends ^__^ and sweet comments from my stalkers, but the nicest ones are from those who tell me how much my writing speaks their minds.

Ok, dah melalut,.!!

 Ramai org yg Salah faham dgn ‘Makna Sabar’ (?)

 

   Ada mereka yg menganggap sabar itu sifat yg tidak berdaya saing dan sifat  yg bercorak lemah dan cepat mengalah! (berapa byk ’dan’ ni?). Mereka yg sabar adalah mereka yg pasif, tidak memiliki keinginan bahkan tidak memiliki kekuatan. Org yg sabar adalah org yg selalu mengalah pada keadaan.  

TIDAK!

Bukan macam tu. Org yg sabar la memiliki kekuatan untuk mengembalikan keadaan yg lemah menjadi kekuatan di masa hadapan. Sifat sabar bukanlah sifat pasif tapi sifat yg mendorong kite2 untuk terus dan terus bergerak mencapai cita2 atau untuk menyelesaikan masalah yg sedang melanda.

 Al-Quran menyifatkan mereka yg sabar tu:


   “Dan berapa ramainya nabi yg berpegang bersama2 mereka sejumlah besar dari pengikut yg bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yg menimpa mereka di jalan ALLAH dan tidak lesu dan tidak menyerah. ALLAH menyukai org2 yg sabar .” (ali-Imran, ayt 146)


   Betapa jelasnya al-Quran menggambarkan mereka dan betapa luar biasanya ciri2 yg diumpamakan pada mereka, wOw!. Kalau kite perasan, ada 3 sifat yg dijelaskan dalam ayat kat atas tu. ALLAH menyatakan bahawa mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yg menimpa mereka fisabilILLAH. Yes! Memang betol la bencana cenderung melemahkan seseorang tapi mereka yg sabar takkan membiarkan diri mereka lemah.jatuh.lalu tersungkur oleh dugaan. Mereka tetap sEmAngAt!! Dlm mengharungi ujian yg akan mengziarahi dia lagi. Bahkan bukan hanya mereka mampu menjaga kekuatan diri mereka, mereka jugak ternyata mampu mempertahankan dan menguatkan semangat mereka (dgn penuh dramatik ni) hik! Al-Quran jugak menyatakan bahawa mereka tidak berase lesu, maknanya mereka tak hilang semangat walaupun gelombang kesusahan menyentap banyak perkara yg mereka miliki.

 Tidakkah kite rase aneh?

   Ketika org lain menjadi lesu dan tertekan kerana ujian yg menimpa, mereka pulak tetap menunjukkan keadaan yg penuh dgn semangat dan bersedia untk bangkit kembali dari jatuh terjelopok dan terus menghadapi ancaman yg menghalang mereka.


 Ya!! Semangat seperti inilah yg kite dapati pada sahabat2 baginda Nabi SAW.

 Dimana  pada saat manusia berasa gentar dgn musuh yg menyerbu Madinah (perang ahdzab) mereka pula menyambut gertakan yg dahsyat tu dgn ucapan yg penuh semangat. Firman ALLAH tentang gambaran kasar yg dihadapi oleh peduduk Madinah pada masa org2 musyrik menyerbu dan mengepong mereka:


   ”Ketika mereka datang kepadamu dari atas dan dari bawahmu dan ketika tidak tetap lagi penglihatan dan hatimu naik menyesak sampai ke kerongkong dan kamu menyangka terhadap ALLAH dgn bermacam2 prasangka. Disitulah diuji org2 mu’min dan digertak dgn goncangan yg sgt.” (al-Ahzab, ayat 10-11)

  Tapi, ALLAH menjelaskan bahawa org2 yg BENAR beriman dan tentulah mereka memiliki kesabaran, tidak terpengaruh oleh gertakan yg hebat itu.

   Mereka yg sabar adalah mereka yg sangat gigih dan pantang menyerah. Yg tidak kurang penting dari itu semua, mereka sentiasa menyerah diri pada ALLAH dalam kegigihan mereka itu. Dan dalam berdoa pun mereka tidak tergesa2, tidak cepat hilang sabar dalam menanti termakbulnya doa mereka..


Sekian.

p/s: Jgn menyerah dan berputus asa  dari rahmat dan kasih sayangNYA ^__^ illaliqa’

Khamis, 24 November 2011

Tazkirah ker?


ASsalamualaikum,.
Pagi tadi, saya terjumpe satu artikel dan suke la saya untuk selitkan kisah sang Subuh ni buat renungan kite,.
Kire kite share2 la ni kan, tak baik gune sorang2 je~ hehe


SUBUH



 Pada pagi itu, seperti mana pagi2 yg lain, aku menyambut kedatangan seorang tetamu tetapku.

“Asalamualaikum”, seru Subuh.
“Waalaikumusalam”, sahutku.

 Dan kami terus berpelukan, tanda rindu serta kasih saying. Kutanyakan khabar Subuh, bagaimana keadaannya mengembara dari satu tempat ke tempat yg lain. “Tadi…” , kata Subuh dgn sayu, “Aku baru saje melintasi satu tempat, kucari tempat persinggahan, ku ketuk rumah2 yg sunyi, bilik2 yg berpenghuni tapi satu pun yg tiada mahu menerimaku sebagai  tetamu.” Dan air mate Subuh pun berlinangan. “Subuh, usah kau pedulikan mereka, bukankah aku menyambutmu dgn penuh rase kegembiraan?

Subuh mengangkat mukanya seolah2 teringat akan sesuatu.

“Oh ya, tadi aku lalu di suatu tempat yg tanahnya di sebalik sungai. Org2nya sepertimu, menyambutku dgn penuh kesukaan, menjamuku dgn pekbagai hidangan yg lazat serta mengiurkan. Hidangan yg paling aku suke ialah buah Tahajjud, puas ku cari di bumi lain, tapi jarang ku jumpa. Di situ aku meratah buah Tahajjud dgn puas dan leka.”

Kemudian, Subuh merenung mataku mengharapkan sesuatu. Ake mengerti maksudnya.

 ”Maaf Subuh, aku tiada menanam pohon al-Lail, jadi aku tidak dapat menghidangkanmu dgn buah yg kau sukai. Tapi aku ada roti Shiyam”, cadangku pada Subuh. Subuh menolak dgn hormat, ”Roti itu ada empunya”, kata Subuh.

”Adakah kau mahu manisan Zikir?”, rayu ku pada Subuh.
”Baiklah, ambilkan aku sedikit, serta bawakan aku segelas Air mate tangisan”, pinta Subuh. Aku agak sugul, bagaimana harusku bagitahu pada Subuh yg Ari Mata Tangisan sudah hampir kering akibat kemarau Maksiat yg berpanjangan?

Aku terkejut. Perigi tersebut hampir separuh penuhnya. Lantas terdetik dihatiku, adakah ini tanda kemarau akan berakhir? Tanpa berlengah lagi ku bawa air tersebut pada Subuh, tetamu yg ku sanjungi dan ku suapkan manisan yg dipintanya. Selesai menjamah kesemuanya, Subuh pun melirikkan sebuah senyuman.

”Subuh...” ,seruku. ”... mahukah kau tinggal selamanya dgnku? Aku memerlukan teman dalam kesunyian. Akan ku layan kau dgn sebaiknya, wahai Subuh.” Subuh tersenyum lagi menandakan permintaanku tidak akan dipenuhi.

”Aku perlu menziarahi ramai org, dan ramai lagi yg memerlukan kehadiranku untk mengubati rindu mereka, sepertimana aku menguliti mimipimu.”

 Lantas ku akur dgn penjelasan subuh. ”Subuh...”, seruku lagi bila melihat Subuh bersipa untk pergi, ”Sudikah kau menziarahiku lagi esok hari?”.

”InsyaALLAH”, jawab Subuh. ”.....Bukankah aku kekasih yg kau rindui?”. Subuh berangkat pergi meninggalkan aku.

 ”Assalamualaikum.”, seru Subuh.
”Waalaikumusalam.”, jawabku kembali.

 Dan mataku terus meneliti langkah Subuh yg semakin laju, akhirnya Subuh hilang.

p/s: Time cuti2 ni ramai la yg terbabas Subuh kan ? (nauzubillah) Jadi, tido awal2, set timing elok2 bolehlah qiamullai seperti hari2 biase persekolah  ^__^

Sendiri Mau Ingat,.!

 
Satu hari terserempak dengan seseorang yg sangat diminati. Orang tu pulak berikan senyuman dan senyuman ini kekal dalam hati org yg terima sampai esok pagi. Besoknya, dia harap2 dapat terserempak lagi dgn org yg berkenaan dan dapat lagi satu senyuman. Kalau betol2 dapat, dia akan semakin lemas, gelisah dan mula memasang angan2.

Bayangkan pulak lepas tu dia dapat pulak bercakap2 dgn org berkenaan, kemudian dapat number handfon pulak, memang terus lupa diri.Dia akn mula mencipta bait2 puisi untuk melambangkan betapa meriah hatinya ketika itu. Dia khayal dan berjalan macam tak jejak bumi. Senyum selalu.

Masalahnya, tanpa dia tahu org berkenaan langsung tak simpan apa2 perasaan pada dia. Sekadar senyum, sekadar bercakap, sekadar berhubung sebagaimana manusia lain. Ketika akan berlaku perpisahan. Ayat2 seperti ini akan kedengaran:

   ”sampai hati awak buat saya macam ni.”

   ”kenapa buat saya macam ni?”

   “apa dosa saya pada awak? Kenapa awak main2kan saya macam ni?”

   ”saya tulus ikhlas menyayangi awak, kenapa awak tergamak hancurkan hati saya?”

   ”saya tak faham awak, awak layan saya dengan baik, tiba2 awak rembat tali yg telah mengikat saya.”

   ”tolonglah jgn buat saya macam ni.”

Tak  faham kan? Memang tak faham! Masalahnya ni lah yg terjadi di dunia ini. Sesetengah tu sampai datang rumah kenal dgn parents sebab sangka cukup istimewa, tapi sebenarnya sekadar hubungan persaudara sesama islam.

Itulah anehnya cinta. Siapa cakap cinta tak penting? Org boleh  jadi ’setengah gila’ oleh cinta.Memang cinta selalu ’membodohkan’ tapi janganlah sampai benar2 bodoh. Bila dah kehilangan:

Kau Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah


sT12-Jgn pernah berubah”

       Cherite Seorang kakak yg tulus ikhlas menyayangi seoarang akhi (ikhlas dgn ALLAH jelah!) Dia cube la jugak ‘menjaga’ perasaan tu sebab dia yakin kalau dia bersabar, dia akan dapat,.! Berpegang pada kata2 usaha tangga kejayaan ke kak? Hehe~ Bermacam2 benda bodoh dia buat semate2 nak dapatkan perhatian akhi ni. Sempat jugak dia mengejar akhi ni dgn jarak dekat, cuba kacau2 akhi ni tiap2 malam dan selalu mencuri ruang untuk menatap akhi ni. MasyaAllah! Benarla kata seorang ukhti “Seorang mar’ah bila dia cintakan seorang lelaki, dia akn sanggup buat apa saje” tu la cinta. Perkara tenat macam tu dia buat pun maintain releks, macam takde pape,. Hayya! Malu seket kak :’) Mungkin kakak ni cume perlukan perhatian je time tu kot,.


      Selepas tu akhi tu sekadar memberi perhatian jela sebab perhatian tu diminta. Sebagai manusia kan, apa salahnya memberikan sedikit perhatian yg diminta. Masalahnya perhatian tu dah disalah tafsir (kesian jgk akhi).Kemudian akak ni sedarlah akan kebodohan dia seolah2 memaksa akhi tu untuk bercinta dgn dia. Oleh kerana didiami berbulan2, dia pun mengambil keputusan untuk membisu jgk tapi kasih+sayang+cintanya tetap masih hangatt. Bayangkan berbulan2 berlalu boleh ke kakak ni bertahan? Yes! Memang dia hampir tewas dan berfikiran yg harapannya tu takkan terwujud kerana akhi tu da menolak dan membenci dirinya(agaknya). Dicapainya handfon yg seolah2 ada hantu akhi tu sebab tiap kali tengop asyik nak nanges je..(tak baik Sya!) lalu di off la,tak sampai 5 minit on balek  la pulak! dan dapat massage lebih kurang cam gini kot” you have a missed call from 0134567890 (22.6.2009 at 20:49:40)” alar, yg selalu celcom hantar tu, camtu la kan ayatnya,kan? :’)

   Wah3 ,malam tu bukan main berbunga2 lagi hatinya~ nanges pun tetap senyum :’) chantek!(bahagia daa,.) Tut2 beberapa tahun kemudian menjadi jugak hubungan dorang,. Suke3~ Alhamdulillah,. Tahniah kak kerana bersabar! Haa,. Bila da ehem2 ,segala benda naknya nampak rapi supaya tak kena tinggal,kan.Tapi, kehendak ALLAH tu lebih baik. Jodoh tak lama, macam lagu ni, Jom layan jap ^__^


   Oklah, kepada kakak ni Mohon kesabaran ye kak, inilah didikan tulus daripada ALLAH,. Jangan menolak dan membenci sume ni. Percayalah yg ALLAH bukan menyusahkan akak. Kalau akak da yakin yg dia dan memang dia,. Jagalah elok2, sampai masa ALLAh akan izinkan kalian menikmati kebahagiaan bersama. Dan kalau suatu hari nanti akhi tu datang lantas menanyakan cinta tu, katakan “ cinta tu masih disini kerana ALLAh mengizikan kedua rasa iaitu kasih dan sayang bersatu hanya untukmu” dan kepada anda yg da jatuh cinta,. AWAS! Berhati2 kawan! cinta memang indah kalau kite yg mengindahkan so, jangan biarkan cinta tu berkuasa ke atas diri anda. Mintak petunjuk ALLAH, selalu istikarah dan cubalah setia sehingga menjadi SAH,.

uit,Saya sayang kok!

Ahad, 20 November 2011

Kasih + Sayang = Cinta!


Hah?!

Jom Bercinta,.!

Amboi,. Mudahnya,.(?)

Cinta tu asalnya kasih, adik beradik sayang. Jadi, kalau nak bercinta kite kena pastikan dulu yg kite da benar2 kasih dan benar2 sayang. Kemudian barulah cinta,. “uih, Sya! in love ke ni?” urgh~ . Jangan cinta terus tapi tak sayang dan tak sempat kasih, mesti last2 tak bertahan lama.

Eh, yeke? Cinta dgn kasih dgn sayang tak same ke?

 Tak samalah! 3 elemen ni memang ada kaitan tapi setiap satu membawa makna yg tersendiri.

Kasih tu ape?
Kasih didefinisikan sebagai perhatian yg lebih daripada biasa.

Sayang pulak?
Sayang ialah perhatian yg dibalut rasa.

Cinta?
Cinta ditakrifkan sebagai perasaan intim.

Haaa,. Kan tak same tu  :')

   Jadi, kalau saya dan awak dan kite nak bercinta, kena pastikan yg kite da kasih dan sayang ^__^
Maksudnya beri perhatian,sanggup ambil kisah dan larat ambil tahu. Lepas tu balut sikit dgn rase sayang gitu, dah kire perfect!

 Pupuk - Siram - Baja - Membesar dan timbul rase = Hasilnya ? Jadi Intim. Itu Namanya C.I.N.T.A ~

Pastu boleh la bercintan-cintun :)

Tapi,. Tapi,. Tapi. Sat dulu na ,, Don’t be gatai, Sya!

Cinta itu indah kalau betol caranya dan cinta tu boleh jadi booster terbaeekk ah bila kite nak capai kecemerlangan kalau betol caranya.  Tapi, kalau Cinta yg dipendam namanya Syahid,tau! Lagi baik tu~


Salah ke bercinta, Sya?

(Fikir2) Setiap pilihan ada baik dan buruknya kot,.
  Bagi saya, bercinta tak salah, asalkan betol cara dan kaedahnya. Cinta ni pulak bukan semestinya pada ’orang’ je. Cinta jugak WAJIB pada ALLAH, pada ibubapa, pada guru, pada ilmu, pada diri sendiri

Sebenarnya.....

Cinta tu nikmat,.! Jadi, saya dan awak dan kite berusahalah jangan basahi ia dgn air mata.

Kata seorang Motivator :

  “Lelaki jujur biasanya dia kekal macho. Dia tak menampakkan yg dia terlalu mengagumi anda, sebab dia tahu kecantikan anda tu tak lama. Lelaki yg terlalu memuji anda sebab kononnya anda cantik hari ini, akan mengutuk anda bila anda dah tak cantik lagi. Takkan 20 tahun akan datang anda masih cantik,.?.Dah tak cantik dah! Jadi, tak mustahil dia cari yg lebih cantik daripada anda. Jadi, mase bercinta jgn terlalu asyik. Nanti lentuk, payah.”

Dengar ni,. Saya pulak nak berkata2:

  Biasanya, perempuan memang mudah menyintai. Apabila menyintai, berlebih-lebih la pulak! (alamak) Jadi, wahai lelaki jgn memperalatkan kami :') Hei,. ! Oh lelaki~ janganlah marah dulu. Ini hanya permintaan kami. Wahai seangkatanku, berpada-padalah kite menyintai sewaktu bercinta. Nanti da kahwin, Cintalah engkau sebesar gunung pun tak jadi masalah, sebab mase tu, Lelaki yg dicintai sebesar gunung akan memberikan cinta yg lebih besar daripada gunung itu. Dalam tempoh bercinta selalunya tak jujur (boleh jadi salah tapi tak mustahil betol, kan ?)

  Jadilah macam Hang Tuah.Dia bukannya tak cintakan Tun Teja. Tapi, sebab amanah Sultan, Dia lepaskan juga Tun Teja untuk Sultan. Padahal Dia cintakan Tun Teja. Maksudnya, Kita jujur melayan perasaan dalam menikmati cinta. Cinta jangan dilayan melampau-lampau sebab nanti kalut jadinya. Ada perasan seket, layan seadanya sebab dalam usia remaja, cinta tak membawa kemana nya ( takle kahwim lagi kan, hehe). Setiap orang akan alami keadaan macam ni. Paling tidak, sekali dalam hayat dia. Pada yg normal la. Pada yg tak normal mungkin berkali-kali.

Jadi, anda da sedia untuk ada kekasih ke Sya?

  Berkasih normal.Tapi, kalau rosak disebabkan kekasih tu yg abnormal. Patutnya bila mula disayangi, buktikan ‘org tu’ tak buat pilihan yg salah dengan mengasihi kite.Berapa ramai kite nakkan kekasih didunia ni? Kan lebih baik seorang tapi ‘dia’ tu menyemaikan kasih seribu untuk kite.Mengasihi akan kasihi. Tinggikan nilai kasih anda :') itu modal untuk dapat kasih daripada kekasih yg betol2 mengasihi.


Haaaa.....!

Sebelum kite nak cintai seseorang, chopkan 5 di atasnya dulu.

  1. Cinta sepenuhnya pada ALLAH.
  2. Kemudian Cinta Nabi.
  3. Cintai Ma dan Abah.
  4. Cintai guru.
  5. Cintai diri sendiri
  6. Kasih+sayang=cinta kepada insan berkenaan.


Haih~ maju kamO sya! Gediks tuuu,.haha! Sabar2~ saya sayang Allah! Sya, ape pun yg berlaku, jangan berpaling daripadaNYA. Kasih, Cinta, Sayang dan Dia (bakal insan berkenaan), semuanya datang kerana Allah. Bersangka baik pada ALLAH, bebaskan andaian. Bersyukur mengecapi nikmat, Bersabar menerima dugaan.

P/s: Jomlah kite bercinta, tak kisah la nak gila punyer ker taknak gila. Tapi kali ni kite cinta gila pulak pada ALLAH. Takkan nak cinta gila pada org je..
Asyek org,. Asyek org,. Asyek org,.
Jomlah cemerlangkan hidup dengan menjadikan cinta sebagai laluan untuk menikmati bahagia. Kan cinta untuk dinikmati, bukan ditangisi. ^___^ 

~ Cinta kerana Allah, Jangan marah!