Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2011

Ini. . . Skrip ku~

Imej
Aku terpandang sekeping nota:

  “ Adakah kau fikir semuanya sia2? Bersabarlah dengan penuh keikhlasan. Allah sedang menguji mu”

   Nota itu aku sendiri yg menulisnya ketika sedang serabut dengan permasalahan dunia yg tidak pernah putus. Sebagai kata2 semangat pada diriku sendiri. Entah dari mana aku memetik kata2 itu.Aku cuba mencari kembali buku2 yg pernah aku baca tapi gagal ditemui.
   Aku merenung nota itu. Waktu kemelut melanda hati, iaitu tempat yg paling rapuh dan ampuh dalam diri manusia~



Ya! Semuanya kelihatan sia2.

_Buat baik kemudian dibalas jahat *rasa sia2 _Bersabar tetapi tidak dipedulikan *rasa sia2 _Setia tapi dikhianati *rasa sia2 _Berusaha tapi gagal *rasa sia2

~~Modal paling murah digunakan ialah menyalahkan diri sendiri betapa malangnya! Dan kemudian? Menyalahkan takdir, betapa tidak adilnya!



Itulah aku!






YaRahman,,
       Ampunilah aku YaAllah kerana ini pernah wujud dalam qalb ku...







Aku sering menyalahkan takdir dan kemudian merasa kesal dgn apa yg terjadi dalam pelayaran hidup…

ape jadi?

Imej
Suatu hari . . .


Dr : “The diasease can causeparalysis! Tapi doctor tak sarankan u buat surgery dulu. Cube makan ubat dan kite tengop perubahan nanti”
Saya: Apa doc? Lumpuh?!! –bulat mate2-
  Melihat mereka yg menjalani hidup tanpa dapat bergerak dgn sempurna  sudah cukup membuat saya merenung jauh:
“If I’m in her shoes, what should I do? What could I say?”

Macam mane nak hidup tanpa bergerak?.. Macam mane nak hidup tanpa terus bergantung?.. Macam mane nak hidup tanpa semangat yg kental?.. Macam mane nak hidup tanpa keluh kesah?.. Macam mane nak hidup tanpa merungut?..

Hakikatnya,Allah always does the right thing and it’s the best.
~Allah tidak menetapkan dugaan untuk membuat kite hancur dan tak berdaya~. We shoudn’t pray for easy life but pray  to be stronger ^__^ ,.Take a good lesson and think positive~positive~positive~ ,. Safe our husnul dhonz!

as for me, saya akan tetap teruskan!  teruskan ape? Taekwando  laa.. :'( Cume, abah,ma,kakak2 sume tak allow untk saya teruskan~ouch! Dan pant…

Leave the rest to ALLAH

Imej
…Jika mahu dihitung jumlah masalah yg kite lalui nescaya tidak terkire banyaknya…
…Jika mahu difikirkan jalan penyelesaiannya, mungkin habes helaian rambut yg tumbuh dikepala…

_Meskipun begitu, kite tetap kena cari jalan keluar setiap cabaran dan halangan_

  Anehnya semakin kite cari jalan keluar tu semakin sukar untuk kite melihat pintu sebenar-benar pintu yg dapat membawa kepada cahaya pencerahan, lama-kelamaan kite akan mula rase :


Kecewa… Sedih… Putus asa… Keseorangan…
Kemudian kite akan tercari2 erti kebahagian,.~~
  Saya pernah bertemu seorg kawan yg masalahnya jika dilihat dgn mate kasar memang cukup berat. Dia kemudian bertanya kepada saya bagaimana saya mencari jalan keluar sesuatu permasalahan itu sehinggakan saya liat dan senyum setiap kali kesusahan menjenguk saya.
   Saya cakap la yg takde manusia yg tak melalui fasa duka dan suke. Kite takle kalau hanya nak menikmati suka tanpa mahu menerima pasangannya yakni duka. Macam mane kite merasai suka macam tu la kite kena jalani …

Simpan je laa,..

Imej
Bila kite bercinta ----- putus adalah pengakhirannya Bila da kahwin----- penceraian adalah penamatnya Bila kite hidup----- kematian adalah penghujungnya

Tapi!
Kite tak pernah tahu bilakah seseorang yg mengaku atau kite anggap kawan baik akan jadi kawan biasa,kan? Malah yg menjadi lawan pun tidak kurang banyaknya.
Asalnya : Sangat baik!
Hmm, semua rahsia kite share,keluarkan, ingatkan disimpan sampai bila2, rupa2nya pecah dimulut bukan diperut,.ish3~
Lepas tu?
-Ia akan merebak dgn tokok tambah. Seorg yg dgr akan menokok satu bab, dua org yg mendengar, dua bab pulak yg ditambah. ~ bayangkab kalau sepuluh org yg dengar? (bayangggggkan)
Hujungnya ~~~FITNAHla!

BUKANLAH maknanya kite tak boleh percayakan semua org, tapi rahsia keaiban kite sepatutnya kite simpan sendiri je, menceritakannya tidak membawa untung, merugikan sudah pasti! Sedangkan rahsia keburukan kite ditegah menceritekannya kepada suami atau isteri (kepada yg da kahwin), inikan pula memilih kawan baik untuk berkongsi?
Ingat!



Sebaik mane…

Bersusah-susah dahulu, Bersenang-senang kemudian.

Imej
Selamat Berjumpe lagi ^__^ , mujur kite jumpe lagi, Alhamdulillah diizinkan ALLAH. Biarpun tak dapat come face to face, pertemuan ni tetap bermakna,kan.

“Susahnya hidup ni, macam2 nak kena buat,. Lecehla!”


Uit,. Bila cek duk pikiq punyer pikiq kehidupan kite ni same macam pilot. Haa,.! Nak cherite pasal pilot ni, teringat pulak saya pada seorang kakak yg sgt Cantik (SubhanALLAH),. empunye nama Noor Hafizah Bt Mohd Idrus dan sekarang memegang jawatan Senior First Officer Air Asia x. Kakak ni jugak pernah menegendalikan ’burung besi’ tu ke New Zealand (hebat2). Yang lebih mengujakan saya, kakak Hafizah ni diberi tanggungjawab menjadi Cruise Captain dan menjadi ketua kepada krew lelaki merupakan satu penghormatan yg cukup2 besar sekali gus memecah monopoli lelaki dalam bidang tu.Sekarang kakak Hafizah dalam impian untuk bergelar kapten pertama di Air Asia,. Yuk! Kite doakan semoga cite2nya terlaksana,ameen.
Kehidupan kite sama macam pilot ke?
 Sebenarnya byk benda yg boleh diumpamakan dgn ke…