Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

IPGKP...dunia baruku!

Imej
Gagahlah diri utk terus bertapak ke dunia baru!
In shaa Allah telah Ku lewati redha kedua ibubapaku walaupun terpaksa titiskan peluh dan air mata.
Semoga aku akan sampai ke seberang sana dgn jayanya ^____^"
dan Semoga redha Allah bersama-sama keinginan Ma & Abah.
Qawiy Farisya!



Menjadi guru dan pendidik utk diri daif ini dulu sebelum menjadi pendidik anak bangsa.
Kalau bukan kamu, siapa lagi?
Allah beri apa yang terbaik.
Bersyukurlah sentiasa!
Sejujurnya, separuh jiwaku masih di UIA.
Maaf. Aku terlalu rindu.
**YaAllah, permudahkanlah segala urusanku. Tetapkanlah hatiku pada jalan yang benar-benar tepat utkku.**



Kerana Dia sayangkanku . . .

Imej
Bismillah.
“Wahai hamba-hamba yang melampaui batas kepada diri sendiri. Janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni semua dosa-dosa. Sungguh, Dialah yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.”
**Entri kali ini nak tiup semangat utk sahabat-sahabat saya =)



Kerana saya terlalu sibuk dan tak sempat duduk dan dengar masalah awak, saya cuba berkongsi kekuatan yg saya ada melalui tulisan hati ini ye.
Awak, Bilang pada jiwa bahawa ia kena terus bertahan dan kuat kerana mukminah itu tidak tergoncang jiwanya kerana mehnah. Mehnah itu tanda pegajaran dari Allah, tanda kasih sayangNya utk kita dan penghapus dosa-dosa yang lalu.
Bilang pada hati jangan ia mati. Kosongkan hatimu, isilah dgn kedamaian dan kecintaan yang membawa kamu dekat dan kembali pada Dia. Bisikan jahat itu cuma pengganggu maka kamu harus lawan dan tewaskan.
Bilang pada diri berdoalah sentiasa. Doa itu kerja hati, doa itu ibadah. Hari ini tanpa kita berdoa pun Allah memberi nikmat bersuara, nikmat sihat …

What the . . .?

Imej
Assalamualaikum and Hello!


Just wanna be yr fav hello and the hardest gudbye!
anyway,
miss u!
ok then, bai~ Hee.
peace.

Love!

'Tap on my window, knock my door, I, wanna make you feel beautiful...'

Good Evening Sunshine :)
'Love never dies. You are loved if you learn to love,'
I miss home. So quiet here. Well, it should be. It's Saturday. Just finished my assignments. Oh well...
'Will you stay awake for me, I don't want to miss anything, I will share the air I breathe, I'll give you my heart on a string,
I just don't want to miss anything.'

Nilai Persaudaraan.

Assalamualaikum semua =)


وعن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال‏:‏ ‏"‏إياكم والظن، فإن الظن أكذب الحديث، ولا تحسسوا، ولا تجسسوا ولا تنافسوا، ولا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تدابروا، وكونوا عباد الله إخوانًا كما أمركم‏.‏ المسلم أخو المسلم، لا يظلمه، ولا يخذله ولا يحقره‏.‏ التقوى ههنا، ‏"‏ ويشير إلى صدره ‏"‏بحسب امرئ من الشر أن يحقر أخاه المسلم، كل المسلم على المسلم حرام‏:‏ دمه، وعرضه، وماله، إن الله لا ينظر إلى أجسادكم، ولا إلى صوركم، ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تحاسدوا، ولا تباغضوا، ولا تجسسوا، ولا تحسسوا ولا تناجشوا وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ 
وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تقاطعوا، ولا تدابروا، ولا تباغضوا ولا تحاسدوا، وكونوا عباد الله إخوانًا‏"‏‏.‏ وفي رواية‏:‏ ‏"‏لا تهاجروا ولا يبع بعضكم على بيع بعض‏"‏‏.‏ ‏                                                (‏‏(‏رواه مسلم بكل هذه الروايات، وروى البخاري أكثرها‏)‏‏)

Abu Hurairah (May Allah be pleased with him) said: The Messenger of Allah (ﷺ) said,…

Kutunggu,Datanglah Jawapan!

Imej
بسم الله الرحمن الرحيم
9 April 2014.
Hari yang penuh dengan rasa yang tidak boleh di terima jiwa.


Jujur!
Lepas dapat result SPM 2012 dulu, perasaan 'dilema' sebeginilah yang paling tidak suka.
Sekali lagi jiwa dan hati ini diuji,
Allah. Allah.
Hamba bersyukur dikhabarkan layak ke Interview IPG Bandar Tun Razak.
Sungguh tidak sangka sebab tempat tu tak jauh pun kalau nak pegi.
Tiba-tiba terfikir sendiri:
"U nak pegi ke Sya? U'll finish yr foundation in this year kan? so, next year dah masuk Gombak pun."
Ok, Masa utk rujuk gulahati-gulahati dirumah.
Everyone said: YOU BETTER GO.
Minda semakin Celaru!
YaAllah,
Sungguh aku tidak ingin kecewakan kedua Ibu bapaku,
aku tahu, mereka pernah berharap utk aku berada di situ,
tetapi aku sendiri tidak tahu apa yg terbaik utkku.
YaRahmah,
Engkaulah sebaik-baik Pengatur.
Tunjukkanlah jalan yg terbaik utkku.
Hamba mohon YaAllah.
Ampunilah dosa-dosa hamba jika itu yg menjadi hijab yg tidak mampu hamba melihat kebaikan mana yg pa…

When Dakwah Steal Your Heart =)

Imej
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum semua =)
!صباح الخير

.لعلكم في رحمة الله عز وجل, أنشأالله
Entri kali ini nak tunai janji dengan Ukhti saya ^^
cc: Nurfarahin Ahmed Azlee
Bulan lepas ada pegi talk and Ukhti Farra minta saya share sedikit isi talk tu, 
sekarang ni datang menulis disini nak share dengan semualah. insyaAllah.
^___^" 

Tajuk talk: Bila Dakwah Mencuri Hati Anda.
Disampaikan oleh: Ustaz Idrus B. Ali.
Firman Allah SWT dalam Surah al-imran 3:110 :

Talk kali ni nak bincangkan perkara yang sangat penting yang perlu kita tahu sejak kita dah libatkan diri kita dalam aktiviti dakwah supaya kita terus istiqamah utk sampaikan dakwah kepada semua org, tak kiralah sahabat sendiri ke, keluarga sendiri ke bahkan sesama umat Islam sendiri. InsyaAllah.
Ustaz ada sebut realiti dunia dan umat Islam hari ini ialah:
1) Kita hidup di zaman yang mana Islam tak lagi memimpin dunia. Atau dalam bahasa saya nya, ramai tapi tak berpengaruh pun.
2) Keadaan umat Islam pula amat menyedihkan dan s…

HADIS 6 : HALAL - HARAM - SYUBHAT

Imej
صلى الله عليه عَنْ أَبِي عَبْدِ الله النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيْر رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ الله
وسلم یَقُوْلُ: (( إِنَّ الحَلاَلَ بَيِّنٌ وَإِنَّ الحَرَامَ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا أُمُوْرٌ مُشْتَبِهَاتٌ لا یَعْلَمُهُنَّ آَثِيْ رٌ
مِنَ النَّاسِ، فَمَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ فَقَدِ اسْتَبْرَأَ لِدِیْنِهِ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي
الحَرَامِ آَالرَّاعِي یَرْعَى حَوْلَ الحِمَى یُوشِكُ أَنْ یَرْتَعَ فِيْهِ. أَلاَ وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمَى، أَلاَ وَإِ نَّ
حِمَى اللهِ مَحَارِمُهُ. أَلاَ وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ آُلُّهُ، وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَ دَالْجَسَدُ آُلُّهُ، أَلاَ وَهِيَ الْقَلْبُ)).
رواه البخاري ومسلم.

Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
" Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan diantara keduanya ada perkara yang samar-samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. Maka barangsiapa menjag…

Hidayah Allah datang... Sambutlah!

Imej
Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah masih dalam nikmat Iman dan Islam.

Kalau kite dengar hari ini terlalu ramai yang terpesong jauh dan mempersoalkan Allah atas segala apa yg dikurniakan didunia ini. Bahkan ada juga mereka yg anti Hadis. Nauzubillahi min zalik.

Manusia ini cepat lupa sebenarnya. Daripada ejaannya sendiri dibuktikan:

نسي - ينسي - مأنسي
Dalam bahasa arab: ia bermaksud LUPA! kan betul kita ni pelupa.
Belajar mencari hikmah dengan apa yang disuruh dan dilarang. Bukan mempersoalkan.
Kalau kita cuba bersangka baik dengan DIA insyaAllah tiada keraguan di hati yang rapuh tu.
Jangan cepat melatah, marah Allah itu tidak sama dgn manusia. 


Bismillahirrahmanirrahim.


Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah pertunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah "misykaat" yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam gelok kaca (gandil), gelok itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari poko…

Santapan telinga petang ini =)

Imej
PATAH HATI

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
RUPA HILANG SERI
MANAKAH MANISNYA

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
MADAH TAK BERLAGU 
MANAKAH GIRANGNYA

PATAH HATI
JANGAN TERDAMPAR SEPI
JANGAN TERSUNGKUR MATI
PATAH HATI
JANGAN LEBURKAN MIMPI
JANGAN MEMAKAN DIRI

BUKANKAH TUHAN CIPTAKAN MALAM
UNTUK BERADU MENANTI SIANG
BUKANKAH TUHAN TITISKAN HUJAN
MENANTI LIMPAH KEMARAU PANJANG

LAGU: HAFIZ HAMIDUN
LIRIK: FEDTRI YAHYA

Tenanglah dirimu, Bangunlah jiwaku!

Imej
Assalam qabla uwasil qalam =)
Subhanallah Walhamdulillah Walailaha illallah Allahu akbar.



Hebat jiwanya, Kaya budinya, Suci usahanya.
Jiwa muda mana yg sekuat itu skrg?
Namun ini lah yg dipanggil kematian yg menghidupkan.
Beliau telah menghidupkan jiwa-jiwa muda yg mati.
YaAllah, rahmatilah beliau. Jadikanlah kami sekuat dan sehebat beliau serta jadikanlah kami anak yg soleh solehah agar mampu menjadi aset buat ibu bapa kami kelak.
Aku?
Cukup lupa menyantuni makhluk lain Cukup alpa memujuk jiwa berdakwah
S e s e k a l i. . . terfikir! Aku juga ingin SYAHID.
Pagi tadi bergegas ke Masjid, program bersama Ibu Allahyarham Akhi Ammar. Penat berjalan, nampak dua org brother. Malu pula nak guna jalan tu and aku pun cuba utk berjalan jauh. 2 langkah kaki berjalan brother yg berdiri disitu panggil memberi laluan utkku. Terima Kasih YaAllah kerana memudahkan urusanku.

Banyak sekali kata-kata yg membangunkan jiwa aku tadi. Dah lama bercita-cita nak jumpe Ibu akhi Ammar ini, dan Allah mengizinkan itu.

Alhamd…

Nasihat Imam Ali r.a =)

Imej
Ali Bin Abi Thalib r.a seorang yg dianugerahi ilmu dan pemahaman yg sangat mendalam. 
Beliau berkata:
“Wahai anak Adam, janganlah keterlaluan gembira dgn kekayaan, janganlah keterlaluan berputus asa dgn kefakiran, janganlah berduka dgn bencana, jangan terlalu bersenang dgn kelapangan kerana emas itu diuji dgn api. Seorang hamba yg soleh diuji dgn bala. Sesungguhnya engkau tidak akan mendapatkan apa yg kau inginkan kecuali dgn meninggalkan semua yg engkau inginkan. Engkau tidak akan mencapai cita-citamu kecuali dgn bersabar menanggung apa yg tidak engkau sukai. Kerahkan segenap kemampuanmu utk memelihara yg difardhukan.”
Allahu Allah..  Nasihat ini indah sekali dan seiring dgn apa yg diajar Al-Quran.
Semangat seperti itulah yg sepatutnya dimiliki oleh diriku. Menerima semuanya dgn tidak berlebihan.
Dalam nasihat tu Imam Ali sebut  “Emas itu diuji dgn api”.


Emas yg mahal nilainya takkan jadi emas yg indah kalau tak lalui ujian yg berat (di tempat pembakaran). Barangkali begitu jugalah ujian d…