Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2012

Aku : Hanyalah sepotong mimpi.

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Wahai diriku,
Janganlah kau hujani aku dengan pertanyaan,
Kerana pasti akan mengecewakan.
Fahamilah pengertianku ini

Setiap insan punya perasaan.
Setiap cinta perlukan pengorbanan.


Walau sekejam ini sanggupku lakukan.
Sanggup berpisah dgn perasaan sendiri
 demi menjadi hamba yg taat.
Tanpa sedar,
Dalam hatiku ini sebenarnya aku ingin mendekati
Dalam hatiku ini sebenarnya aku ingin memiliki
Namun,
Nikmat cinta selepas kahwin akan pudar dek keakaraban ini.
Renunglah sejenak perbezaan cinta dan ketentuan.
Mana yg akan jadi pilihan?
Allah,
Jagakan dia.
Dia tetap milikMu bukan kepunyaanku.
Jangan biarkan aku lalai yaAllah.
Sekiranya berjodoh,
Jangan biarkan kebahagiaan kami terhakis kerana ini.
‘Jodoh takkan lari walau tak dikejar’




Anggaplah aku sepotong mimpi.
Tetapi. Sekarang,
Jika kamu bermimpi,
Cepat2 lah bangun agar aku beralih dalam mimpi itu.
Jika kamu melihat depan mata,
Cepat2 lah kamu bermimpi agar aku tak wujud lagi.
p/s: Khas untuk dir…

-Smile- ;)

Imej
Eh, asal title post belog kau malam ni ‘smile’ (?)
=)
Haa,.
The answer is mungkin malam ni, sepanjang saya tulis post ni penuh dgn senyuman~ Ceh!
Ok, First of all..
Thanks to my lovely ONE sebab da bagi nikmat kebahagiaan hari ni. I love YOU, Allah ♥Syukur, Alhamdulillah.
*My lovely one tu ALLAH la=P ( HE’s everything for me,ok) hehe!
Saya sangat gumbira ,.!
Hah? Why?
Yang pertama :
Dapat jumpe kakak saya !! Da bertahun2 kiteorang tak jumpe woo,. Walaupun pertemuan tadi sangat singkat dan kami tak sempat menghabeskan masa bersama2 dgn sebaiknya. Tetaplah aku merasai, betapa hepy dapat tengop mukanya yg chubby,. Chumel awOk sekarang tau ^__^ hik!
Btw, thanks a lot to Mr. Lawa, who has driven us to MRSM Pasir Tumboh. Kalau tak kerana adanya driver, kami takkan dapat jumpe each other doe. So, Incik driver, ~ Jasamu dikenang ~
Yang kedua :
Yeay ! Saya da jadi budak yang semakin matang -___- (bajet puji diri la pulak)
Kenape?
Sebab saya da lebih pandai guna situasi, guna masa, keadaan …

Nak Kawen =,=

Imej
Ma, Abah !! I wanna get married~ please!
-gatai-


Ehh, kawen kan Sunnah, gatai seket2 boleh kot.
Budak baru nak besar kan, biar je haa~ muehehehe!
Bukan ape, serious sedih~ Bila pergi hols or jalan2 je mesti saya keseorangan. =(
Check in room pun sorang!
Teringat pegi Penang hari tu, saya sorang diri check in room, dapat room jauh daripada dorang pulak tu! Hmm, petang nya tak turun swimming pun. -kononnya merajuk- Wawawa~ 
Almaklumlah kakanda semuanya da ber ‘teman’ kan,eden ajew yg keseorangan.
Ade satu malam tu, saya sempat cakap dgn ma:
“ Ma, nanti sya nikoh. Sya nak wat simple2 jah. Bia ma tak letih,. Yang penting nikoh tu,.Hehe”
ceh! Cepat je kakak2 aku sampuk :
“eleh, anak bongsu pue. Mesti besar majlis. Buat kat hotel kot tu. Nak2 pulak dapat husband pilot ko, engineer ko, doctor ko”
Haih~ kalian ni! Bakpo tak sebut USTAZ ko jugak nyoh! Hehe~
Tapi, best jugok berangan skeet bilo duk sorang2 kan… feel like a princes!
Kalau saya kahwen nanti jemput la readers sekalian yea ^^
K…

Jom berbahasa ^__^

Imej
Ookun to my friend yg dah  bersenang hati ajarkan saya  Phiesa Khmae (=

Seriously, I’m enjoying.

Hah? Sape yg ajarkan?
Erk! Knyom ot chong brokah nek~
Anyone can njey Khmae too?
Thaa me nekna -__-
 -feel like a sir .. ceh!-
Boleh kite njey seket2 kan,. muehehehe~
<Test je  tu,.>
Seronok berbahasa asing!
English languageLughatul arabiahChineseand Phiesa Khmea
Love them!
Dulu, saya seorang yg sangat lemah dalam berbahasa inggeris -oh my English!- Tapi disebabkan kemahuan yg membuak2 nak speaking in English and finally I got it.
Bahasa arab? Pandai je tapi tak terer lagi ;) budak sekolah Arab kan, takkan tak tahu berbahasa arab. -halamak-
Chinese pulak sebab kakak saya belajar Chinese. Kebiasaannya saya suka curi2 tengop buku dia, haha! So, belajar ala2 kadar sahaja.
Phiesa khmea ni someone yg berbaik hati yg ajarin,. Semoga satu hari nanti sayO boleh belajar banyak3 lagi nge awok! Ok. ^^ p/s: lepas habes SPM deh, haha!




Act, I’m not a good one lagi dalam berbahasa K…

Tahniah !

Imej
Assalamualaikum,.

~datang membawa 2 ucapan~
“SELAMAT  HARI GURU”
 ~Terima kasih daun keladi buat mereka yg da bersusah payah mendidikku, tanpa mereka aku takkan jadi sehebat sekarang.
awat lewat sangat sekolah aku celebrate teacher's day kan!
Hari ni, alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar. Menjadi penganjur bukanlah mudah. Pening kepala fikir cara terbaik untuk memeriahkan hari guru. Syukur ke hadratNya semuanya menjadi meriah -__-
and
“TAHNIAH! AWAK”


Haaa . . . (bajet cakap kat diri sendiri kot)
Hari selasa aritu dapat surat jemputan :
‘eh, surat ape ni? Wah! Aku dapat anugerah kecemerlangan?’ -ceh! Menyampah- haha!
Alhamdulillah, semuanya rezeki daripada Allah.
Dikesempatan ni, saya pun nak ucapan Tahniah! Buat sahabat sayo Haaz  a.k.a  Hadi Pataepannag ~,~ sebab dia fellow blogger saya yg dapat anugerah jugak ^^  hebat2!
p/s: Jomlah berehat. Diriku sungguh penat menjadi urusetia  =(

*on 14th June 2012*

Hanya sekejap.

Imej
Bismillahirahmanirrahim..
Hmm,,
Hari ini sekali lagi kena tinggal rumah Looohh~ TAK SUKA!
Sebenarnya,
Beberapa hari yg lepas memang da takde kat rumah. Bawak baju pun bajet taknak balik dah,hehe and nak terus ke lokasi pertandingan je. Tak sampai lebih dari 3 hari dah nak balik kot. -malu je-
Masa tu rase macam tertinggal hati je kat PP. Rase nak balik rumah yg teramat.
So that, aku amik keputusan NAK BALIK!
Time tu no one boleh marah or tak bagi, sebab saya tetap jugak nak balik! Ok.. -kejam-
Lepas balik sini, org itu tidak henti2 muncul dalam mimpiku,.
Kenapa yar?
Aish~ mainan tido je kot. Nak kate rindu? Ada la skeet,kuang3! -takde maknanya-
Masa kat rumah,boleh dikatekan setiap minit aku dapat msg :
“kak isya, bila nak datang sini”
Or
“kak isya, cepatla mari”
Or
“kak isya kami rindu !! cepat la!”
Haih~ kalian ini mengganggu aku dirumah aja,. Haha
Ok, kak tengah packing2 barang la ni nak gi..
Aku amik mase sekejap untuk update blog sebab nak mintak readers ku sekalian mendoakan …

Kuberharap yang terbaik.

Imej
Bismillahirahmanirrahim..
Assalamulaikum, apa khabar akhawatku sekalian?
Kali ini saya datang membuat keputusan.
Berkali2 perkara ini bermain dibenak ku.
Aku,. Seorang yg berpurdah. Namun tidak mendapat restu daripada keluarga.
Kerana mereka bimbang kalau2 aku tidak dapat berbakti kepada masyarakat kelak
di sebabkan itu.
Namun,keputusanku tetap bertentangan. Aku jadikan purdah sebagai pakaianku ketika aku keluar bersendirian.
Tujuan?
Semestinya nak mengelak fitnah pandangan lelaki. Kerana perkara yg akan menjadi fitnah buat lelaki setelah ketiadaan baginda adalah PEREMPUAN,. Subhanallah
Semakin hari, aku semakin sangsi. Ape keputusan terbaik yg mesti aku lakukan. Kerana masa di antara pakai dan TIDAK pakai tu jauuuuhhh lebih kerap tidak pakai kerana maseku masih banyak bersama keluarga dan memandangkan aku masih tidak berjauhan daripada mereka.
Puas aku memikirkan hal ini,. aku berbicara dgn diriku sendiri.
“apa kata kali ni amik pendapat daripada Ustaz pulak”
Ana: Ustaz apa pendapa…

Nothing to say (-,-)

Imej
sHort pOst
 I like your smile,
 I like your voice,
 I like your style,
 That's why I'm missing you right now.
Its exist doesn't touch...just feel.
Its exist raise in a piece of heart. Do you feel what I feel too?
I wish,I could see u this minute or soon
because . . . 
I wake to find that u're not there!
;(


P/s: Jaga diri, jaga kesihatan, jaga hati dan jaga iman yea -__- assalamulaikum! *i hope so ..

Perangkap!! -indahnya sementara-

Imej
Sesekali menyulam perasaan cinta ini seronok jugak, mengimbau kembali detik mase bercintan-cintun dulu. Saya percaya semua remaja ada menyulam perasaan cinta kepada si ‘tut!’ di bangku sekolah sekarang ni. Sama ada cinta tu berbalas atau bertepuk sebelah pipi (sebelah tangan lah!) terletak pada diri anda untuk perjuangkannya.



Bercinta di bangku sekolah. Salah ke?

Berselerak soalan yg timbul dalam minda kite untuk menyambut cinta yg entah pape tu.
Antaranya . . .
Mampu ke aku nak bahagi mase untuk belajar?
Parents tak kasi aku bercinta time sekolah, achaner?
Ops! Bukan ape mereka takut kite leka dan mengabaikan pelajaran.
  Paling mereka takuti jika anaknya yg terjebak dalam teori cinta tu tak pandai jaga maruah, hanyut dibuai perasaan sehingga sanggup merelakan antara haram kepada halal kepada mereka yg tak sepatut.
Tapi,, saya percaya! Anda2 yg membaca post saya kali ini memang pandai bawak diri dan menjaga keperibadian diri mengikut alquran dan sunnah. That’s why anda semua hebat…