Sahabat Baru :)

Isnin, 25 Jun 2012

Aku : Hanyalah sepotong mimpi.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Wahai diriku,

Janganlah kau hujani aku dengan pertanyaan,

Kerana pasti akan mengecewakan.

Fahamilah pengertianku ini


Setiap insan punya perasaan.

Setiap cinta perlukan pengorbanan.



Walau sekejam ini sanggupku lakukan.

Sanggup berpisah dgn perasaan sendiri

 demi menjadi hamba yg taat.

Tanpa sedar,

Dalam hatiku ini sebenarnya aku ingin mendekati

Dalam hatiku ini sebenarnya aku ingin memiliki

Namun,

Nikmat cinta selepas kahwin akan pudar dek keakaraban ini.

Renunglah sejenak perbezaan cinta dan ketentuan.

Mana yg akan jadi pilihan?

Allah,

Jagakan dia.

Dia tetap milikMu bukan kepunyaanku.

Jangan biarkan aku lalai yaAllah.

Sekiranya berjodoh,

Jangan biarkan kebahagiaan kami terhakis kerana ini.

‘Jodoh takkan lari walau tak dikejar’


Semoga Allah tetapkan ;)



Anggaplah aku sepotong mimpi.

Tetapi. Sekarang,

Jika kamu bermimpi,

Cepat2 lah bangun agar aku beralih dalam mimpi itu.

Jika kamu melihat depan mata,

Cepat2 lah kamu bermimpi agar aku tak wujud lagi.

p/s:
Khas untuk diriku.

Kite tetap sahabat -__- hehe!

Sabtu, 23 Jun 2012

-Smile- ;)


Eh, asal title post belog kau malam ni ‘smile’ (?)

=)

Haa,.

The answer is mungkin malam ni, sepanjang saya tulis post ni penuh dgn senyuman~
Ceh!

Ok, First of all..

Thanks to my lovely ONE sebab da bagi nikmat kebahagiaan hari ni.
I love YOU, Allah ♥ Syukur, Alhamdulillah.

*My lovely one tu ALLAH la  =P ( HE’s everything for me,ok) hehe!

Saya sangat gumbira ,.!

Hah? Why?

Yang pertama :

Dapat jumpe kakak saya !! Da bertahun2 kiteorang tak jumpe woo,. Walaupun pertemuan tadi sangat singkat dan kami tak sempat menghabeskan masa bersama2 dgn sebaiknya. Tetaplah aku merasai, betapa hepy dapat tengop mukanya yg chubby,. Chumel awOk sekarang tau ^__^ hik!

Btw, thanks a lot to Mr. Lawa, who has driven us to MRSM Pasir Tumboh.
Kalau tak kerana adanya driver, kami takkan dapat jumpe each other doe.
So,
Incik driver, ~ Jasamu dikenang ~

Yang kedua :

Yeay ! Saya da jadi budak yang semakin matang -___-
(bajet puji diri la pulak)

Kenape?

Sebab saya da lebih pandai guna situasi, guna masa, keadaan yang ada sekarang.

Dari segi mane ni awak oi?

Dulu, Farisya ni seorang budak yg sangat :

  • Manja
  • Penghiba
  • Mengada2
  • Kalot
  • And bla..bla..bla..


Alahai~ ape ke buruk sangat sikap budak ni. But Yes ! I admit, semua tu betoOool !
Serious saya cakap, betuuulll !! percaya kan? percaya kan ?
(ye kan jelah readers,hehe)      

Ok ! Stop melalut !

Balek kepada point asal à M.A.T.A.N.G

Hehe! Bagus la sya. So far, thanks for a special Person, I appreciate sangat2 lah. Serious saya cakap, awak banyak tarbiyah saya. Memang saya ni ibarat direndam dalam klorox doh oleh awak, haha! Tapi sayangnya, ade lagi kesan degil yg tak terhapus,.
(tengah cuba guna varnish pulak ni => )

“TIADA HALANGAN HANYALAH PELUANG”

So, wanna use this opportunity baik2 lah !

Yang ketiga,.

Ma balik rumah doh. Yeay !

Ma,.
Selama 2 hari Ma gi KL. Abah keboringan dirumah. Almaklumlah, anak2nya semua busy belaka.

** disebabkan terlalu hepy, semua org yg saya tengop rase macam nak peluk kot!!

The last one :

Dapat hadiah lagi ;)

(Untung kau )

Thanks Ummi, Jubah dari Jordan ni sangat chantek dan unik ^__^
Farisya suke !

Alhamdulillah rezeki Allah, Terima Kasih.

P/s : Okea, study pulok ! babai ~

#Lepas belek diari tadi, rupanya peristiwa 22 and 23 June 2009  tu berulang lagi ! semoga ni berita gembira buat saya, amin ! Allah, tetapkanlah sebaik2nya .. ^^

Rabu, 20 Jun 2012

Nak Kawen =,=


Ma, Abah !! I wanna get married~ please!

-gatai-



Ehh, kawen kan Sunnah, gatai seket2 boleh kot.

Budak baru nak besar kan, biar je haa~ muehehehe!

Bukan ape, serious sedih~ Bila pergi hols or jalan2 je mesti saya keseorangan. =(

Check in room pun sorang!

Teringat pegi Penang hari tu, saya sorang diri check in room, dapat room jauh daripada dorang pulak tu! Hmm, petang nya tak turun swimming pun. -kononnya merajuk-
Wawawa~ 

Almaklumlah kakanda semuanya da ber ‘teman’ kan,eden ajew yg keseorangan.

Ade satu malam tu, saya sempat cakap dgn ma:

“ Ma, nanti sya nikoh. Sya nak wat simple2 jah. Bia ma tak letih,. Yang penting nikoh tu,.Hehe”

ceh! Cepat je kakak2 aku sampuk :

“eleh, anak bongsu pue. Mesti besar majlis. Buat kat hotel kot tu. Nak2 pulak dapat husband pilot ko, engineer ko, doctor ko”

Haih~ kalian ni! Bakpo tak sebut USTAZ ko jugak nyoh! Hehe~

Tapi, best jugok berangan skeet bilo duk sorang2 kan… feel like a princes!

Kalau saya kahwen nanti jemput la readers sekalian yea ^^

Kot2 lah jodoh da sampai lepas SPM ni kan, manelah tahu..

OPS !

Angan2ku sahaja,.

Maaf!

Banyak lagi ilmu yg patut aku cari dan cari.

I wanna be a good lover, a good wife soon.

Dan nak bela islam ! nak amal islam sepenuhnya ! dulu.

So, banyak lagi benda yg aku harus selesaikan sebelum jadi hak org.

Hah? Bertunang?

Nak bertunang tak kesah ~,~

Yang penting, tak mau bercintaK tanpa tujuan lagih! -ish-

Nanti kesian future husband saya,

Kasih sayang da berbelah bagi kan~ nauzubillah!

Belajarlah untuk menjadi insan yg lebih baik, agar kamu menjadi yg terbaik.

.dah2 mengarut.

P/s : Jom kawenkan hati kite dgn amalan yg baik2 dulu. Lepas tu baru pikiq pasal langkah seterusnya -__- heee!

Sabtu, 16 Jun 2012

Jom berbahasa ^__^

Ookun to my friend yg dah  bersenang hati ajarkan saya  Phiesa Khmae (=


Seriously, I’m enjoying.
 

Hah? Sape yg ajarkan?

Erk! Knyom ot chong brokah nek~

Anyone can njey Khmae too?

Thaa me nekna -__-

 -feel like a sir .. ceh!-

Boleh kite njey seket2 kan,. muehehehe~

<Test je  tu,.>

Seronok berbahasa asing!

  • English language
  • Lughatul arabiah
  • Chinese
  • and Phiesa Khmea

Love them!

Dulu, saya seorang yg sangat lemah dalam berbahasa inggeris -oh my English!-
Tapi disebabkan kemahuan yg membuak2 nak speaking in English and finally I got it.

Bahasa arab? Pandai je tapi tak terer lagi ;) budak sekolah Arab kan, takkan tak tahu berbahasa arab. -halamak-

Chinese pulak sebab kakak saya belajar Chinese. Kebiasaannya saya suka curi2 tengop buku dia, haha! So, belajar ala2 kadar sahaja.

Phiesa khmea ni someone yg berbaik hati yg ajarin,. Semoga satu hari nanti sayO boleh belajar banyak3 lagi nge awok! Ok. ^^
p/s: lepas habes SPM deh, haha!





Act, I’m not a good one lagi dalam berbahasa Khmea ni. Baru je belajar kan. Tapi sungguh seronok. Dengan sebutan yg agak berbelit2 membuatkan makin nak belajar.
Sekarang, saya da faham! Kenape kamO suke belajar bahasa2 asing yg lain,.

Saya pun semakin suka, and semakin nak belajar. Tapi..

Wo bukeyi aa,. Bu hui lo~ )=

Anyone can teach me, tak?

Almaklumlah saya ni agak ot asaa tapi nak.

p/s : Readers ku sekalian, kalau korang tahu berbahasa asing ajarinlah saya ^_^
        Hope so…



Dictionary

Phiesa Khmea.

Ookun = tQ

Phiase = Bahasa

Knyom = Saya (bahasa sopan)

Ot = Tak

Chong = Mahu

Brokah =  Beritahu

Nek = awak (bahasa sopan)

Njey = Bercakap

Thaa me = Cuba bagitau

Nekna = Sape

Ot asaa = Malas

Chinese

Wo = Saya

Bu keyi = Tak boleh

Bu hui =Tak pandai

Tahniah !

Assalamualaikum,.

~datang membawa 2 ucapan~

“SELAMAT  HARI GURU”

 ~Terima kasih daun keladi buat mereka yg da bersusah payah mendidikku, tanpa mereka aku takkan jadi sehebat sekarang.

awat lewat sangat sekolah aku celebrate teacher's day kan!

Hari ni, alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar. Menjadi penganjur bukanlah mudah. Pening kepala fikir cara terbaik untuk memeriahkan hari guru. Syukur ke hadratNya semuanya menjadi meriah -__-

and

“TAHNIAH! AWAK”



Haaa . . . (bajet cakap kat diri sendiri kot)

Hari selasa aritu dapat surat jemputan :

‘eh, surat ape ni? Wah! Aku dapat anugerah kecemerlangan?’ -ceh! Menyampah- haha!

Alhamdulillah, semuanya rezeki daripada Allah.

Dikesempatan ni, saya pun nak ucapan Tahniah! Buat sahabat sayo Haaz  a.k.a  Hadi Pataepannag ~,~ sebab dia fellow blogger saya yg dapat anugerah jugak ^^  hebat2!

p/s: Jomlah berehat. Diriku sungguh penat menjadi urusetia  =(

*on 14th June 2012*

Rabu, 6 Jun 2012

Hanya sekejap.


Bismillahirahmanirrahim..

Hmm,,

Hari ini sekali lagi kena tinggal rumah L  ooohh~ TAK SUKA!

Sebenarnya,

Beberapa hari yg lepas memang da takde kat rumah. Bawak baju pun bajet taknak balik dah,hehe and nak terus ke lokasi pertandingan je. Tak sampai lebih dari 3 hari dah nak balik kot. -malu je-

Masa tu rase macam tertinggal hati je kat PP. Rase nak balik rumah yg teramat.

So that, aku amik keputusan NAK BALIK!

Time tu no one boleh marah or tak bagi, sebab saya tetap jugak nak balik! Ok.. -kejam-

Lepas balik sini, org itu tidak henti2 muncul dalam mimpiku,.

Kenapa yar?

Aish~ mainan tido je kot. Nak kate rindu? Ada la skeet,kuang3! -takde maknanya-

Masa kat rumah,boleh dikatekan setiap minit aku dapat msg :

“kak isya, bila nak datang sini”

Or

“kak isya, cepatla mari”

Or

“kak isya kami rindu !! cepat la!”

Haih~ kalian ini mengganggu aku dirumah aja,. Haha

Ok, kak tengah packing2 barang la ni nak gi..

Aku amik mase sekejap untuk update blog sebab nak mintak readers ku sekalian mendoakan kejayaan bersamaku setibanya dirumah kembali nanti,ok!

P/s: Mohon doa daripada kalian semua. Semoga Allah merahmati kalian yg mendoakan kejayaanku ^^ terima kasih! Jumpe lagi~

Kuberharap yang terbaik.

Bismillahirahmanirrahim..

Assalamulaikum, apa khabar akhawatku sekalian?

Kali ini saya datang membuat keputusan.

Berkali2 perkara ini bermain dibenak ku.

Aku,. Seorang yg berpurdah. Namun tidak mendapat restu daripada keluarga.
Kerana mereka bimbang kalau2 aku tidak dapat berbakti kepada masyarakat kelak
di sebabkan itu.

Namun,keputusanku tetap bertentangan. Aku jadikan purdah sebagai pakaianku ketika aku keluar bersendirian.

Tujuan?

Semestinya nak mengelak fitnah pandangan lelaki. Kerana perkara yg akan menjadi fitnah buat lelaki setelah ketiadaan baginda adalah PEREMPUAN,. Subhanallah

Semakin hari, aku semakin sangsi. Ape keputusan terbaik yg mesti aku lakukan. Kerana masa di antara pakai dan TIDAK pakai tu jauuuuhhh lebih kerap tidak pakai kerana maseku masih banyak bersama keluarga dan memandangkan aku masih tidak berjauhan daripada mereka.

Puas aku memikirkan hal ini,. aku berbicara dgn diriku sendiri.

“apa kata kali ni amik pendapat daripada Ustaz pulak”

Ana: Ustaz apa pendapat ustaz pada perempuan yg berpurdah?

Ustaz: Good! Jika niat nak mengelak fitnah dpd lelaki

Ana: Tapi mendapat tentangan daripada keluarga? Dan membuatkan saya terpaksa keluar berpurdah tanpa pengetahuan keluarga dan bila keluar dgn keluarga terpaksa purdah itu tidak menjadi pakaiannya. Jadi,hakikatnya keadaan saya TIDAK memakai lebih banyak drp memakai. Adakah lebih baik jika tidak berpurdah lagi buat masa sekarang?

Ustaz: Purdah memang wajib dalam mazhab kita. Tapi kite boleh guna pakai mazhab2 yg mana kite rase bersesuaian dgn kite. Yg wajibnya terlebih dahulu adalah menutup aurat. Jika kite tak mengikut mazhab, tidak mendapat seksaan kelak. Kerana mazhab ini datang untuk melepaskan kite daripada kemaslahatan. Tolong utamakan uruf keluarga dahulu memandangkan enti masih bersama keluarga. Jika berjauhan tidak mengapa.

Ana: Maknanya lebih baik saya tidak berpurdah lagi ke ustaz?

Ustaz: ye (sambil senyum)

Semakin hari, aku semakin takut. Seolah2 tidak tetap dgn pendirian diri sendiri. Namun, kenape bertanyakan pendapat org kalau memang tidak mahu menggunakannya?

Hari ini, aku cuba. Cuba membuat keputusan untuk bukak hijabku kembali namun…….
Masih tidak mendapat kekuatan untuk tidak berpurdah?

Hari ini juga aku mendapat jalan yg diberikan oleh ustaz tapi kenape diriku terase berat nak buat.

Bismillahirahmanirrahim,.

Ya Allah, tuntunlah langkahku ini. Jika baik bagiku semua ini maka aku terima dan rela. Aku percaya janjiMu. Dan aku berani untuk menyerahkan segala2nya kepadaMu kerana jika ini keputusan aku pada hari ini, tentulah ada hikmah besar buatku ini.

Ya Rahim,
Keluargaku adalah saudara aku yg paling dekat yg Engkau kurniakan. Jika aku hari ini aku harus akur dgn kehendak dan keinginan mereka. Maka semuanya aku serahkan padaMu yg maha Memberi.

Ya Rahman, seandainya bakal teman hidupku ingin melihat diriku berpurdah maka insyaAllah setelah aku menjadi SAH buatnya sekali lagi ia akan menjadi pakaianku.
Jika aku melakukan kesalah dgn membuat keputusan seperti ini maka Engkau halanglah langkahku ini.

P/s: Semoga langkahku adalah yg terbaik.

       Allah,
       ampunkan hambaMu ini.

       Keluargaku,
       maafkan isya.

       Bakal teman hidupku,
       Jika kamu menginginkan itu,. Akan aku ikuti kelak.
       maafkan aku jika hari ini aku masih memperlihatkan wajahku

Sabtu, 2 Jun 2012

Nothing to say (-,-)

sHort pOst

 I like your smile,

 I like your voice,

 I like your style,

 That's why I'm missing you right now.

Its exist doesn't touch...just feel.

Its exist raise in a piece of heart.
 Do you feel what I feel too?

I wish,I could see u this minute or soon

because . . . 

I wake to find that u're not there!

;(



P/s: Jaga diri, jaga kesihatan, jaga hati dan jaga iman yea -__- assalamulaikum!
*i hope so ..


Jumaat, 1 Jun 2012

Perangkap!! -indahnya sementara-


   Sesekali menyulam perasaan cinta ini seronok jugak, mengimbau kembali detik mase bercintan-cintun dulu. Saya percaya semua remaja ada menyulam perasaan cinta kepada si ‘tut!’ di bangku sekolah sekarang ni. Sama ada cinta tu berbalas atau bertepuk sebelah pipi (sebelah tangan lah!) terletak pada diri anda untuk perjuangkannya.



Bercinta di bangku sekolah. Salah ke?

Berselerak soalan yg timbul dalam minda kite untuk menyambut cinta yg entah pape tu.

Antaranya . . .

 
Mampu ke aku nak bahagi mase untuk belajar?
 
Parents tak kasi aku bercinta time sekolah, achaner?

Ops! Bukan ape mereka takut kite leka dan mengabaikan pelajaran.
  Paling mereka takuti jika anaknya yg terjebak dalam teori cinta tu tak pandai jaga maruah, hanyut dibuai perasaan sehingga sanggup merelakan antara haram kepada halal kepada mereka yg tak sepatut.

Tapi,, saya percaya! Anda2 yg membaca post saya kali ini memang pandai bawak diri dan menjaga keperibadian diri mengikut alquran dan sunnah. That’s why anda semua hebat! Cayaa laa..




Cinta monyet = cinta dibangku sekolah.





 Secara keselurahan, agar sukar nak definasikan. Tapi cinta time sekolah biasanya tak kekal, almaklumlah sorang dapat belajar kat oversea sorang lagi IPT tempatan kan.

  Mungkin jugak sebab sifat monyet yg sangat hyperactive, kejap lompat sane, kejap lompat sini pulak. Haih~ tak kekal pada sesuatu. So, AWAS!! Berhati-hatilah kite semua yea -__- jangan lemah dengan pujuk rayu cinta yg dah pun dihiasi indah oleh musuh kite (syaitan), kalau kite tertipu, iman tak cukup kental tandanya tu, bahaya! bahaya!


  Menyintai atau ingin dicintai oleh manusia bukanlah kemuncak cinta, sebab cinta sesame manusia mane kekal lame. Paling lame pun sekadar tempoh masa kite masih hidup ni. Bahkan sering berlaku dalam perjalanan usia, iaitu sebelum kite pejam mate rapat2 lagi cinta tu da pudar. Cinta yg diagung2kan dan dipuja2 tu hancur berkecai macam kace.




  Saya and kite semua mesti cepat2 cubit pipi tu supaya sedar yang cinta daripada makhluk bukanlah cinta yg hakiki lagi abadi. Tu hanyalah cinta sementara waktu . Kita menyangka cinta tu sejati dan sampai ke hujung. Rupa2nya dalam perjalana umur, cinta kite kepada dia atau cinta dia kepada kite terungkai oleh sebab2 yg kite pun tak pernah tahu. Sadis! Alangkah sedihnya ketika tu.
-tu pasai jangan bercinta awai2-

P/s: mencintai insane selalu mengecewakan kite. Sekalipun bukan satu kesalahan. Jadi mulai detik kite sedar ni berhenti meminta,menagih atau mengharapkan sangat untuk mencintai manusia atau dicintai oleh manusia walaupun tak salah. Sebaliknya, ayuh! Kite terima cinta yg kekal abadi. Itulah cinta agung namanya. Cintakan Allah. Cinta yg membawa kebahagiaan dunia akhirat. InsyaAllah selamat ^^