Sahabat Baru :)

Jumaat, 20 Julai 2012

Ahlan Wasahlan, Ramadhan Al-Mubarak =)


Yeay! Yeay!
 Esok puasa, esok puasa.. hehe

..merindui ramadhan sekian lama..

Akhawatku,

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak  ;)

Bersempena itu,Saya nak berkongsi satu ilmu fiqh disini. Kite same2 study balik,ok.

Macam mane supaya puasa kite sah? Apa yg mesti kite buat?


    Alhamdulillah last year saya menduduiki  SMU, so calon2 yang amek exam tu akan belajar secara detail ilmu puasa (salah satunya).

*Balik kepada persoalan tadi*

Macam mane supaya puasa kite sah (?)

.NIAT.


Kan kalau kite tak niat pada malam harinya,puasa kite tak sah, kecuali kite da niatkan sebulan. (namun, seeloknya mengikut jumhur syafie , niat  adalah wajib setiap malam)

Tapi yang tak niat sebulan fardu dan malamnya terlupa nak niat memang puasanya tak sah. Tapi tak boleh makan ye ;) Walaupun tak sah, tak boleh makan ye adik2.

Niat amat dipentingkan, malah tanpa niat dikira tak sah puasa kite.

Eh, kenape hah niat begitu dipentingkan?

Itulah lambang kasih sayang Allah. DIA suruh kite pasang niat, sebab bila kite pasang niat, insyaAllah kite boleh buat sesuatu perkara tu lebih mudah. Percaya tak?

Hati kata, ‘aku hebat’, minda percaya. Maka pelbagai idea akan keluar untuk benar2 menjadikan kite haebat.Dia akan carikan tenaga yg tersimpan di mana2 dalam tubuh badan kite.
Hati kata lagi, ‘aku lawa’, minda sekali lagi percaya. Maka pelbagai idea akan keluar untuk kite bertindak sesuatu melawakan diri kite, daripada muka hinggalah pakaian, cara berjalan dan segalanya.
Hmmm , . .
Kalau hati kate, ‘aku ni bongok, lemah dan tak pandai’, minda pun percaya jugak.
   “Ooo, engkau bongok, tak payah lah aku buat ape2 untuk memandaikan engakua. Ooo, engkau lemah, engkau memang lemah. Ooo, engkau tak pandai, engkau memang bodoh.”

Haa, kan terbukti tu. Minda berfungsi ikut ape yang disebut oleh hati.

Jadi, kalau kite niat ‘Nawaitu saomarudin……’ tak ke minda akan percaya dan dia akan pastikan kite tahan berdepan dengan puasa esoknya?

Dan kalau kite tak berniat langsung, minda pun kata:

 ‘engkau memang lapar hari ni, takyah puasala. Penat je. Engkau pun letih tu’.
Maka memanglah kite akan letih, lemah, longlai,lesu,lembik,lentok dan semualah. Rugilah. Sama2 kite baiki dan fikir2kan. 

P/s: Selamat meyambut bulan yang penuh berkat.
Selamatberpuasa,bersahur,bertadarus,bertahajjud,berbuka dan selamat,selamat,selamat. Hehe!
 Mohon teguran jika ada kesalahan ;) Sharing is loving !






2 ulasan:

  1. hihihi, selamat berpuasa jugak dear :) miss u so much

    BalasPadam
  2. Hepy fasting Kak Mira =)
    Maa ai, ade org rindu saya? auw!
    Hope to see u too , heee

    BalasPadam

Hi!
Cube la comment,seket pun jadi la -__-

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.